Με την ημέρα της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ να πλησιάζει, η βιομηχανία κρυπτονομισμάτων αναμένει με ενθουσιασμό την εφαρμογή μιας σειράς πολιτικών φιλικών προς τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, κάτι το οποίο έχει υποσχεθεί ο εκλεγμένος Αμερικανός πρόεδρος.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, η έκδοση μιας εκτελεστικής εντολής που θα ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ ρυθμιστικών φορέων, όπως η Επιτροπή Εμπορίου Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης Εμπορευμάτων (CFTC) και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC), για τη δημιουργία πλαισίου πολιτικής για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, βρίσκεται στην κορυφή της λίστας προτεραιοτήτων. Αν και οι τελικές αποφάσεις για την ταξινόμηση των κρυπτονομισμάτων εναπόκεινται στο Κογκρέσο, μια εντολή από τον εκλεγμένο πρόεδρο θα μπορούσε να επιταχύνει τη διαδικασία μέσω ερευνών και κατευθύνσεων από τις ρυθμιστικές αρχές.
Τι ζητούν οι επιχειρήσεις
Όπως αναφέρει το Bloomberg, μεγάλες εταιρείες του κλάδου, όπως η Coinbase Global και η Ripple Labs, ζητούν εδώ και καιρό σαφείς κανονισμούς αποκλειστικά για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει επιλέξει στελέχη υποστηρικτικά προς τη βιομηχανία για καίριες θέσεις, όπως τον πρώην επίτροπο της SEC Πολ Άτκινς για την προεδρία της κύριας ρυθμιστικής αρχής και τον Σκοτ Μπέσεντ για τη θέση του υπουργού Οικονομικών. Επιπλέον, εισάγει το νέο ρόλο του «τσάρο της τεχνητής νοημοσύνης και κρυπτονομισμάτων», τον οποίο θα αναλάβει ο Ντέιβιντ Σακς, συνιδρυτής της PayPal.
Ο Άρι Ρέντμπορντ, επικεφαλής πολιτικής της εταιρείας τεχνολογίας TRM Labs, ανέφερε ότι «τα στελέχη αυτά θα διαμορφώσουν την πολιτική. Κατανοούν ότι απαιτείται ισορροπία μεταξύ της προστασίας της ιδιωτικότητας των νόμιμων χρηστών και της διασφάλισης της προστασίας των καταναλωτών».
Η πρόσβαση στις τράπεζες
Η σαφήνεια στους κανονισμούς θα μπορούσε επίσης να διευκολύνει την πρόσβαση των εταιρειών κρυπτονομισμάτων στις τραπεζικές υπηρεσίες. Κατά τη διοίκηση Μπάιντεν, οι ρυθμιστικές αρχές είχαν προειδοποιήσει για κινδύνους που σχετίζονται με τη συνεργασία τραπεζών και εταιρειών ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, γεγονός που επιδεινώθηκε με το κλείσιμο τραπεζών όπως η Signature και η Silvergate το 2023.
«Ένα ισότιμο ρυθμιστικό πλαίσιο μεταξύ του τραπεζικού τομέα και των κρυπτονομισμάτων, μαζί με σαφείς κανόνες για επιτρεπτά προϊόντα και υπηρεσίες, θα δημιουργήσει ένα πιο ασφαλές περιβάλλον για καταναλωτές και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα», δήλωσε η Ρεμπέκα Ρομέρο Ρέινι, πρόεδρος της Independent Community Bankers of America, ενός εθνικού οργανισμού που εκπροσωπεί τις τοπικές, ανεξάρτητες κοινοτικές τράπεζες στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η αλλαγή ηγεσίας στη FDIC
Η αποχώρηση του προέδρου της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφάλισης Καταθέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDIC), Μάρτιν Γκρούνμπεργκ, που είναι προγραμματισμένη για την ημέρα πριν από την ορκωμοσία του Τραμπ, έχει χαιρετιστεί από όσους θεωρούν ότι ο οργανισμός του στοχοποιούσε τη βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων. Ο αντιπρόεδρος της FDIC, Τράβις Χιλ, αναμένεται να υιοθετήσει μια πιο χαλαρή προσέγγιση.
Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα - αναφέρει το Bloomberg - είναι η χαλάρωση της οδηγίας SAB 121, η οποία απαιτεί από τις τράπεζες να καταχωρούν τα κρυπτονομίσματα των πελατών τους ως δικά τους περιουσιακά στοιχεία, αυξάνοντας έτσι τις κεφαλαιακές απαιτήσεις τους.
Στρατηγικός τομέας
Ο Τραμπ σχεδιάζει να εκδώσει εκτελεστική εντολή που θα δίνει προτεραιότητα στα κρυπτονομίσματα ως στρατηγικό τομέα, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg. Η εντολή αυτή αναμένεται να πιέσει τις κυβερνητικές υπηρεσίες να συνεργαστούν με τη βιομηχανία, ενώ θα δημιουργηθεί ένα κονκλάβιο συμβούλων για την υποστήριξη των πολιτικών του κλάδου.
Η Κριστίν Σμιθ, διευθύνουσα σύμβουλος της Blockchain Association, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που εκπροσωπεί τη βιομηχανία blockchain και κρυπτονομισμάτων, δήλωσε: «Ελπίζουμε σε ισχυρή ηγεσία από τη νέα διοίκηση, που θα δείξει ότι τα κρυπτονομίσματα είναι κάτι που πρέπει να ενθαρρύνουμε και να αγκαλιάσουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όχι να απομακρύνουμε».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!