Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΕΠ: Προσδοκίες για δυναμική ανάπτυξη το 2021 γεννά η χαμηλή ύφεση του πρώτου τριμήνου

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Προσδοκίες για δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας από το δεύτερο αλλά κυρίως το τρίτο τρίμηνο γεννά η ανθεκτικότητα που απέδειξε κατά το α' τρίμηνο του 2021. Με το λιανεμπόριο κλειστό, την εστίαση να μη λειτουργεί και τα περιοριστικά μέτρα σε ισχύ, η ύφεση περιορίστηκε στο 2,3% αποδεικνύοντας ότι νοικοκυριά και επιχειρήσεις προσαρμόστηκαν επιτυχώς στα δεδομένα της πανδημίας.

Πιθανή αναθεώρηση προβλέψεων

Με δεδομένο ότι οι αναλυτές ήταν προετοιμασμένοι για πολύ μεγαλύτερη ύφεση κατά το α’ τρίμηνο, η συγκεκριμένη επίδοση μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε αναθεώρηση των προβλέψεων για την τρέχουσα χρονιά. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση περιμένει φέτος άνοδο του ΑΕΠ κατά 3,6%, πράγμα που σημαίνει ότι ο ρυθμός ανόδου πρέπει να κινείται κοντά στο 5%, γεγονός που κρίνεται εφικτό.

Eίναι ενδεικτικό ότι το ΚΕΠΕ έβλεπε ένα «εφιαλτικό» πρώτο τρίμηνο με ύφεση της ελληνικής οικονομίας κατά 10,4%, ενώ το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής προσδιόριζε την ύφεση στο 7,3%. Τελικά η οικονομία πήγε πολύ καλύτερα από τις εκτιμήσεις και αυτό οφείλεται στη μεγάλη προσπάθεια της κοινωνίας, τις επενδύσεις που έχοντας φτάσει στο ναδίρ κινούνται ανοδικά -κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα με την ενεργοποίηση του εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης- και βεβαίως τα μέτρα ύψους 14 δισ. ευρώ που έπεσαν στην οικονομία το πρώτο τρίμηνο για την ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Εκτιμάται ότι στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 θα υπάρξει ραγδαία αντιστροφή, εάν μάλιστα συγκριθεί με το αντίστοιχο περσινό διάστημα που η οικονομία ήταν σε καθεστώς lockdown. Η αισιοδοξία επικεντρώνεται στο τρίτο τρίμηνο που αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για τη δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας, με άγνωστη εξίσωση ωστόσο σε αυτή την περίπτωση την πορεία του τουρισμού, που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό πού θα… κάτσει η μπίλια του ΑΕΠ το 2021.

Ποιοι παράγοντες θα καθορίσουν την πορεία 

Η προσπάθεια πραγματοποιείται στο δυσμενές περιβάλλον που διαμόρφωσε η πανδημία, αλλά και στις αβεβαιότητες που εμπεριέχει, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πορτοκαλί ζώνη στην οποία μας άφησε η Βρετανία, που αποτελεί τη δεύτερη (μετά τη Γερμανία) μεγαλύτερη «πηγή» τουριστών για τη χώρα μας.

Σύμφωνα με το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, οι παράγοντες από τους οποίους θα κριθεί η πορεία της χώρας είναι οι εξής:

  1. Η πρόοδος των εμβολιασμών και το μέγεθος της αποκτώμενης ανοσίας του πληθυσμού.
  2. Η τυχόν εμφάνιση ενός τέταρτου πανδημικού κύματος.
  3. Η αποτελεσματικότητα και η έγκαιρη λήψη των μέτρων οικονομικής πολιτικής στην αντιμετώπιση της πανδημίας και την ανάκαμψη της οικονομίας.
  4. Η διάρκεια διατήρησης των μέτρων στήριξης της οικονομίας και διασφάλισης ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας στην οικονομία, ιδίως μέσω του ρόλου του τραπεζικού συστήματος.
  5. Η έγκαιρη και ομαλή απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων στήριξης της εθνικής οικονομίας, όπως του Ταμείου Ανάκαμψης.
  6. Η ζήτηση από το εξωτερικό για το «ελληνικό τουριστικό προϊόν».
  7. Ο βαθμός αξιοποίησης των αυξημένων καταθέσεων.
  8. Η αντίδραση επιχειρήσεων και νοικοκυριών στη σταδιακή επαναφορά στις κανονικές συνθήκες και στην άρση των έκτακτων μέτρων στήριξης.
  9. Ο βαθμός θετικής ανταπόκρισης της αγοράς εργασίας και της απασχόλησης στη σταδιακή επαναλειτουργία της αγοράς.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ