Η σύλληψη του Εκρέμ Ιμάμογλου δεν πυροδότησε μόνο διαδηλώσεις, αλλά και έναν επιχειρηματικό πανικό, αναγκάζοντας τουρκικές εταιρείες να παγώσουν σχέδια, να αναθεωρήσουν στρατηγικές και να προετοιμαστούν για ένα νέο κύκλο αβεβαιότητας. Οι ισολογισμοί των επιχειρήσεων επηρεάστηκαν από την αποσταθεροποίηση της αγοράς, ενώ το κόστος δανεισμού εκτοξεύθηκε.
Τα βραχυπρόθεσμα εμπορικά δάνεια εκτινάχθηκαν έως και 60%. Η μεταβλητότητα αναγκάζει τις επιχειρήσεις να κάνουν πλέον μηνιαίες αναπροσαρμογές, αντί για τις τριμηνιαίες που ίσχυαν μέχρι πρότινος.
Ανησυχία
Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει πως οι επιπτώσεις θα είναι παροδικές. Ωστόσο, στην αγορά επικρατεί ανησυχία ότι η πολιτική αυτή σύγκρουση δεν είναι παρά η αρχή ενός ευρύτερου κύκλου κρίσης, με το βλέμμα στραμμένο ακόμη και σε πιθανές πρόωρες εκλογές.
Πάντως, σύμφωνα με τον Τούρκο αναλυτή, Σελίμ Κορού, οι αγορές δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για το αν η Τουρκία είναι δημοκρατική ή όχι. Δεν τους νοιάζει καν αν υπάρχει πραγματικό κράτος δικαίου. Τους ενδιαφέρει η προβλεψιμότητα και η σταθερότητα. Και οι μεγάλες διαμαρτυρίες απλώς τους κάνουν να νιώθουν πολύ άβολα.
Από την άλλη, ο οικονομολόγος Tim Ash έχει ήδη καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι διαδηλώσεις έχουν σβήσει και ότι το καθεστώς Ερντογάν είναι ασφαλές. Εξάλλου, ολόκληρος ο κόσμος διέρχεται μια οικονομική καταιγίδα, οπότε οι επενδυτές δεν ενδιαφέρονται τόσο για την Τουρκία.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ