Οριστικοποιήθηκαν τα φορολογικά μέτρα ανακούφισης των πληγέντων από την πανδημία, ενώ η κυβέρνηση έχει αρχίσει να επεξεργάζεται τις φοροελαφρύνσεις του 2022, οι περισσότερες εκ των οποίων θα έχουν προσωπινό χαρακτήρα. Αναστολή του πέναλτι για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, απενεργοποίηση των τεκμηρίων διαβίωσης για όσους έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση αλλά και μείωση της προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες είναι τα μέτρα που θα εφαρμοστούν φέτος.
Το δεύτερο πακέτο περιλαμβάνει τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό αλλά και δημόσιο τομέα, περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%,τα οποία θα εφαρμοστούν το 2022. Παράλληλα εξετάζεται εάν βρεθεί δημοσιονομικός χώρος μία προσωρινή μείωση του ΦΠΑ στον τουρισμό που αυτή τη στιγμή έχει διαμορφωθεί στο 13% έως το τέλος του έτους.
O υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξή του στο Open ότι με βάση το εισόδημα που απέκτησαν το 2020 και όχι τα τεκμήρια διαβίωσης θα φορολογηθούν τέσσερις κατηγορίες φορολογουμένων που επλήγησαν από την πανδημία. Ελεύθεροι επαγγελματίες, εργαζόμενοι σε αναστολή, όσοι έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» και ιδιοκτήτες ακινήτων δεν θα φορολογηθούν βάσει τεκμηρίων υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν φορολογηθεί βάσει τεκμηρίων ένα από τα δύο τελευταία χρόνια δηλαδή είτε το 2019 είτε το 2020.
Το οικονομικό επιτελείο περιμένει το πράσινο φως από τους επικεφαλής των δανειστών την προσεχή εβδομάδα προκειμένου να προβεί σε ανακοινώσεις και για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις.
e-αποδείξεις
Για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις το βασικότερο σενάριο προβλέπει να μην ισχύσει ειδικά για φέτος το πρόστιμο που επιβάλλεται με συντελεστή 22% στις αποδείξεις που θα λείπουν, δηλαδή στη διαφορά ανάμεσα στο απαιτούμενο ύψος δαπανών και στο ύψος των δαπανών που έγιναν με ηλεκτρονικό χρήμα, για όλους τους πληττόμενους. Ενδιαφέρον θα έχει εάν το Υπουργείο Οικονομικών προχωρήσει σε ρύθμιση και για τους μη πληττόμενους.
Προκαταβολή φόρου
Τον Ιούνιο αναμένεται να κριθεί η «τύχη» της προκαταβολής φόρου εισοδήματος που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που παρά τη μείωση του τζίρου τους λόγω της πανδημίας και των δυο lockdown κατάφεραν να εμφανίσουν κέρδη το 2020. Το σενάριο μιας μείωσης της προκαταβολής φόρου που επιβάλλεται με συντελεστή 100%, βρίσκεται ξανά στο τραπέζι. Αυτό που εξετάζεται είναι στοχευμένες παρεμβάσεις στις επιχειρήσεις εκείνες που είχαν το 2020 μεγάλη πτώση στον τζίρο τους σε σύγκριση με το 2019.Oι αποφάσεις θα οριστικοποιηθούν όταν το οικονομικό επιτελείο θα έχει εικόνα για τα εισοδήματα του 2020 που θα αποτυπωθούν στις φορολογικές δηλώσεις αλλά και για τις αντοχές του προϋπολογισμού.
Μέτρα 2022
- Η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης το 2022 είναι πιθανό να περιλαμβάνει όχι μόνο τους φορολογούμενους με εισοδήματα από τον ιδιωτικό τομέα αλλά και τους μισθωτούς του δημοσίου τομέα και τους συνταξιούχους οι οποίοι εξαιρέθηκαν από το «πάγωμα» της εισφοράς για τα εισοδήματα του 2021. Το μέτρο αγγίζει πάνω από 2,3 εκατ. φορολογούμενους που αποκτούν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Με την κατάργηση της εισφοράς η οποία για πρώτη φορά επιβλήθηκε το 2011, οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα θα συνεχίσουν να έχουν αυξημένες αποδοχές, οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις στις μηνιαίες αποδοχές τους ενώ οι φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν του χρόνου θα έχουν επίσης μειωμένες επιβαρύνσεις για τα εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, ενοίκια, τόκους και μερίσματα.
- Κυβερνητικός στόχος είναι να μειωθεί περαιτέρω o συντελεστής υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών -από 3 μονάδες που είναι η μείωση για ολόκληρο το 2021 σε 3,5 μονάδες για το 2022. Η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα αποτυπωθεί ως μικρή αύξηση των καθαρών αποδοχών των εργαζομένων (επιπρόσθετη των αυξήσεων που έγιναν από 1/1/2021).Η μείωση του συνολικού συντελεστή υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών κατά πέντε μονάδες αποτελούν προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης και ο στόχος είναι να υλοποιηθούν μέχρι το 2023.
- H νέα μείωση EΝΦΙΑ 8% κατά μέσο όρο για την οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση με την ενεργοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε 3.000 νέες περιοχές σε όλη τη χώρα θα εφαρμοστεί το 2022. Η άσκηση της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές θα «τρέξει» και θα ολοκληρωθεί φέτος, αλλά οι νέες τιμές ζώνης δεν θα επηρεάσουν τον ΕΝΦΙΑ που θα παραμείνει φέτος στα ίδια επίπεδα και θα μειωθεί το επόμενο έτος.