Οι πολιτικές που σκοπεύει να εφαρμόσει ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, όταν αναλάβει καθήκοντα, έχουν χαροποιήσει τα διοικητικά στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά: Οι φοροελαφρύνσεις που σκοπεύει να προωθήσει, καθώς και η μείωση της ισχύος των ρυθμιστικών αρχών αλλά και η πριμοδότηση των εγχώριων βιομηχανιών, σημαίνουν αύξηση κερδών για πολλές μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις.
Όσοι όμως βλέπουν τη «μεγάλη εικόνα» δεν μοιράζονται την ίδια αισιοδοξία: Πολλοί αναλυτές προειδοποιούν ότι υπάρχουν πολλοί «σκόπελοι» τους οποίους θα πρέπει να αποφύγει η αμερικανική οικονομία.
Φόβοι για τους δασμούς
Στον βιομηχανικό τομέα, για παράδειγμα οι δασμοί που υπόσχεται να επιβάλει ο Τραμπ - και τα αντίποινα που πιθανότατα θα υπάρξουν από τα «θύματα» της πολιτικής του - θα εντείνουν τις πληθωριστικές πιέσεις. Ενώ προβλήματα αναμένεται να προκαλέσουν και οι προωθούμενες περικοπές στον προϋπολογισμό.
Ορισμένοι CEOs ήδη προειδοποιούν ότι θα μετακυλήσουν οποιαδήποτε αύξηση του κόστους παραγωγής στους καταναλωτές, ενώ εταιρείες που έχουν μεγάλη έκθεση στην Κίνα αναπροσαρμόζουν την εφοδιαστική τους αλυσίδα.
Ανησυχία για τον πληθωρισμό
Η Σόναλ Ντεσάι, επικεφαλής επενδύσεων σταθερού εισοδήματος της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων Franklin Templeton, δήλωσε λίγο μετά τις εκλογές ότι ένας εμπορικός πόλεμος και ορισμένες νέες δαπάνες θα μπορούσαν δυνητικά να οδηγήσουν σε «μεγαλύτερο πληθωρισμό».
Πρόσφατα, ο εκλεγμένος πρόεδρος έγραψε σε ανάρτηση στο Truth Social ότι σχεδιάζει να επιβάλει δασμό 25% σε προϊόντα που εισάγονται από το Μεξικό και τον Καναδά, καθώς και «πρόσθετο δασμό 10%, πέρα από οποιονδήποτε άλλο δασμό», σε προϊόντα από την Κίνα.
Ο Τραμπ έχει επίσης απειλήσει να επιβάλει δασμό 100% σε χώρες των BRICS - Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική - εάν επιχειρήσουν να υπονομεύσουν το δολάριο των ΗΠΑ.
Η πιο επιθετική προσέγγισή του στο εμπόριο αποτελεί κίνδυνο για την οικονομική ανάπτυξη και θα μπορούσε να ασκήσει ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό, προειδοποίησε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, Μάθιου Λουζέτι.
«Θα αυξήσει τον πληθωρισμό, θα τείνει να αποδυναμώνει την ανάπτυξη και να εξασθενεί το [οικονομικό] κλίμα, και συνεπώς να βλάπτει και την αγορά εργασίας σε κάποιο βαθμό», δήλωσε ο Λουζέτι.
Ο ίδιος και η ομάδα του εκτιμούν ότι οι δασμοί στον Καναδά και το Μεξικό πιθανότατα θα αυξήσουν τον δείκτη των Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών πάνω από 3% το 2025.
Οι δαπάνες
Από την πλευρά των κρατικών δαπανών, η υπόσχεση του Ίλον Μασκ να μειώσει τα έξοδα ως επικεφαλής του νεοσύστατου Υπουργείου Κυβερνητικής Αποδοτικότητας ή «DOGE», θα μπορούσε να αποτελέσει πρόκληση για τις εταιρείες πολεμικού υλικού, καθώς οι αμυντικοί προϋπολογισμοί ενδέχεται να καταστούν στόχοι.
Ο CEO της Tesla, μαζί με τον συμπρόεδρο του DOGE, Βιβέκ Ραμασουάμι, συναντήθηκαν με ηγέτες των Ρεπουμπλικανών την Πέμπτη στο Καπιτώλιο για να συζητήσουν τα σχέδια μείωσης δαπανών. Ο Μασκ έχει θέσει έναν φιλόδοξο στόχο να μειώσει τα έξοδα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού κατά 2 τρισεκατομμύρια δολάρια. Σημειώνεται ότι το οικονομικό έτος 2024 η κυβέρνηση δαπάνησε συνολικά 6,8 τρισεκατομμύρια δολάρια.
«Πολλά τμήματα της νέας αμερικανικής διοίκησης συζητούν τρόπους να κάνουν την κυβέρνηση πιο αποδοτική, είτε πρόκειται για το DOGE είτε για άλλες πρωτοβουλίες, και αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό εμπόδιο για τις εταιρείες του αμυντικού τομέα», προειδοποίησε ο Νόα Ποπονάκ της Goldman Sachs, ο οποίος καλύπτει τον τομέα της αεροδιαστημικής και της άμυνας.
«Οι συνθήκες στην αγορά αυτή θα γίνουν λίγο πιο δύσκολες στο μέλλον», πρόσθεσε ο Ποπονάκ.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!