Eκλεισε το βιβλίο προσφορών, με τη ζήτηση να ξεπερνάει τελικά τα 25 δισ. ευρώ. Στόχος του ελληνικού Δημοσίου κατά την πρώτη έξοδο του στις αγορές για το 2021 είναι να αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ. Ανάδοχοι της έκδοσης ορίστηκαν οι Barclays, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Eurobank.
Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι οι προσφορές στο βιβλίο για το δεκαετές ξεπερνούσαν τα 23 δισ. ευρώ. Το αρχικό επιτόκιο της έκδοσης έχει υποχωρήσει στο 0,84%, με τις εκτιμήσεις της αγοράς να τοποθετούν το τελικό επιτόκιο κάτω του 0,80% ,από 0,78% έως 0,75%.
Στόχος τα 12 δισ.
Όπως έχει ανακοινωθεί η Ελλάδα εφέτος θα δανειστεί από τις αγορές 8 - 12 δισ. ευρώ, μέσω εκδόσεων ομολόγων, σε αυτά μεσαίας και διάρκειας. Το τελικό ύψος του δανεισμού θα καθοριστεί ανάλογα με τις αποφάσεις που θα λάβει το οικονομικό επιτελείο αναφορικά με τις ανάγκες της οικονομίας, αλλά και το πόσο θα θελήσει να μειώσει το ύψος του βραχυχρόνιου δημόσιου χρέους, δηλαδή των εντόκων γραμματίων που είναι σήμερα στα 11,8 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, στόχος του υπουργείου Οικονομικών και του ΟΔΔΗΧ είναι να φτιάξει μία καλύτερη καμπύλη δανεισμού. Η έξοδος εκτιμάται ότι θα είναι μία φορά ανά τρίμηνο και σύμφωνα με τον προγραμματισμό η δεύτερη έξοδος θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο, η επόμενη Ιούνιο ή Ιούλιο και η τελευταία το Φθινόπωρο.
Οι ημερομηνίες βέβαια δεν είναι δεσμευτικές και πολλά θα κριθούν από τις συνθήκες που θα επικρατούν τότε στις αγορές και στο σύνολο της οικονομίας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!