Κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Ανάπτυξης η τροπολογία για την επιβολή πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σε μια σειρά προϊόντα και υπηρεσίες, με στόχο να αντιμετωπιστεί το εντεινόμενο κύμα ακρίβειας ενώ μαίνεται σφοδρός ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με την τροπολογία, από την ψήφιση και τη δημοσίευσή της στο ΦΕΚ και «μέχρι τις 30 Ιουνίου 2022, απαγορεύεται η αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή, όταν το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα πριν από την 1η Σεπτεμβρίου 2021».
Είναι φανερό ότι το πλαφόν αφορά μια μεγάλη γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων, τρόφιμα, καύσιμα και ενέργεια, τα οποία θα καθοριστούν και θα συγκεκριμενοποιηθούν με σχετική υπουργική απόφαση μετά την ψήφιση της τροπολογίας.
Με βάση την πρόβλεψη για την μη αύξηση του μικτού περιθωρίου κέρδους σε σχέση με το αντίστοιχο που ίσχυε πριν την 1 Σεπτεμβρίου του 2021, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θέτει ως συγκριτική περίοδο, το διάστημα πριν από την έναρξη του μεγάλου και συνεχιζόμενου ράλι στην ενέργεια.
Επιπλέον, το γεγονός ότι ως ημερομηνία ισχύος της ρύθμισης τίθεται η 30η Ιουνίου, δείχνει ότι η κυβέρνηση εκτιμά ότι η κούρσα των ανατιμήσεων θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι.
Πρόστιμα-φωτιά
Με την τροπολογία «προαναγγέλεται» μπαράζ ελέγχων, ενώ προβλέπονται πρόστιμα-μαμούθ για τους παραβάτες.
Συγκεκριμένα, στους παραβάτες επιβάλλονται σωρευτικά ή διαζευκτικά κυρώσεις ως εξής:
- Πρόστιμο από 5.000 έως 1 εκατ. ευρώ. εάν κερδοσκοπούν και παραβαίνουν το πλαφόν
- Πρόστιμο έως 50.000 ευρώ εάν αποκρύπτουν στοιχεία ή δεν διευκολύνουν τον έλεγχο
Δείτε ολόκληρη την τροπολογία εδώ
Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, οι έλεγχοι ξεκινούν το αργότερο την Τρίτη, μετά την Καθαρά Δευτέρα.
Οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να παρέχουν πρόσβαση στις ελεγκτικές αρχές σε κάθε πληροφορία, δεδομένο και έγγραφο από οποιαδήποτε πηγή που διευκολύνει τον έλεγχο. Επίσης οι ελεγκτικές αρχές θα έχουν πρόσβαση σε κάθε χώρο ή μέσο μεταφοράς που χρησιμοποιεί ο προμηθευτής. Κάθε εκπρόσωπος ή μέλος του προσωπικού του προμηθευτή που ελέγχεται έχει την υποχρέωση να παρέχει πληροφορίες και εξηγήσεις για τα έγγραφα και δεδομένα του ελέγχου.
Τους ελέγχους θα διενεργούν η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), οι αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών.
Γεωργιάδης: Η κρίση δεν θα είναι ευκαιρία για κερδοσκοπία
"Αποκτούμε ένα εργαλείο για να γίνει σε όλους σαφές ότι η κρίση δεν θα είναι ευκαιρία για κάποιους να βγάλουν λεφτά. Τώρα είναι ώρα όλοι να φερθούμε υπεύθυνα. Δεν είναι ώρα για κερδοσκοπία", δήλωσε από την Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.
Ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για "εκρηκτικό ρυθμό ανόδου των τιμών της ενέργειας και των πρώτων υλών", συμπληρώνοντας πως αν υπάρξει διατίμηση σε τιμές κάτω του κόστους θα προκύψουν ελλείψεις και μαύρη αγορά. Θελουμε να αποφύγουμε κάποιοι μέσα στην αναμπουμπούλα του πολέμου να αυξήσουν το περιθώριο κέρδους για να κάνουν αρπαχτή. Θελουμε να αποφύγουμε να επιτραπεί σε ασυνείδητους ανθρωπους να χρησιμοποιησουν την κρίση".
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!