Επιβεβαιώθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι το μεγάλο αγκάθι για την ευρωπαϊκή οικονομία και βέβαια την ελληνική είναι η μεγάλη άνοδος των τιμών στα τρόφιμα. Και αυτό, διότι όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Eurostat, η ακρίβεια στα τρόφιμα αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα της οικονομίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιανουάριο ήταν 7,2%, ενώ ο δείκτης των τροφίμων ήταν αυξημένoς κατά 12,6%.
Οι πληροφορίες από την αγορά αναφέρουν ότι στα σούπερ μάρκετ ο χορός της ακρίβειας καλά κρατεί. Ήδη έρχονται παραδόσεις με αυξημένες τιμές, σε επίπεδα 5% έως 10% και σε κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις οι αυξήσεις είναι ακόμη μεγαλύτερες.
Οι εκπρόσωποι του κλάδου των τροφίμων αναφέρουν ότι το μόνο αισιόδοξο σημάδι είναι ότι παρουσιάζεται μία μικρή αποκλιμάκωση των πιέσεων, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι η ακρίβεια εμφανίζει κάμψη. Και αυτό φαίνεται και από την μικρή αποκλιμάκωση που εμφανίζει ο σχετικός δείκτης τον Ιανουάριο σε σχέση με τον Δεκέμβριο, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία της Eurostat.
Ας δούμε λίγο τα στοιχεία της Eurostat, αναφορικά με την Ελλάδα. Η επιβράδυνση στο ρυθμό ανόδου των τιμών συνεχίστηκε για 4ο συνεχή μήνα, αλλά κυρίως αυτή η αποκλιμάκωση οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στο κομμάτι της ενέργειας.
Καλπάζει η ακρίβεια στα τρόφιμα
Σε όλη την Ευρωζώνη οι τιμές στα τρόφιμα και στα βιομηχανικά είδη κινήθηκαν ανοδικά και τον Ιανουάριο. Μέσα σε αυτό το κλίμα οι μεγαλύτερες πιέσεις εστιάζονται στα είδη διατροφής. Η εικόνα αυτή μάλιστα ίσως αποτελέσει και την έναυσμα, ώστε η όποια παρέμβαση της κυβέρνησης στις αρχές του επόμενου μήνα να επικεντρώνεται στην μάχη κατά της ακρίβειας, ειδικά στο κομμάτι των τροφίμων.
Με βάση τα στοιχεία της Eurostat για την Ελλάδα δείχνουν μεγάλη αποκλιμάκωση στο πεδίο της ενέργειας, με τις τιμές να αυξάνονται μόνο κατά 0,3% τον Ιανουάριο, σε σχέση με την αύξηση του 4,7% που ήταν το Δεκέμβριο.
Μία μικρή αχτίδα ελπίδος προκαλεί το γεγονός ότι η άνοδος των τιμών στα τρόφιμα ήταν ελαφρά χαμηλότερη τον Ιανουάριο, στο 12,6%, σε σχέση με τον Δεκέμβριο που ήταν ο σχετικός δείκτης στο 12,9%.
Ράλι και στην Ευρωζώνη
Και στην Ευρωζώνη η ανοδική πορεία των τροφίμων συνεχίζεται με βάση τα στοιχεία. Στα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός η ταχύτητα ανόδου του σχετικού δείκτη φτάνει στο 14,1%, από 13,8% το Δεκέμβριο, 13,6% τον Νοέμβριο, 13,1% τον Οκτώβριο, 11,8% τον Σεπτέμβριο και 10,6% τον Αύγουστο.
Επιταχύνεται τον Ιανουάριο και η άνοδος των τιμών στα βιομηχανικά είδη: στην Ελλάδα ο δείκτης έχει άνοδο κατά 8,2%, έναντι αύξησης κατά 7,3% το Δεκέμβριο.
Σε σχέση τώρα με την Ευρωζώνη, η άνοδος του γενικού δείκτη και όλων των υπολοίπων κατηγοριών είναι βραδύτερη, με την εξαίρεση δύο περιπτώσεων: του κλάδου των υπηρεσιών (που καταγράφουν άνοδο 5,3% στην Ελλάδα, έναντι 4,2% στην Ευρωζώνη) και του κλάδου των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών (που αυξάνονται με κατά 8,2% στην Ελλάδα και κατά 6,9% στην Ευρωζώνη).
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!