Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η εκτίναξη του πληθωρισμού Απριλίου θα φέρει εσπευσμένες κινήσεις από την ΕΚΤ τον Μάιο

Τα νέα από την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη δεν ήταν διόλου ευχάριστα για την ΕΚΤ και ειδικά την κα Λαγκάρντ που καλείται μέσα στον Μάιο να πάρει κρίσιμες αποφάσεις για τα επιτόκια.

Την κατάσταση επισπεύδει και η πρόθεση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας να αυξήσει από τον Μάιο κιόλας τα αμερικανικά επιτόκια κατά 0,75%, γεγονός που τρόμαξε τις αμερικανικές αγορές με αποτέλεσμα να δούμε την Παρασκευή την μεγαλύτερη υποχώρηση δεικτών και ειδικά του ‘φουσκωμένου’ Nasdaq από το 2008. Η πρόθεση του κ. Πάουελ για μεγάλη αύξηση επιτοκίων αποτέλεσε ΑΦΟΡΜΗ να διορθώσουν έντονα αμερικανικοί δείκτες και μετοχές (ειδικά τεχνολογίας).

Το μεγάλο δίλημμα κορυφώνεται στην ΕΚΤ

Σε ότι αφορά την Ευρωπαική Ένωση, οι πιέσεις από τα κράτη του Βορρά- όπως σχηματικά λέγονται -δηλαδή Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία, Βαλτικές Δημοκρατίες , Τσεχία για αντιμετώπιση του πληθωρισμού που οξύνεται με την ενεργειακή κρίση (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) λόγω Ρωσίας είναι πλέον εντονότερες. Από την άλλη είναι δεδομένη η πρόθεση της κας Λαγκάρντ προσωπικά να συνεχιστούν όσο γίνεται οι άμεσες και έμμεσες χρηματοδοτήσεις στα κράτη μέλη της Ε.Ε προκειμένου να διατηρούν οι ρυθμοί ανάπτυξης και να μην περάσει η Ευρώπη σε ύφεση.

Οι αμερικανικές εξελίξεις θα προκαλέσουν την εσπευσμένη αντίδραση της ΕΚΤ

Από την στιγμή που η Αμερική προχωρήσει σε μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων, η ΕΚΤ θα είναι εκτεθειμένη σε μεγάλη κριτική για την διατήρηση ήπιων πολιτικών έναντι του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη. Οπότε όπως λένε τραπεζικά στελέχη, είναι πιθανόν να ξεκινήσει εσπευσμένα κύμα αύξησης επιτοκίων ίσως στο ανώτατο όριο που έχει θέσει η ΕΚΤ και όχι μόνο στο 0,25%.

Προς νέα άνοδο o ευρωπαικός πληθωρισμός τον Μάιο;

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ανέβηκε σε ιστορικά υψηλά για την Ε.Ε στο 7,5% από 7,4% σύμφωνα με σημερινά στοιχεία της Eurostat, δεχόμενος όλες τις πιέσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία που συνεχίζονταν εντεινόμενος και επηρέασε ιδιαίτερα τις τιμές ενέργειας αλλά και τα τρόφιμα (οι τιμές σίτου και καλαμποκιού στα προθεσμιακά συμβόλαια ήταν σε ιστορικά υψηλά). Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να είναι εξαίρεση στον κανόνα και ο πληθωρισμός Απριλίου αυξήθηκε από το 8,9% τον Μάρτιο στο 9,4% στον Απρίλιο, καταγράφοντας μία πολλαπλασιαστική ανοδικότητα σε σχέση με τα ευρωπαικά κράτη. Ωστόσο παραμένει στη μέση της λίστας των κρατών με υψηλό πληθωρισμό.

Παρόλο που η Ελλάδα κινήθηκε σημαντικά πάνω από το μέσο όρο η αύξηση των τιμών δεν ήταν στις μεγαλύτερες που σημειώθηκαν, καθώς η Εσθονία κατέγραψε πληθωρισμό 19%, η Λιθουανία 16,6%, η Λετονία 13,2% η Ολλανδία 11,2% και η Σλοβακία 10,9%. Αντίθετα, η Μάλτα είχε το χαμηλότερο ρυθμό με 4,9%, η Γαλλία ακολούθησε με 5,4% και η Φινλανδία με 5,6%.

Ο ιστορικά μεγαλύτερος πληθωρισμός για την Ευρωζώνη και η συνέχιση των ανοδικών κινήσεων στην ενέργεια ίσως οδηγήσουν σε νέα ύψη τον εναρμονισμένο πληθωρισμό της Ευρωζώνης τον Μάιο, γεγονός που θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές κάθε μήνας με αυξανόμενο πληθωρισμό αποτελεί ένα βήμα προς τον στασιμοπληθωρισμό.

Το μόνο θετικό είναι ότι η έλευση της θερινής περιόδου ίσως φρενάρει κάπως τα έξοδα θέρμανσης και θα αυξηθούν τα έσοδα από τον τουρισμό.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ