Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψηφιακή Οικονομία: Τρίτη από το τέλος η Ελλάδα στην ΕΕ - Τι δείχνουν τα στοιχεία

Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η Ελλάδα φιγουράρει στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των χωρών της ΕΕ στον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI 2021) που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση από το τέλος της σχετικής κατάταξης, μετά τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Η Κομισιόν σημειώνει, πάντως, ότι τα στοιχεία της έκθεσης αφορούν στο πρώτο ή το δεύτερο τρίμηνο του 2020, αλλά δεν αποτυπώνουν τον αντίκτυπο της COVID-19 στη χρήση και στην παροχή ψηφιακών υπηρεσιών και τα αποτελέσματα των πολιτικών που εφαρμόστηκαν έκτοτε. Αυτές, αναφέρει, θα είναι πιο φανερές στην έκδοση του 2022.

Ο δείκτης καταγράφει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στα κράτη μέλη της ΕΕ όσον αφορά την ψηφιακή ανταγωνιστικότητα στους τομείς του ανθρώπινου κεφαλαίου, της ευρυζωνικής συνδεσιμότητας, της ενσωμάτωσης των ψηφιακών τεχνολογιών από τις επιχειρήσεις και των ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών.

δείκτης ψηφιακής οικονομίας

Όπως αναφέρεται, όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν σημειώσει πρόοδο στον τομέα της ψηφιοποίησης, αλλά η συνολική εικόνα μεταξύ των κρατών μελών είναι ανομοιογενής και, παρά τη σχετική σύγκλιση, το χάσμα ανάμεσα στους πρωτοπόρους της ΕΕ και σε εκείνους με τις χαμηλότερες βαθμολογίες DESI παραμένει μεγάλο.

Παρά τις βελτιώσεις αυτές, όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να καταβάλουν συντονισμένες προσπάθειες για την επίτευξη των στόχων του 2030.  

Στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν δεσμευτεί να δαπανήσουν τουλάχιστον το 20% των πόρων που προβλέπονται στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας στον ψηφιακό τομέα και, μέχρι στιγμής, επιτυγχάνουν ή υπερβαίνουν κατά πολύ τον στόχο αυτόν. Οι εκθέσεις DESI ανά χώρα ενσωματώνουν συνοπτική επισκόπηση των ψηφιακών επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων οι οποίες περιλαμβάνονται στα 22 σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που έχει ήδη εγκρίνει το Συμβούλιο.

Το 56% στην ΕΕ διαθέτει βασικές ψηφιακές δεξιότητες

Όσον αφορά τις ψηφιακές δεξιότητες, το 51 % των Ελλήνων διαθέτει τουλάχιστον βασικές ψηφιακές δεξιότητες έναντι 56% στην ΕΕ.

 Τα στοιχεία δείχνουν ελαφρά αύξηση του αριθμού των ειδικών ΤΠΕ στον ενεργό πληθυσμό: το 2020, , ΕΕ Δεδομένου ότι το 55 % των επιχειρήσεων ανέφεραν δυσκολίες στην πρόσληψη ειδικών ΤΠΕ το 2020, αυτή η έλλειψη υπαλλήλων με προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες συμβάλλει επίσης στον βραδύτερο ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων σε πολλά κράτη μέλη.

Τα στοιχεία δείχνουν σαφώς ότι πρέπει να αυξηθούν οι προσφορές και οι ευκαιρίες κατάρτισης προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της ψηφιακής δεκαετίας για τις δεξιότητες (βασικές ψηφιακές δεξιότητες για το 80 % του πληθυσμού και 20 εκατομμύρια ειδικοί ΤΠΕ). Αναμένονται σημαντικές βελτιώσεις τα επόμενα έτη, εν μέρει διότι το 17 % των ψηφιακών επενδύσεων στα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που έχει εγκρίνει μέχρι στιγμής το Συμβούλιο προορίζονται για τις ψηφιακές δεξιότητες (περίπου 20 δισ. EUR επί συνόλου 117 δισ. EUR).

ψηφιακές δεξιότητες

Δηλώσεις Βεστάγκερ και Μπρετόν

Η εκτελεστική αντιπρόεδρος για μια Ευρώπη Έτοιμη για την Ψηφιακή Εποχή, κ. Μαργκρέιτε Βεστάγκερ, δήλωσε σχετικά: «Το μήνυμα του φετινού δείκτη είναι θετικό, όλες οι χώρες της ΕΕ σημείωσαν κάποια πρόοδο όσον αφορά την αύξηση της ψηφιοποίησης και της ανταγωνιστικότητάς τους, αλλά μπορούν να γίνουν περισσότερα. Συνεργαζόμαστε λοιπόν με τα κράτη μέλη για να διασφαλίσουμε ότι πραγματοποιούνται βασικές επενδύσεις μέσω του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, ώστε να αξιοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι ψηφιακές ευκαιρίες για το σύνολο των πολιτών και των επιχειρήσεων».

Ο κ. Τιερί Μπρετόν, επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, πρόσθεσε: «Ο καθορισμός των στόχων μας για το 2030 ήταν ένα σημαντικό βήμα, αλλά τώρα πρέπει να επιτύχουμε αποτελέσματα. Ο σημερινός DESI δείχνει πρόοδο, αλλά και ποιους τομείς μπορούμε να βελτιώσουμε συλλογικά για να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις της Ευρώπης, ιδίως οι ΜΜΕ, μπορούν να έχουν πρόσβαση σε τεχνολογίες αιχμής, η χρήση των οποίων θα κάνει τη ζωή τους καλύτερη, ασφαλέστερη και πιο πράσινη».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ