Οι ροές του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 δεν θα αποκατασταθούν πλήρως έως ότου η «συλλογική Δύση» άρει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία, δήλωσε το Κρεμλίνο, όπως αναφέρουν οι Financial Times.
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, κατηγόρησε τις κυρώσεις της ΕΕ, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά για την αποτυχία της Ρωσίας να παραδώσει φυσικό αέριο μέσω του βασικού αγωγού, ο οποίος παραδίδει φυσικό αέριο στη Γερμανία από την Αγία Πετρούπολη μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.
«Τα προβλήματα στην άντληση αερίου προέκυψαν εξαιτίας των κυρώσεων που επέβαλαν οι δυτικές χώρες εναντίον της χώρας μας και αρκετών εταιρειών» δήλωσε ο Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. «Δεν υπάρχουν άλλοι λόγοι που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αυτό το πρόβλημα άντλησης».
Πάντως Ρώσοι αξιωματούχοι δεν κρύβουν τις τελευταίες εβδομάδες την ελπίδα τους ότι η αυξανόμενη ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη θα μειώσει την υποστήριξη του μπλοκ προς την Ουκρανία. «Προφανώς η ζωή επιδεινώνεται για τους ανθρώπους, τους επιχειρηματίες και τις εταιρείες στην Ευρώπη», είπε ο Πεσκόφ. «Φυσικά, οι απλοί άνθρωποι σε αυτές τις χώρες θα έχουν όλο και περισσότερες ερωτήσεις για τους ηγέτες τους».
ΕΕ: Η Ρωσία θα μπορούσε να στείλει αέριο μέσω άλλων αγωγών – Επιλέγει να μην το κάνει
Η Ρωσία θα μπορούσε να στείλει περισσότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω άλλων οδών για να αντισταθμίσει το κλείσιμο του αγωγού Nord Stream 1, αλλά επιλέγει να μην το κάνει, δήλωσε νωρίτερα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Εάν υπήρχε τεχνικό πρόβλημα που εμπόδιζε τις προμήθειες μέσω του Nord Stream 1, θα υπήρχε πιθανότητα, εάν υπήρχε προθυμία, να παραδοθεί αέριο στην Ευρώπη μέσω άλλων αγωγών. Αυτό είναι κάτι που δεν βλέπουμε να συμβαίνει» είπε ο εκπρόσωπος.
Πρόσθεσε, δε, ότι αυτή η συμπεριφορά είναι η απόδειξη ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί ως όπλο την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Η ρωσική εταιρεία Gazprom επέρριψε τις ευθύνες για το κλείσιμο του Nord Stream 1 στις κυρώσεις από τη Δύση καθώς και σε τεχνικά ζητήματα.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Ρωσία εξακολουθεί να προμηθεύει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω αγωγών της σοβιετικής εποχής μέσω της Ουκρανίας, οι οποίοι παρέμειναν ανοιχτοί παρά την εισβολή, καθώς και μέσω του αγωγού της Τουρκίας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!