Σε στοχευμένη αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας ώστε να μπορεί να εξασφαλίσει σε μακροχρόνια βάση σημαντικά έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο επιδιώκει να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών.
Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που ετοιμάζει για τη Δημόσια Περιουσία θα επικεντρώνεται στην εκμετάλλευση των ακινήτων και τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου, το οποίο περιλαμβάνει υφιστάμενα και νέα συμβόλαια εμπορικών ακινήτων.
Η ορθολογική διαχείριση της περιουσίας του Δημοσίου αποτελεί κεντρικό στόχο του ΥΠΟΙΚ για την εξασφάλιση σημαντικών και σταθερών εσόδων σε μακροχρόνια βάση, την απομείωση του χρέους και τη δημιουργία πρόσθετου αναπτυξιακού οφέλους. Η πολιτική αυτή θα έχει ως βασικούς άξονες την καταγραφή, την προστασία και την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, καθώς και τον εκσυγχρονισμό και την απλοποίηση των διαδικασιών και του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου.
Σε αυτό το πλαίσιο ο σχεδιασμός για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας θα κινηθεί σε 5 άξονες.
1. Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας
Ενδυναμώνεται το Αυτοτελές Τμήμα Μητρώου Ακίνητης Περιουσίας.
Στην τελική του μορφή το ΜΑΠ θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο εντοπισμού και καταγραφής της ακίνητης περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου με σταδιακή λειτουργική μετατροπή του σε Δημόσιο Κτηματολόγιο.
Στόχοι είναι:
- η δημιουργία νέων αναφορών ΒΙ (Business Intelligence),
- η διόρθωση και επικαιροποίηση της ψηφιακής πλατφόρμας ώστε να εναρμονιστεί πλήρως με την υφιστάμενη νομοθεσία (ν.4389/2016),
- η καταχώρηση των πληροφοριών που προέκυψαν από τον έλεγχο του Τμήματος στην ηλεκτρονική βάση ΨΥΔΗΠΕΕΚ που αφορούν στο νομικό και πραγματικό καθεστώς των 10.119 ΚΑΕΚ υπό μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ ΑΕ,
- η επικαιροποίηση των γεωγραφικών υποβάθρων μέσω της Ελληνικό Κτηματολόγιο ΑΕ,
- η υλοποίηση της διαλειτουργικότητας με τις ψηφιακές βάσεις όλων των δημόσιων φορέων που διαχειρίζονται ακίνητα (Ελληνικό Κτηματολόγιο, Υπουργεία κ.λπ.),
- η συμπλήρωση και επικαιροποίηση του Μητρώου Ακίνητης Περιουσίας μέσω των Κτηματικών Υπηρεσιών.
2. Εντοπισμός και ακριβής προσδιορισμός ακίνητης περιουσίας ιδιαίτερου φυσικού κάλλους
Στο πλαίσιο της ανάδειξης της δημόσιας περιουσίας σχεδιάζεται να προχωρήσει με τη σύμπραξη εξειδικευμένων τμημάτων Ελληνικών Πανεπιστημίων, στον ακριβή γεωχωρικό προσδιορισμό των ορίων δημόσιων ακινήτων ιδιαίτερου φυσικού κάλλους ή ιδιαίτερης οικονομικής ή πολιτιστικής σημασίας, που δεν ήταν τεχνικά εφικτό μέχρι σήμερα να οριοθετηθούν με τα υπάρχοντα μέσα (π.χ. Καλντέρα νήσου Θήρας).
Ο ακριβής εντοπισμός τέτοιων ακινήτων αναμένεται να επιφέρει σημαντικά οφέλη για το Δημόσιο.
3. Στέγαση δημόσιων υπηρεσιών – εξορθολογισμός και εξοικονόμηση δαπανών
Θα εντατικοποιηθεί προσπάθεια εξορθολογισμού των αναγκών στέγασης των υπηρεσιών του Δημοσίου. Διενεργούνται νέοι διαγωνισμοί στέγασης, με σκοπό τη δραστική μείωση των σχετικών λειτουργικών δαπανών και την προσαρμογή στους νέους Κανονισμούς και απαιτήσεις (ασφάλειας κ.λπ.).
4. Κατεχόμενα και Ανταλλάξιμα Κτήματα
Η τακτοποίηση των κατεχομένων Δημοσίων και Ανταλλαξίμων Κτημάτων αναμένεται να εξασφαλίσει σημαντικά έσοδα για τον Κρατικό Προϋπολογισμό και αποτελεί λύση αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας με πολλαπλή στόχευση:
- Την εξάλειψη κοινωνικών αδικιών ιστορικά τεκμηριωμένων και συγκρούσεων και διεκδικήσεων κάθε μορφής, που εκδηλώνονται κάθε φορά που η Πολιτεία προσπαθεί να προστατεύσει με συγκεκριμένα μέτρα, αλλά με σημαντική χρονική υστέρηση, την περιουσία της.
- Την εισροή σημαντικών εσόδων στον Κρατικό Προϋπολογισμό και την αποτελεσματική προστασία της κοινόχρηστης περιουσίας του Δημοσίου, καθώς και της περιουσίας που θα αποκαλυφθεί με την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου.
- Την απελευθέρωση των αρμόδιων διοικητικών υπηρεσιών και των δικαστηρίων από σημαντικό αριθμό δικών, εξόδων και γραφειοκρατικών διαδικασιών.
5. Αιγιαλοί και Παραλίες
Η διενέργεια ηλεκτρονικών δημοπρασιών για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας αναμένεται να επεκταθεί, καθώς και σε άλλα αντικείμενα προς δημοπρασία, μέσω υφιστάμενου συστήματος του Υπουργείου Οικονομικών.
Επίσης, στόχος είναι η επικαιροποίηση και η απλούστευση του νομοθετικού πλαισίου, με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Η στόχευση θα είναι διπλή: αφενός να διασφαλίζεται η προστασία του Αιγιαλού και της Παραλίας και αφετέρου να προωθείται και να διευκολύνεται η αναπτυξιακή πολιτική της χώρας.