Το κλείσιμο της στρόφιγγας του ρωσικού φυσικού αέριου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία εκτίναξε την τιμή του στην Ευρώπη (TTF).
Στο άνοιγμα της αγοράς, η τιμή για τα συμβόλαια παράδοσης Μαΐου εκτινάχθηκε 24% στα 127,50 ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο από την 1η Απριλίου. Στη συνέχεια, η τιμή αποκλιμακώθηκε και στις 10.40 διαμορφώνονταν στα 115 ευρώ, κατά 11,8% υψηλότερα από το χθεσινό κλείσιμο.
Οπως αναφέρει το Bloomberg, η Μόσχα και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν εγκλωβιστεί εδώ και εβδομάδες σε μια διαμάχη για το θέμα των πληρωμών του ρωσικού αερίου, με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, να επιμένει στην απόφασή του να δέχεται πληρωμές μόνο σε ρούβλια σε «μη φιλικούς» αγοραστές, ως απάντηση στις σκληρές οικονομικές κυρώσεις που του έχει επιβάλλει η Δύση.
Η Πολωνία, στην οποία η Ρωσία έκοψε την προμήθεια αερίου, είναι ένας από τους πιο σκληρές επικριτές του Βλαντίμιρ Πούτιν μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης και η κίνηση κατά της Πολωνίας και της Βουλγαρίας ουσιαστικά αφαιρεί από την εργαλειοθήκη της ΕΕ την επιλογή επιβολής κυρώσεων και στην ενέργεια. Η κίνηση αυτή της Μόσχας υποδηλώνει ξεκάθαρα ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία επεκτείνεται πλέον και στην Ευρώπη με την ενέργεια να χρησιμοποιείται ως όπλο.
«Οποιοσδήποτε αγοραστής απορρίπτει τη νέα διαδικασία πληρωμής, διατρέχει πολύ πραγματικό κίνδυνο διακοπής των προμηθειών», δήλωσε η Katja Yafimava, αναλύτρια στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης.
Ο αποκλεισμός των δύο χωρών από το ρωσικό φυσικό αέριο δημιουργεί όμως και επιπλέον ζήτηση καθώς η Πολωνία και η Βουλγαρία θα χρειαστεί να αγοράσουν από αλλού το φυσικό αέριο που χρειάζονται για να αντικαταστήσουν τις ροές, σύμφωνα με την Jefferies Group LLC.
Διχασμένη ακόμη η Ευρώπη
Κι ενώ οι εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα είναι ραγδαίες, η Ευρώπη παραμένει διχασμένη ως προς την κοινή γραμμή απέναντι στο ζήτημα του ρωσικού φυσικού αερίου, με τη Γερμανία και την Ιταλία, που είναι και οι δύο κύριοι εισαγωγείς ρωσικού φυσικού αερίου, να μην έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει τη στάση που θα ακολουθήσουν .
Η Gazprom PJSC από την πλευρά της, ήταν απόλυτα σαφής ότι η Πολωνία πρέπει να πληρώσει αμέσως και σε ρωσικό νόμισμα εάν θέλει να συνεχίσει να δέχεται τις προμήθειες φυσικού αερίου. Η απάντηση ήρθε λίγα λεπτά αργότερα, από τον κύριο προμηθευτή αερίου της Πολωνίας την PGNiG ο οποίος ενημέρωσε ότι κλείνει τη στρόφιγγά.
«Το συμβόλαιο της PGNiG είναι για 10,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, που ισοδυναμεί με το 50% της ζήτησης ή το 60% των εισαγωγών και η Πολωνία δεν έχει επί του παρόντος αρκετή χωρητικότητα για να αντικαταστήσει τον όγκο» αναφέρει ο Jefferies.
Οι πληρωμές για τις προμήθειες φυσικού αερίου αυτού του μήνα - οι οποίες επηρεάζονται από την απαίτηση του Πούτιν για ρούβλια- θα πρέπει να καταβληθούν στα τέλη Απριλίου και τον Μάιο με τους Ευρωπαίους να αναζητούν ακόμη διέξοδο στην αντιπαράθεση με το μικρότερο κόστος.
Μέτριος ο αντίκτυπος
Αυτό ακριβώς διχάζει και τους Ευρωπαίους, με τους αναλυτές της Goldman Sachs Group Inc. με επικεφαλής τη Samantha Dart να εκτιμούν, ότι η διακοπή των ρωσικών ροών προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία θα έχει «μόνο μέτριο φυσικό αντίκτυπο» στα ισοζύγια φυσικού αερίου της βορειοδυτικής Ευρώπης.
Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν «αυξάνει το διακύβευμα για την ΕΕ «για το αν το νέο σύστημα πληρωμών φυσικού αερίου σε ρούβλια θα ανάγκαζε την Ευρώπη να κάνει πίσω στις κυρώσεις , ή θα επέλεγε την ευθεία σύγκρουση γεγονός που θα διατηρήσει επί μακρόν την αστάθεια της αγοράς ενέργειας σε υψηλά επίπεδα».
Η κυβέρνηση της Πολωνίας ωστόσο, εμφανίστηκε καθησυχαστική λέγοντας ότι έχει αρκετά αποθέματα για να αντέξει τη διακοπή του εφοδιασμού ενώ δεν θα υπάρξει άμεση επίδραση στο φυσικό αέριο που διέρχεται από την Πολωνία προς τη Γερμανία μέσω του αγωγού Yamal. Μέχρι στιγμής πάντως, η Γερμανία δεν έχει δεχθεί φυσικό αέριο από τις 7 Απριλίου μέσω του Yamal ενώ και τους προηγούμενους μήνες ήταν σποραδική.
Το φυσικό αέριο ρέει προς την αντίστροφη κατεύθυνση, από τη Γερμανία στην Πολωνία, ενώ οι αποστολές αυξήθηκαν σήμερα μετά την ανακοίνωση της Gazprom ότι σταματά την τροφοδοσία στη Βαρσοβία, σύμφωνα με στοιχεία του χειριστή Gascade.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!