Το χειρότερο σενάριο της οικονομικής ύφεσης φαίνεται πως γλίτωσε τελικά η Ιταλία, παρά την πίεση του ράλι των ενεργειακών τιμών και της εκτόξευσης του πληθωρισμού στα ύψη. Η εξέλιξη αυτή μειώνει την πίεση προς τη δεξιά κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι.
«Η δράση της κυβέρνησης είχε εξαρχής επικεντρωθεί στο να περιορίσει το ρίσκο μιας ύφεσης. Από τα τελευταία στοιχεία προκύπτει πως πιθανότατα την αποφύγαμε, όμως ας συνεχίσουμε να το ευχόμαστε» σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών, Τζιανκάρλο Τζιορτζέτι, σε σημερινή ομιλία του.
Η τρίτη κυριότερη οικονομική δύναμη της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,1% το τέταρτο τρίμηνο του έτους, ενώ πρόκειται να ανακοινώσει τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο, τον ερχόμενο μήνα.
Το υπουργείο Οικονομικών, τον περασμένο Νοέμβριο, είχε εκφράσει την εκτίμηση πως η οικονομία θα συμπληρώσει δύο συνεχόμενα τρίμηνα υποχώρησης, καταγράφοντας έτσι τεχνική ύφεση. Όμως, νέες προβλέψεις θέλουν τους ρυθμούς ανάπτυξης να «κλείνουν» σε υψηλότερο νούμερο, σχεδόν στο 1%, με αποτέλεσμα να αποφεύγεται η ύφεση.
Οι αρχές έχουν… μοιράσει πάνω από 21 δισ. ευρώ σε μέτρα στήριξης έναντι της ενεργειακής κρίσης, μόνο μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ επεξεργάζονται σχέδια για την παράταση κάποιων από τα μέτρα αυτά. Ήταν κάτι που επιβεβαίωσε και ο Ιταλός υπουργός.
Μπηχτές για την ΕΚΤ
Ωστόσο, εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι η Ρώμη επιμένει να συντηρεί την τακτική σύγκρουσης με την ΕΚΤ, με αφορμή την περιοριστική νομισματική πολιτική που ακολουθεί. Ο Τζιορτζέτι επανέλαβε ότι οι συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ δημιουργούν πολύ σοβαρά προβλήματα στις υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Ιταλία.
Η ΕΚΤ, στην προσπάθεια της να μειώσει τον πληθωρισμό, «οδηγείται σε αυξήσεις των επιτοκίων, άγνωστου ύψους, σε ένα κόσμο που έχει συνηθίσει να ζει με μηδενικά ή αρνητικά επιτόκια».
Πάντως, ο ίδιος παραδέχτηκε πως η Ιταλία οφείλει να συνεχίσει να εφαρμόζει μια προσεκτική και υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική για να μειώσει το χρέος της.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!