Οι εμπορικοί πόλεμοι του Τραμπ μπορούν να προκαλέσουν χρηματιστηριακά κραχ, προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεση για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα εν όψει της εαρινής συνόδου του.
Οι μεγάλες διορθώσεις στις τιμές των μετοχών, μπορούν, με τη σειρά τους, να απειλήσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, αναφέρει σε ένα κεφάλαιο της έκθεσης που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Το Ταμείο δεν αναφέρεται ονομαστικά στους σαρωτικούς δασμούς που έχει ανακοινώσει τις τελευταίες εβδομάδες ο Αμερικανός πρόεδρος, αλλά σημείωσε ότι οι δείκτες κινδύνου με βάση τα γεγονότα - συμπεριλαμβανομένων των συγκρούσεων, των πολέμων, των τρομοκρατικών επιθέσεων, των στρατιωτικών δαπανών και των εμπορικών περιορισμών, - αυξήθηκαν απότομα από το 2022.
Στο blog του ΔΝΤ προτρέπονται τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να διατηρούν επαρκή κεφάλαια και ρευστότητα για να είναι σε θέση να να αντιμετωπίσουν πιθανές απώλειες από γεωπολιτικούς κινδύνους και να κάνουν τεστ αντοχής και άλλες αναλύσεις για τον εντοπισμό και τη διαχείριση τέτοιων κινδύνων.
Στην έκθεσή του, το ΔΝΤ ανέφερε ότι η έρευνά του έδειξε πως τα γεγονότα μεγάλου κινδύνου - όπως οι πόλεμοι, οι διπλωματικές εντάσεις ή η τρομοκρατία - μείωσαν τις τιμές των μετοχών κατά μέσο όρο 1 ποσοστιαία μονάδα μηνιαίως στο σύνολο των χωρών, με τη μέση πτώση για τις αναδυόμενες αγορές να είναι 2,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Διαβάστε επίσης: Χρηματιστήριο: Οι αγορές στον ρυθμό του απρόβλεπτου Ντόναλντ Τραμπ
Ο αντίκτυπος από τα γεωπολιτικά κραχ
Οι διεθνείς στρατιωτικές συγκρούσεις, όπως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, ήταν τα πιο σημαντικά γεγονότα κινδύνου, ωθώντας τις αποδόσεις των μετοχών σε πτώση κατά μέσο όρο 5 ποσοστιαίων μονάδων μηνιαίως, διπλάσια από τα άλλα γεωπολιτικά γεγονότα κινδύνου.
Το ΔΝΤ αναμένεται να δημοσιεύσει την πλήρη έκθεση κατά την εαρινή κοινή συνεδρίασή του με την Παγκόσμια Τράπεζα την επόμενη εβδομάδα. Οι ανακοινώσεις του Τραμπ για τους δασμούς αναμένεται να κυριαρχήσουν στη συνεδρίαση.
Την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκαν οι πιο άγριες διακυμάνσεις στη Wall Street από την πανδημία COVID του 2020. Ο δείκτης αναφοράς Standard & Poor's 500 σημείωσε πτώση άνω του 10% από την ανάληψη της προεδρίας του Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου, ενώ ο χρυσός σημείωσε υψηλά ρεκόρ.
Ερευνα μεταξύ καταναλωτών στις ΗΠΑ έδειξε ότι οι φόβοι για τον πληθωρισμό έχουν φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο από το 1981, ενώ οι τράπεζες προειδοποιούν για τον αυξανόμενο κίνδυνο ύφεσης.
Το ΔΝΤ ανέφερε επίσης ότι η οικονομική αβεβαιότητα αυξάνει τους λεγόμενους ακραίους κινδύνoυς - την πιθανότητα ακραίων, απροσδόκητων απωλειών σε ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο - οι οποίοι με τη σειρά τους ενισχύουν τον κίνδυνο χρηματιστηριακών κραχ.
Οι αυξημένοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι οδηγούν επίσης σε αύξηση των ασφαλίστρων για τον κίνδυνος χρεοκοπίας χωρών και θα μπορούσαν να διαχυθούν σε άλλες οικονομίες μέσω των εμπορικών και χρηματοπιστωτικών δεσμών.
Το ΔΝΤ εξέτασε τον αντίκτυπο των δασμολογικών μέτρων ΗΠΑ-Κίνας από το 2018 έως το 2024, σημειώνοντας ότι ορισμένες ανακοινώσεις μεγαλύτερης κλίμακας οδήγησαν τις μετοχές και των δύο χωρών σε πτώση.