Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σκοπεύει να αυξήσει το κόστος δανεισμού κατά 50 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα.
«Λαμβάνοντας υπόψη τις υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις σκοπεύουμε να αυξήσουμε τα επιτόκια κατά άλλες 50 μονάδες βάσης στην επόμενη συνάντησή μας τον Μάρτιο», είπε η Λαγκάρντ στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο.
«Στη συνέχεια θα αξιολογήσουμε τη μετέπειτα πορεία της νομισματικής μας πολιτικής», ανέφερε το βράδυ της Τετάρτης.
Παρά τους τρεις μήνες μετριασμού του πληθωρισμού, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ στέλνουν το μήνυμα ότι η μάχη με τις αυξανόμενες τιμές δεν έχει ακόμη κερδηθεί, αναφέρει το Bloomberg. Ανησυχούν για τις επίμονες υποκείμενες πιέσεις τιμών που θα μπορούσαν να ενισχυθούν περαιτέρω, καθώς οι εργαζόμενοι απαιτούν αυξήσεις στους μισθούς για να αντισταθμίσουν τη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης.
Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν μια παρόμοια πρόκληση, ενισχύοντας την προοπτική για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων από ό,τι αναμενόταν, από την Federal Reserve.
►Διαβάστε επίσης - Μάκλουφ (ΕΚΤ): Τα επιτόκια μπορεί να αυξηθούν πάνω από το 3,5%
Αρκετοί αξιωματούχοι της ΕΚΤ τόνισαν ότι η προγραμματισμένη αύξηση του επιτοκίου κατά μισή μονάδα τον επόμενο μήνα είναι απίθανο να είναι η τελευταία σε αυτόν τον επιθετικό κύκλο νομισματικής σύσφιξης της Τράπεζας.
Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας Γκάμπριελ Μάκλουφ ήταν ο τελευταίος που υποστήριξε αυτή τη σκληρή στάση, δηλώνοντας την Τρίτη ότι είναι ανοιχτός στη συνέχιση της «δυναμικής δράσης».
«Είμαι πολύ ανοικτός στο να ενεργήσουμε δυναμικά για να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στον στόχο», είπε ο διοικητής της ιρλανδικής κεντρικής τράπεζας στην Wall Street Journal.
Ο Μάκλουφ απέρριψε τις εκτιμήσεις ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια αργότερα φέτος καθώς θα υποχωρεί ο πληθωρισμός.
«Θεωρώ ότι αυτό πράγματι πάει πολύ μακριά… Θα φθάσουμε στο σημείο προς το οποίο κινούμαστε, μετά θα μείνουν (τα επιτόκια) στο ίδιο επίπεδο», σημείωσε.
Η Λαγκάρντ περιέγραψε τις πιέσεις στις τιμές ισχυρές, με τον υποκείμενο πληθωρισμό να παραμένει αυξημένος.
«Η διατήρηση των επιτοκίων σε περιοριστικά επίπεδα θα μειώσει με την πάροδο του χρόνου τον πληθωρισμό μειώνοντας τη ζήτηση και θα προστατεύσει από τον κίνδυνο μιας επίμονης ανοδικής μετατόπισης των προσδοκιών για τον πληθωρισμό», ανέφερε.
Με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!