Η πορεία του τουρισμού το 2021 θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τον ρυθμό ανάπτυξης που θα καταφέρει να έχει η οικονομία το β' εξάμηνο του έτους. Από την αντεπίθεση της βαριάς βιομηχανίας της χώρας και εάν θα πιάσει τον στόχο για συνολικά έσοδα στο 60% των εσόδων του 2019, ήτοι 12 δισ. ευρώ, θα εξαρτηθεί εάν η ελληνική οικονομία καταφέρει να ξεπεράσει με τις μικρότερες απώλειες τα μεγάλα εμπόδια που βρίσκει στον δρόμο της.
Βασική προϋπόθεση είναι οι εμβολιασμοί να προχωρήσουν ακόμη ταχύτερα ώστε μεγάλο μέρος του πληθυσμού να πετύχει την πολυπόθητη ανοσία. Παράλληλα, πρέπει να τρέξει και «καλό» σενάριο για την ομαλοποίηση των υγειονομικών συνθηκών σταδιακά, από τον Aπρίλιο, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως.
Μετά την επιτάχυνση των εμβολιασμών η Ελλάδα αναμένεται να ανακτήσει ένα μέρος της τουριστικής της κίνησης αλλά όχι και το σύνολο των τουριστών που είχε το 2019,όπως προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Χειμερινές Προβλέψεις της.
Ωστόσο οι προοπτικές αυτή τη στιγμή παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες. Οι μεταλλάξεις του ιού σε διάφορες χώρες, τα αλλεπάλληλα lockdown που υιοθετούν διάφορες χώρες και τα προβλήματα με τα εμβόλια, δημιουργούν μια αβέβαιη εικόνα.
Με την απουσία κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για τις μετακινήσεις από χώρα σε χώρα, τα μηνύματα παραμένουν ανησυχητικά. Τρεις σημαντικές χώρες για την ελληνική τουριστική αγορά, η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία βρίσκονται σε εσωστρέφεια, οι πολίτες στις ΗΠΑ δεν μπορούν να προγραμματίσουν ακόμη κάτι, ενώ ουδείς γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι με τη Ρωσία, που το 2020 ήταν «κλειστή» για τη χώρα μας.
Οι εκτιμήσεις τουριστικών παραγόντων συγκλίνουν στο ότι το πρώτο εξάμηνο του 2021 θα πρέπει να θεωρείται χαμένο. Συνεπώς εκ των πραγμάτων στην καλύτερη περίπτωση ουσιαστικά η τουριστική σεζόν θα περιοριστεί στο διάστημα Ιουλίου-Oκτωβρίου, ωστόσο με τα «απόνερα» των προηγούμενων μηνών να λειτουργούν ως τροχοπέδη στη δυναμική και του τριμήνου.
Το πόσο σημαντικός είναι ο τουρισμός για την ελληνική οικονομία προκύπτει από το γεγονός ότι έχει «πολλαπλασιαστή 2» (κάθε 1 ευρώ στον τουρισμό δημιουργεί 2 ευρώ στη γενικότερη οικονομία), ότι το 50% του ΑΕΠ στην Κρήτη και άνω του 70% στο Αιγαίο και ειδικά στις Κυκλάδες παράγονται από τον τουρισμό, και πως η «αλυσίδα αξίας» του κλάδου περιλαμβάνει τον πρωτογενή τομέα (τρόφιμα, ποτά κ.ά.), τη μεταποίηση, τις μεταφορές και τη βιομηχανία.
Η «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας αναμένεται πως θα καταγράψει απώλεια περί τα 25 δισ. ευρώ και το 2021 σε σχέση με την προ πανδημίας περίοδο. Oι εκτιμήσεις προέρχονται από την ελληνική κυβέρνηση και συνδέονται με το πιο «καλό» σενάριο για την ομαλοποίηση των υγειονομικών συνθηκών.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!