Στη συνάντηση της G7 αυτό το Σαββατοκύριακο η Ιταλία, η οποία ηγείται φέτος της εκ περιτροπής προεδρίας της ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων κρατών, θέλει να πείσει τους εταίρους της - τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τον Καναδά και την Ιαπωνία - να ορίσουν μια κοινή ημερομηνία-στόχο για το τέλος του άνθρακα, δήλωσαν ιταλικές διπλωματικές πηγές στο Reuters.
Μια σχετική συμφωνία θα αποτελούσε ένα βήμα προς την κατεύθυνση που υπέδειξε η σύνοδος κορυφής COP28 των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στο Ντουμπάι πέρυσι για τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα, από τα οποία ο άνθρακας είναι το πιο ρυπογόνο.
Η Ρώμη σχεδιάζει επί του παρόντος να απενεργοποιήσει τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα έως το 2025, εκτός από το νησί της Σαρδηνίας, όπου η προθεσμία είναι το 2028 και είναι έτοιμη να επισπεύσει τη δική της προθεσμία, αν χρειαστεί να μεσολαβήσει για να επιτευχθεί μια συμφωνία, πρόσθεσαν οι πηγές.
Η Γερμανία αντιστέκεται στις προσπάθειες της Ιταλίας για μια προθεσμία σταδιακής κατάργησης του άνθρακα, ανέφεραν οι πηγές, εν μέσω συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση συμβιβασμού στη σύνοδο του Τορίνο που αρχίζει την Κυριακή.
Το Βερολίνο στοχεύει επί του παρόντος στη σταδιακή κατάργηση των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα το 2030, αλλά το καύσιμο εξακολουθεί να είναι η δεύτερη σημαντικότερη πηγή ενέργειας της χώρας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Ρώμη και Βερολίνο διαφωνούν επίσης σχετικά με την πυρηνική ενέργεια. Η Ιταλία είναι πρόθυμη να δηλώσει στο ανακοινωθέν της G7 ότι η ενέργεια που παράγεται από πυρηνική σχάση είναι μεταξύ των επιλογών που μπορούν να επιλέξουν οι χώρες της G7 για να μειώσουν την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.
Θέλει επίσης να διευκρινίσει την υποστήριξη της έρευνας για πυρηνικούς αντιδραστήρες νέας γενιάς, ανέφεραν οι πηγές, αλλά η Γερμανία, η οποία έχει θέσει σε παύση τον τελευταίο της πυρηνικό σταθμό το 2023, είναι αντίθετη στην έκφραση υποστήριξης για την ενέργεια που προέρχεται από πυρηνική σχάση.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!