Να επιτρέψει υψηλότερα δημοσιονομικά ελλείμματα με στόχο τη μείωση των φόρων εισοδήματος και την ενίσχυση των επενδύσεων σε υποδομές, ώστε να περιοριστεί η εξάρτηση της οικονομίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεσμεύεται ο πρωθυπουργός του Καναδά Μαρκ Καρνέ.
Σύμφωνα με την προεκλογική πλατφόρμα του Φιλελεύθερου Κόμματος, η οποία παρουσιάστηκε το Σάββατο στην Οτάβα, το σχέδιο Καρνέ προβλέπει δημοσιονομικό έλλειμμα ύψους 62,3 δισ. καναδικών δολαρίων (περίπου 45 δισ. δολάρια ΗΠΑ) για το τρέχον οικονομικό έτος και πρόσθετες δαπάνες 129,2 δισ. καναδικών δολαρίων την επόμενη τετραετία, εφόσον το κόμμα κερδίσει τις εκλογές.
Δαπάνες, έσοδα από δασμούς και μείωση φόρων
Το καθαρό έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ προβλέπεται να ανέλθει στο 1,96% για το νέο οικονομικό έτος, αυξημένο σε σχέση με την πρόβλεψη του 1,3% που είχε δοθεί τον Δεκέμβριο υπό την ηγεσία του πρώην πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό. Το έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί στο 1,35% έως το 2028.
Οι κυριότερες παρεμβάσεις στον τομέα των δαπανών περιλαμβάνουν μείωση φόρου εισοδήματος, αμυντικές δαπάνες, επενδύσεις στην κατοικία και ταμείο διαφοροποίησης εμπορίου, ώστε να ενισχυθεί η δυνατότητα εξαγωγών σε αγορές πέραν των ΗΠΑ. Το σχέδιο εκτιμά ότι η χώρα θα εισπράξει 20 δισ. καναδικά δολάρια φέτος από ανταποδοτικούς δασμούς, τα οποία —όπως λένε οι Φιλελεύθεροι— θα επιστραφούν εξ ολοκλήρου σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις που πλήττονται από τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ.
Σταθερό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις
Η δημοσιονομική πλατφόρμα δείχνει επιδείνωση της δημοσιονομικής θέσης του Καναδά αν οι Φιλελεύθεροι επανεκλεγούν στις 28 Απριλίου — κάτι που φαίνεται πιθανό, καθώς προηγούνται στις περισσότερες δημοσκοπήσεις. Πλέον, ο στόχος για βελτίωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ, που αποτελούσε βασικό οικονομικό σημείο αναφοράς επί Τριντό, εγκαταλείπεται.
Ο ηγέτης των Συντηρητικών, Πιερ Πουαλιέβρ, δεν έχει ακόμα παρουσιάσει αναλυτική κοστολόγηση του προγράμματός του, ωστόσο οι προεκλογικές του δεσμεύσεις φτάνουν επίσης δεκάδες δισεκατομμύρια. Έχει προτείνει δημοσιονομικό κανόνα, σύμφωνα με τον οποίο για κάθε νέο δολάριο δαπάνης, θα εξοικονομείται αντίστοιχο ποσό.
Απαντήσεις στις προκλήσεις της εποχής Τραμπ
Το φιλόδοξο σχέδιο Καρνέ έρχεται σε μια περίοδο όπου και άλλες δυτικές χώρες, όπως η Γερμανία, υιοθετούν επεκτατική δημοσιονομική πολιτική για να απαντήσουν στην απομάκρυνση του προέδρου Τραμπ από τις παραδοσιακές οικονομικές και αμυντικές συμμαχίες. Ο Καναδάς, πάντως, εξακολουθεί να διαθέτει μία από τις ισχυρότερες δημοσιονομικές θέσεις μεταξύ των χωρών της G7.
Ο Καρνέ σχεδιάζει επίσης να χωρίσει τον προϋπολογισμό σε επενδυτικό (κεφαλαιουχικό) και λειτουργικό σκέλος, κατά τα πρότυπα του Κεμπέκ και άλλων διεθνών παραδειγμάτων.
Η ομάδα του στοχεύει σε ισοσκελισμό του λειτουργικού σκέλους έως το οικονομικό έτος που ξεκινά το 2028, κυρίως μέσω αύξησης της παραγωγικότητας με τη βοήθεια νέων τεχνολογιών και τεχνητής νοημοσύνης. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, υποσχέθηκε να περιορίσει την ετήσια αύξηση του λειτουργικού προϋπολογισμού από το 9% στο 2%.
Οικολογικές επενδύσεις και στόχοι για βιωσιμότητα
Η κοστολογημένη πλατφόρμα βασίζεται στις εκτιμήσεις του Γραφείου Δημοσιονομικής Ευθύνης, που υπολογίζει την ανάπτυξη του ΑΕΠ στο 1,7% για το 2025 — υψηλότερη από την εκτίμηση 1,5% σε έρευνα του Bloomberg.
Το πρόγραμμα αναφέρεται επίσης σε πιθανή έκδοση των πρώτων «μεταβατικών ομολόγων» του Καναδά, ύψους 10 δισ. δολαρίων ετησίως έως το 2027, με στόχο τη στήριξη της πράσινης μετάβασης στη γεωργία και τη βιομηχανία.
Με πληροφορίες από Bloomberg