Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο πληθωρισμός διαμορφώνει την ατζέντα κι απειλεί δρομολογημένες παρεμβάσεις

Πηγή: Pixabay

Οι αυξημένες τιμές σε μία σειρά προϊόντων και κυρίως στο κομμάτι της ενέργειας, απειλούν να ακυρώσουν στην πράξη προγραμματισμένες παρεμβάσεις είτε για την επιπλέον μείωση φόρων, είτε την χορήγηση μερίσματος που θα προέλθει από την μεγαλύτερη προσδοκώμενη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2021.

Οπως, μάλιστα, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας την περασμένη Παρασκευή, κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων για τη στήριξη των νοικοκυριών εξαιτίας των υψηλών τιμών στην ενέργεια, τα πακέτα στήριξης είναι πολύ πιθανό να ματαιώσουν άλλες παρεμβάσεις προς όφελος των πολιτών.

Οι πληροφορίες ήθελαν να δίνεται κοινωνικό μέρισμα σε χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά και σε κάποιες άλλες κοινωνικές ομάδες (π.χ. υγειονομικοί), που θα προκύψει από την επιπλέον ανάπτυξη.

Ο πληθωρισμός απειλεί τα εισοδήματα και υπονομεύει την ανάκαμψη - Φόβοι και εκτιμήσεις

Πληθωρισμός: Φοβίζει πολλές κεντρικές τράπεζες που αυξάνουν τα επιτόκια

Υψηλό το κόστος στήριξης λόγω αυξημένων τιμών στην ενέργεια

Σήμερα, μάλιστα, έγινε πιο σαφής και τόνισε ότι «τα όποια επιπλέον μέτρα, μη συνδεδεμένα με έκτακτα γεγονότα τύπου μερίσματος, προφανώς θα αξιολογηθούν στη βάση του δημοσιονομικού χώρου ο οποίος "τρώγεται" από την ανάγκη η πολιτεία να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Το κόστος στήριξης απέναντι στην ακρίβεια, ήδη έχει φτάσει τα 500 εκατ. ευρώ, τα οποία επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό και τα οποία δεν είχαν προβλεφθεί. Κατά συνέπεια, τα κονδύλια αυτά από κάπου πρέπει να προέλθουν κι επειδή τα χρήματα δεν είναι άπειρα είναι απόλυτα λογικό να ανατραπούν κάποιοι άλλοι σχεδιασμοί.

Μάλιστα, κάποιοι άκρως απαισιόδοξοι δηλώνουν ότι τα 500 εκατ. ευρώ δεν αρκούν και ως εκ τούτου θα χρειαστεί το κονδύλι αυτό να ανέβει και να φτάσει ακόμη και το 1 δισ.

Στην κυβέρνηση είχαν αποφασίσει να προβούν και σε άλλες παρεμβάσεις υπέρ των ευάλωτων κυρίως νοικοκυριών, στην περίπτωση που η ανάπτυξη υπερβεί κατά πολύ τις υπάρχουσες εκτιμήσεις.

Στο υπουργείο Οικονομικών δεν παύουν να λένε ότι η εκτίμηση για ανάπτυξη 6,1% είναι η πλέον συντηρητική και ως εκ τούτου, χωρίς να το αναφέρουν, περιμένουν να πάει πιο ψηλά.

Η ενεργειακή κρίση δίνει τον τόνο

Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται ιδιαίτερα φειδωλός, πάντως, στις εκτιμήσεις του και ανέφερε ότι «η ενεργειακή κρίση χαμήλωσε λίγο τη δυναμική της ανάκαμψης ανά χώρα στην ΕΕ, αλλά σε ό,τι αφορά στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ανάκαμψη το 2021 κατά 6,1%, που είναι ίσως η πιο συντηρητική εκτίμηση που υπάρχει παγκοσμίως. Ο μέσος όρος των εκτιμήσεων είναι αρκετά υψηλότερος από ότι αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα. Η εν λόγω πρόβλεψη δεν ενσωματώνει όμως δύο αβεβαιότητες: την πορεία της υγειονομικής κρίσης και την πορεία της ενεργειακής κρίσης. Εμείς θέλουμε να είμαστε ασφαλείς και με ασφάλεια κάναμε αυτή την πρόβλεψη».

Καλύτερη πάντως εκτίμηση μπορεί να υπάρξει το αμέσως προσεχές διάστημα, όταν και θα δείξει κατά πόσο ο πληθωρισμός θα συνεχίζει να δείχνει τα δόντια του ή οι δράσεις που ετοιμάζονται να αναλάβουν κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες, έστω και με σημαντική καθυστέρηση, θα φέρουν κάποιο αποτέλεσμα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ