Νέα σημαντική πτώση κατέγραψε το Νοέμβριο ο διεθνής δείκτης τροφίμων του Food and Agriculture Organization (FAO) του ΟΗΕ, γεγονός ιδιαίτερα ενθαρρυντικό τόσο για την απομάκρυνση μιας επισιτιστικής απειλής στον πλανήτη όσο και για την μείωση των πληθωριστικών πιέσεων που ταλαιπωρούν κυρίως τις ανεπτυγμένες χώρες.
Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του διεθνούς οργανισμού, ο δείκτης τιμών τροφίμων που καταγράφει τις τιμές στα ζωτικά αγροτικά commodities, διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 135,7 μονάδες τον Νοέμβριο, από τις 135,9 μονάδες τον Οκτώβριο.
Το πλέον ενθαρρυντικό δε, είναι πως συμπλήρωσε τον όγδοο συνεχόμενο μήνα συνεχούς κάμψης μετά το ρεκόρ που «έπιασαν» οι τιμές των τροφίμων τον περασμένο Μάρτιο, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, γεγονός που σήμανε παγκόσμιο συναγερμό για τον κίνδυνο μιας επισιτιστικής κρίσης που θα επηρέαζε κυρίως τις φτωχότερες χώρες.
Οι τιμές στη ζάχαρη και τα φυτικά έλαια αυξήθηκαν όμως στο κρέας, τα γαλακτοκομικά και κυρίως τα σιτηρά υποχώρησαν. Για το τελευταίο καθοριστικό ρόλο έπαιξε η ανανέωση της διεθνούς συμφωνίας για τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών προς τις δυτικές αγορές, για άλλες 120 μέρες.
Στα τωρινά επίπεδα ο δείκτης του FAO είναι μόλις 0,3% πάνω από πέρυσι, όμως παραμένει συνολικά πολύ ψηλά, κοντά στα ιστορικά υψηλά επίπεδα που άγγιξε το 2021 λόγω των καταστροφών που είχαν υποστεί οι αγροτικές σοδειές και η ανάκαμψη της ζήτησης.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!