Μια μεγάλη πρόκληση πέντε ετών για την απορρόφηση 32 δισ. ευρώ, που μαζί με τα ιδιωτικά κεφάλαια μπορούν να φτάσουν τα 50 δισ., αντιμετωπίζει η κυβέρνηση για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Εάν αξιοποιηθούν αποτελεσματικά θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα της χώρας και θα συμβάλλουν στη δημιουργία μιας σύγχρονης, παραγωγικής και βιώσιμης οικονομίας.
Για αυτό τον λόγο, τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη ανάβουν τις μηχανές και εντατικοποιούν τις επαφές με την Κομισιόν, για την ταχύτερη προώθηση μεταρρυθμίσεων σε συνδυασμό με τις επενδύσεις, επιδιώκοντας να δώσουν το απαραίτητο οξυγόνο στην οικονομία, ώστε σταδιακά το 2021 να επανέλθει σε πορεία ανάπτυξης. Άλλωστε όπως προκύπτει και από τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, οι προβλεπόμενες επιχορηγήσεις 2,6 δισ. ευρώ και τα δάνεια 1,3 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης συνεισφέρουν 2,1% στο ΑΕΠ του 2021.
Όπως ανέφερε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, από το βήμα συνεδρίου του Economist για την αξιοποίηση του ταμείου, επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις είναι οι δύο βασικοί πυλώνες για την προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας .
«Η οικονομία αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις. Υπάρχουν πολλά τρωτά σημεία. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την υγειονομική κρίση και να κάνουμε σωστή διαχείριση του Ταμείου. Είναι μια μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα, καθώς μέσα από τη σωστή διαχείριση και τις επενδύσεις, θα υπάρξει ανάκαμψη και ανθεκτικότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
O αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης τόνισε ότι «στόχος είναι να κινητοποιηθούν ιδιωτικοί πόροι και τραπεζικές επενδύσεις ώστε η απόδοση του πακέτου στην οικονομία να φτάσει τα 45-50 δισ. ευρώ».
Όπως είπε η διπλή έλλειψη ανθρώπινου κεφαλαίου αλλά και επενδυτικού κεφαλαίου που καταγράφεται στην Ελλάδα επιχειρείται να καλυφθεί τώρα με το Σχέδιο Ανάκαμψης.
Ο προϊστάμενος του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης έδωσε παραδείγματα από επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που συμπεριλαμβάνονται στους τέσσερις πυλώνες του ελληνικού σχεδίου για το ταμείο ανάκαμψης.
Ένα από τα έργα που ξεχωρίζουν, όπως είπε, είναι η ανάπτυξη των δικτύων 5G, μεταρρύθμιση που έχει ήδη δρομολογηθεί και σε μία εβδομάδα θα γίνει η δημοπρασία των συχνοτήτων. Τα έσοδα από τον διαγωνισμό αναμένεται να διοχετευθούν κατά 25% στο καινοτόμο fund Φαιστός που έχει ως στόχο τη χρηματοδότηση start-up επιχειρήσεων που αναπτύσσουν εφαρμογές που βασίζονται στο δίκτυο 5G. Ενώ το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη της τεχνολογίας 5ης γενιάς στο σύνολο των ελληνικών αυτοκινητοδρόμων.
Ιδαίτερης σημασίας είναι και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με την αντικατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων ταμειακών μηχανών με νέες που θα είναι συνδεδεμένες με το ηλεκτρονικό σύστημα της ΑΑΔΕ και θα μεταφέρουν σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για τις αποδείξεις τις οποίες κόβουν οι επιχειρήσεις.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!