Νέα
  • ΓΔ: 1533.95 +0.20%
  • Τζίρος: 56,10 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

ΟΟΣΑ: Σταθερή στο 3,2% η παγκόσμια ανάπτυξη - Μείωση του πληθωρισμού στον στόχο το 2025

Σταθεροποίηση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας στο 3,2% φέτος και το 2025, με παράλληλη μείωση του πληθωρισμού και επαναφορά του στον στόχο στις περισσότερες χώρες της G20 προβλέπει η ενδιάμεση έκθεση του ΟΟΣΑ (Economic Outlook Interim Report), με τίτλο: «Βγαίνοντας από τη στενωπό».

Για την Ευρωζώνη, προβλέπεται ανάπτυξη μόλις 0,7% φέτος και 1,3% το 2025, ελαφρά χαμηλότερη από την προηγούμενη πρόβλεψη του Ιουνίου για το 2025 (1,5%), με την οικονομική δραστηριότητα να υποστηρίζεται από την ανάκαμψη των πραγματικών εισοδημάτων, λόγω μείωσης του πληθωρισμού, και τη βελτίωση της διαθεσιμότητας δανείων.

Για την αμερικανική οικονομία, ο ΟΟΣΑ επιβεβαιώνει το σενάριο της ομαλής προσγείωσης που επικρατεί στις αγορές, προβλέποντας αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,6% φέτος και κατά 1,6% το 2025, με τη νομισματική πολιτική να στηρίζει την οικονομία.

Η ανάπτυξη στην Κίνα αναμένεται να υποχωρήσει στο 4,9% το 2024 και στο 4,5% το 2025 καθώς τα πρόσθετα μέτρα στήριξης της οικονομίας της αντισταθμίζονται από την υποτονική καταναλωτική ζήτηση και τη συνεχιζόμενη βαθιά διόρθωση στον τομέα των ακινήτων.

Μειώσεις επιτοκίων

Καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί και οι συνθήκες στις αγορές εργασίας χαλαρώνουν, οι μειώσεις των επιτοκίων πρέπει να συνεχιστούν, με τον χρόνο και την έκτασή τους να εξαρτώνται από τα στοιχεία, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις έχουν αντιμετωπισθεί σταθερά, σημειώνει η έκθεση.

Για την Ευρωζώνη και τις ΗΠΑ αναφέρει ότι αναμένεται περαιτέρω μείωση των επιτοκίων κατά 1,25 και 1,5 ποσοστιαίες μονάδες, αντίστοιχα, έως το τέλος του 2025, τα οποία θα επανέλθουν σε «ουδέτερα» επίπεδα (δηλαδή δεν θα επηρεάζουν ανοδικά ή καθοδικά την οικονομική δραστηριότητα).

ΟΟΣΑ, επιτόκια

Ο πληθωρισμός στη G20

Ο γενικός πληθωρισμός στις οικονομίες της G20 αναμένεται να μειωθεί από 5,4% το 2024 στο 3,3% το 2025, με τον πυρήνα του πληθωρισμού στις αναπτυγμένες οικονομίες της G20 να υποχωρεί σε 2,7% το 2024 και 2,1% το 2025. Υψηλότερες είναι οι αυξήσεις τιμών στον τομέα των υπηρεσιών, όπου πρέπει να επιβραδυνθούν επιπλέον κατά μία ποσοστιαία μονάδα ή περισσότερο σε πολλές οικονομίες για να επανέλθει ο πυρήνας του πληθωρισμού σε επίπεδα συμβατά με τον στόχο για τον γενικό πληθωρισμό.

Για την Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,4% σε μέσα επίπεδα φέτος και στο 2,1% το επόμενο έτος.

Ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι οι τιμές του πετρελαίου έχουν μειωθεί κατά 10% από τα επίπεδα του Ιουλίου, λόγω της προσδοκίας για υπερβάλλουσα προσφορά και της μειωμένης ζήτησης από μεγάλες χώρες, όπως η Κίνα. Αν αυτή η μείωση διατηρηθεί, ο πληθωρισμός θα υποχωρούσε κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, εκτιμά.

ΟΟΣΑ, πληθωρισμός

Αύξηση των πραγματικών μισθών

Η αύξηση των πραγματικών μισθών στηρίζει πλέον τα εισοδήματα και τις δαπάνες των νοικοκυριών, αν και η αγοραστική δύναμη δεν έχει ακόμη επιστρέψει πλήρως στα προ της πανδημίας επίπεδα σε πολλές χώρες, σύμφωνα με την έκθεση. «Το παγκόσμιο εμπόριο ανακάμπτει ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν, αλλά το κόστος ναυτιλίας παραμένει αυξημένο και οι παραγγελίες εξαγωγών μετριάστηκαν πρόσφατα», προσθέτει.

Ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι παραμένουν σημαντικοί κίνδυνοι στις προβλέψεις για την ανάπτυξη. Οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές και εμπορικές εντάσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν όλο και περισσότερο αρνητικά τις επενδύσεις και να αυξήσουν τις τιμές των εισαγωγών. Η ανάπτυξη θα μπορούσε να επιβραδυνθεί πιο έντονα από ό,τι αναμένεται καθώς οι αγορές εργασίας χαλαρώνουν και οι αποκλίσεις από την αναμενόμενη ομαλή πορεία αποπληθωρισμού θα μπορούσαν να προκαλέσουν διαταραχές στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Από την άλλη πλευρά, η ανάκαμψη των πραγματικών εισοδημάτων θα μπορούσε να δώσει ισχυρότερη ώθηση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη και τις δαπάνες, ενώ η περαιτέρω μείωση των τιμών του πετρελαίου θα επιτάχυνε τον αποπληθωρισμό.

Η έκθεση προειδοποιεί για την ανάγκη για αποφασιστικές δημοσιονομικές πολιτικές για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, να υπάρχει περιθώριο αντίδρασης των κυβερνήσεων σε μελλοντικούς κλυδωνισμούς και να δημιουργηθούν μαξιλάρια που θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση μελλοντικών πιέσεων στις δαπάνες.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ