Οι τιμές καταναλωτή στην Κίνα κατέγραψαν τον Ιανουάριο τη μεγαλύτερη μείωση εδώ και 14 χρόνια, ενώ μειώθηκαν και οι τιμές παραγωγού, υπογραμμίζοντας τον επίμονο αντιπληθωριστικό κίνδυνο που αντιμετωπίζει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή μειώθηκε κατά 0,8% τον Ιανουάριο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, μετά από πτώση 0,3% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με σημερινά στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (NBS).
Ο ΔΤΚ αυξήθηκε 0,3% σε μηνιαία βάση μετά από άνοδο 0,1% τον προηγούμενο μήνα.
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters προέβλεπαν πτώση 0,5% σε ετήσια βάση και αύξηση 0,4% σε μηνιαία. Η ετήσια μείωση του ΔΤΚ τον Ιανουάριο ήταν η μεγαλύτερη από τον Σεπτέμβριο του 2009.
Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αγωνίζεται να ανακτήσει τη δυναμική της μετά τον τερματισμό των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό στα τέλη του 2022.
Ξεκίνησε το τρέχον έτος σε χαμηλότερο επίπεδο, με στοιχεία έρευνας να δείχνουν συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας τον Ιανουάριο, καθώς η εμπιστοσύνη παραμένει αδύναμη εν μέσω της ύφεσης στον τομέα ακινήτων, των κινδύνων από το χρέος της τοπικής αυτοδιοίκησης και της χαμηλής παγκόσμιας ζήτησης.
«Τα σημερινά στοιχεία του ΔΤΚ δείχνουν ότι η Κίνα αντιμετωπίζει επίμονες αντιπληθωριστικές πιέσεις», δήλωσε ο Zhiwei Zhang, επικεφαλής οικονομολόγος της Pinpoint Asset Management. «Η Κίνα πρέπει να λάβει μέτρα γρήγορα και επιθετικά για να αποφύγει τον κίνδυνο να εμπεδωθεί η αντιπληθωριστική προσδοκία στους καταναλωτές», πρόσθεσε.
Η Κίνα είναι αντιμέτωπη με την επιβράδυνση των τιμών από τις αρχές του περασμένου έτους, αναγκάζοντας τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να μειώσουν τα επιτόκια για να τονώσουν την ανάπτυξη, όταν πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες επικεντρώνονταν στην τιθάσευση του επίμονα υψηλού πληθωρισμού.
Η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 5,2% το 2023, επιτυγχάνοντας τον επίσημο στόχο του 5% περίπου, αλλά η ανάκαμψη ήταν πιο ασταθής από ό,τι ανέμεναν οι επενδυτές. Οι γνώστες της πολιτικής αναμένουν ότι το Πεκίνο θα διατηρήσει έναν στόχο ανάπτυξης παρόμοιο με τον περσινό, γύρω στο 5%.
Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 0,4% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, έναντι αύξησης 0,6% τον Δεκέμβριο.
Ο ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 0,2% πέρυσι, χάνοντας τον επίσημο στόχο του 3% περίπου.
Με πληροφορίες από Reuters
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!