Στο 12,1% εκτινάχθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο από 11,1% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat.
Στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 10% από 9,1% τον Αύγουστο, σημειώνοντας νέο υψηλό ρεκόρ.
Σε μηνιαία βάση, οι τιμές στην Ελλάδα αυξήθηκαν 3% σε σχέση με τον Αύγουστο.
Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι ο έκτος υψηλότερος στην Ευρωζώνη, αλλά η μηνιαία αύξηση που είναι της τάξης των 3 ποσοστιαίων μονάδων είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη.
Τις πρώτες θέσεις έχουν η Εσθονία (24,2%), η Λιθουανία (22,5%) και η Λετονία (22,4%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώθηκαν στη Γαλλία (6,2%), τη Φινλανδία (8,4%) και την Ιρλανδία (8,6%).
Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός της Ελλάδας του 12,1% είναι ο υψηλότερος για την χώρα μας που έχει ανακοινωθεί από την Eurostat σε όλη την εποχή του ευρώ.
Διαψέυστηκε η τάση αποκλιμάκωσης
Το νέο άλμα του πληθωρισμού διέψευσε τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί για τάση αποκλιμάκωσης τους δυο τελευταίους μήνες, καθώς τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είχε σημειωθεί οριακή μείωση της αύξησης του εναρμονισμένου ΔΤΚ (11,3% τον Ιούλιο έναντι 11,6% τον Ιούνιο και 11,2% τον Αύγουστο).
Στο πλαίσιο αυτό εντείνεται η αγωνία για τον πληθωρισμό Σεπτεμβρίου που θα ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ στις 10 Οκτωβρίου, καθώς συνήθως είναι υψηλότερος από τον εναρμονισμένο δείκτη της Eurostat. Να σημειωθεί πως ο υψηλότερος πληθωρισμός που έχει ανακοινωθεί από την ΕΛΣΤΑΤ είναι του περασμένου Ιουνίου στο 12,1%.
Επιτάχυνση των τιμών ενέργειας και τροφίμων
Οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων ήταν οι βασικοί μοχλοί επιτάχυνσης του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι τιμές ενέργειας αυξήθηκαν 40,8% έναντι 38,6% τον Αύγουστο και των τροφίμων, ακλκοόλ και καπνού 11,8% έναντι 10,6%.
Σημαντικές ήταν οι αυξήσεις και στις άλλες κατηγορίες και συγκεκριμένα των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων (5,6% από 5,1% τον Αύγουστο) και των υπηρεσιών (4,3% έναντι 3,8%).
Μεγάλη αύξηση και του πυρήνα του πληθωρισμού
Μεγάλη ήταν και η αύξηση του λεγόμενου πυρήνα του πληθωρισμού, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των νωπών τροφίμων, στο 6,1% από 5,5%. Ενας άλλος δείκτης, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού αυξήθηκε στο 4,8% από 4,3%.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!