Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Θα συνεχισθούν οι πιέσεις στις τιμές κάποιων τροφίμων και εμπορευμάτων

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα επηρεάσει αρνητικά την οικονομία της Ευρωζώνης και έχει αυξήσει σημαντικά την αβεβαιότητα, τόνισε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου που αποφάσισε τη μείωση των αγορών ομολόγων στο δεύτερο τρίμηνο και τον πιθανό τερματισμό τους στο τρίτο τρίμηνο, μετά τον οποίο θα αυξηθούν τα επιτόκια.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η επικεφαλής της ΕΚΤ στη λήψη δημοσιονομικών μέτρων, μεταξύ άλλων και στο επίπεδο της ΕΕ, που θα βοηθούσαν στην προστασία της οικονομίας. 

Οι πληθωριστικές πιέσεις

Αναφερόμενη στον πληθωρισμό, η Λαγκάρντ τόνισε ότι θα υπάρξει περαιτέρω πίεση στις τιμές ορισμένων τροφίμων και εμπορευμάτων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ τόνισε ότι οι τιμές της ενέργειας θα παραμείνουν υψηλές για μεγαλύτερο διάστημα σε σχέση με ό,τι αναμενόταν πριν τον πόλεμο. 

Οι περισσότεροι δείκτες του λεγόμενου δομικού πληθωρισμού, είπε, αυξήθηκαν τους τελευταίους μήνες πάνω από το 2%, αλλά είναι αβέβαιη η διάρκεια της αύξησής τους. 

Θα συνεχιστεί η ανάκαμψη

Το βασικό σενάριο της ΕΚΤ προβλέπει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα συνεχίσει να ανακάμπτει χάρη στη μείωση του αντίκτυπου της πανδημίας και των προοπτικών ισχυρής εγχώριας ζήτησης και ισχυρής κατάστασης στις αγορές εργασίας. 

Το βασικό σενάριο της ΕΚΤ βασίζεται στην υπόθεση ότι οι σημερινές διαταραχές στις προμήθειες ενέργειας και ο αρνητικός αντίκτυπος στην εμπιστοσύνη λόγω του πολέμου στην Ουκρανίας θα είναι προσωρινά και ότι δεν θα επηρεαστούν σημαντικά οι εφοδιαστικές αλυσίδες.

Με βάση τις υποθέσεις αυτές το ΑΕΠ της Ευρωζώνης προβλέπεται να αυξηθεί 3,7% το 2022, κατά μισή ποσοστιαία μονάδα λιγότερο σε σχέση με την πρόβλεψη του Δεκεμβρίου, κατά 2,8% το 2023 και 1,6% το 2024.

Για τον πληθωρισμό, το βασικό σενάριο προβλέπει μέσα επίπεδα 5,1% φέτος, 2,1% το 2023 και 1,9% το 2024.

Εκτός από το βασικό σενάριο, η ΕΚΤ ετοίμασε και δύο άλλα σενάρια, ένα δυσμενές που βασίζεται στην υπόθεση ότι θα επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις στη Ρωσία, οι οποίες θα οδηγήσουν σε κάποιες διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Στην περίπτωση αυτή, η αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα ήταν φέτος κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες μικρότερη, ενώ ο πληθωρισμός θα ήταν υψηλότερος κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες.

Στο πιο δυσμενές σενάριο, το οποίο υποθέτει μία ισχυρότερη αντίδραση των ενεργειακών τιμών σε μεγαλύτερες μειώσεις στην προσφορά, η αύξηση του ΑΕΠ θα ήταν κατά 1,4 π.μ. χαμηλότερη και ο πληθωρισμός κατά 2 π.μ. υψηλότερος.

Ισορροπημένες οι αποφάσεις της ΕΚΤ

Αναφορικά με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα, η Λαγκάρντ είπε ότι συνιστούν μία ισορροπημένη προσέγγιση μετά από πολύ έντονες συζητήσεις στο 25μελές Δ.Σ. της ΕΚΤ, με διαφορετικές απόψεις, καθώς η βασική εντολή που έχει είναι η σταθερότητα των τιμών. 

Διαφώνησε με την άποψη ότι οι αποφάσεις υποδηλώνουν μία επιτάχυνση στην ομαλοποίηση της πολιτικής της κεντρικής τράπεζας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για τη λογική συνέχεια των αποφάσεων που ελήφθησαν τον Δεκέμβριο.

Ο «γρίφος» για την αύξηση των επιτοκίων 

Σημείωσε, μάλιστα, ότι οι αποφάσεις θα είναι σταδιακές και θα εξαρτώνται από τα οικονομικά στοιχεία. Αν τα στοιχεία, είπε, δείξουν ότι ο πληθωρισμός μεσοπρόθεσμα δεν θα υπερβεί το 2% που είναι ο στόχος της ΕΚΤ, τότε θα αναθεωρηθεί η πρόβλεψη για το QE τόσο αναφορικά με τη διάρκεια όσο και με το μέγεθός του. 

Σχετικά με το τι σημαίνει ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν «κάποιο χρόνο» μετά τον τερματισμό του QE, η Λαγκάρντ είπε ότι αυτός μπορεί να αφορά από μία εβδομάδα έως κάποιους μήνες και ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν με βάση τα στοιχεία. 

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ