Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πέφτει ο πληθωρισμος, επιμένει η ακρίβεια - Γιατί δεν πέφτουν οι τιμές

Γλυκόπικρη είναι η γεύση που αφήνουν οι εκτιμήσεις για την πορεία του πληθωρισμού, ειδικά στο κομμάτι του λιανικού εμπορίου, το επόμενο χρονικό διάστημα.

Από την μία πλευρά οι προβλέψεις είναι ότι τους επόμενους μήνες ο πληθωρισμός θα επιβραδύνεται, αλλά από την άλλη πλευρά η ακρίβεια δεν πρόκειται να υποχωρήσει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία των μετρήσεων που έκανε το ΙΟΒΕ τον Ιανουάριο στο πλαίσιο του δείκτη οικονομικού κλίματος, η απάντηση των επιχειρηματιών του κλάδου, στο ερώτημα αν θα προχωρήσουν σε ανατιμήσεις τους επόμενους 3 μήνες η θετική απάντηση έχει ένα σημαντικό ποσοστό, ωστόσο αυτό είναι χαμηλότερο σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

Συγκεκριμένα ο δείκτης των θετικών απαντήσεων ανέρχεται στο 52,3 από 57,5 που ήταν τον Δεκέμβριο και από 64,4 τον Νοέμβριο.

Σήμερα οι ανακοινώσεις από την Eurostat

Αύριο το μεσημέρι η Eurostat ανακοινώνει την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση και βέβαια στην Ελλάδα, με κάποιες πρώτες ενδείξεις να δείχνουν και νέα αποκλιμάκωση ή να κινηθεί πέριξ του 7,6% που ήταν για τον Δεκέμβριο, ενώ σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή ήταν στο 7,2%.

Τα βλέμματα όλων στρέφονται στο ύψος των αυξήσεων στα τρόφιμα. Και αυτό διότι στο κομμάτι της ενέργειας, που ήταν ίσως μία από τις βασικές αιτίες των πληθωριστικών πιέσεων, οι τιμές δείχνουν μία σαφή τάση σταθεροποίησης και σε κάποιες περιπτώσεις αποκλιμάκωσης.

Οι τιμές στο ράφι δείχνουν να έχουν ξεφύγει και προκαλούν ασφυκτικές πιέσεις στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Οι ανατιμήσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, περίπου 12 μήνες πριν, ωστόσο τους τελευταίους μήνες η κατάσταση δείχνει να είναι εξαιρετικά δύσκολη με την μία ανατίμηση να διαδέχεται την άλλη.

Οι ελληνικές παθογένειες

Στην Ελλάδα μάλιστα σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ, η κατάσταση είναι πιο δύσκολη και αυτό έχει να κάνει αφενός με τις παθογένειες που υπάρχουν στην ελληνική οικονομία και αφετέρου στην μεγαλύτερη αύξηση του κόστους στην Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ.

Μία άλλη εξήγηση είναι ότι οι αυξήσεις στην Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ, καθυστέρησαν. Αυτό φαίνεται και από τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία στην ΕΕ και την Ευρωζώνη έως και τον Μάρτιο του 2021 η προσδοκία για ανατιμήσεις ήταν πιο έντονη από ότι στην Ελλάδα (δείκτης στο 9,8 και στο 1,3 αντίστοιχα), μετά η τάση αναστράφηκε και έτσι διατηρείται έως και τον Ιανουάριο του 2023.

Συγκεκριμένα μάλιστα στην Ευρωζώνη, που καταγράφεται μικρή αποκλιμάκωση της τάσης για αυξήσεις τιμών λιανικής ο δείκτης είναι στο 47,3 από 52,3 στην Ελλάδα.

Ένα άλλο «καλό» στοιχείο είναι η αποκλιμάκωση των ανάλογων πιέσεων στις τιμές όπως την αντιλαμβάνονται οι Έλληνες βιομήχανοι.

Ο δείκτης απαντήσεων (θετικών ή αρνητικών) για την πορεία των τιμών στο κλάδο το επόμενο τρίμηνο είναι στις 22,8 μονάδες τον Ιανουάριο από 27,3 τον Δεκέμβριο και από 27.8 τον Νοέμβριο. μάλιστα υπάρχει και χαμηλότερη τάση από ότι στο μέσο όρο της ΕΕ, κάτι που το ΙΟΒΕ έχει ήδη αιτιολογήσει ως σχετιζόμενο με την δομή της οικονομίας και τη λειτουργία της αγοράς: στην ευρωζώνη ο δείκτης είναι στο 31,9.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ