Με το βλέμμα στραμμένο στην Ουκρανία και τις παγκόσμιες συνέπειες του ρωσικού επιθετικού πολέμου αλλά και βαριά πολιτικοοικονομική ατζέντα, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς αναχωρεί για την Ασία με τελικό προορισμό το κρίσιμο G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας στις 15 και 16 Νοεμβρίου.
Πρώτος σταθμός του από χθες το Βιετνάμ: μια χώρα πλούσια σε πρώτες ύλες, οι οποίες είναι απαραίτητες και για τη γερμανική βαριά βιομηχανία, από ψευδάργυρο και χαλκό μέχρι τινάνιο. Μια χώρα επίσης με στενούς δεσμούς με τη Γερμανία, δεδομένου ότι πολλοί Βιετναμέζοι είχαν μεταναστεύσει στην Ανατολική Γερμανία την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.
Επόμενος σταθμός, η Σιγκαπούρη όπου ο Όλαφ Σολτς μαζί με τον υπ. Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ αναμένεται να αναζητήσουν τη Δευτέρα νέους ενεργειακούς πόρους αλλά και επενδυτικές δυνατότητες στο 17ο Οικονομικό Φόρουμ Γερμανίας-Ασιατικών Χωρών του Ειρηνικού στη Σιγκαπούρη, ένα φόρουμ ιδιαίτερα σημαντικό για τους εκπροσώπους της γερμανικής οικονομίας που δραστηριοποιούνται σε μια περιοχή, όπου παραδοσιακά είναι έντονη η κινεζική επιρροή.
Απών στο G20 ο Πούτιν, παρών ο Λαβρόφ
Κι όλα αυτά βέβαια μόνο ως προετοιμασία για την κρίσιμη Σύνοδο των ηγετών της ομάδας του G20, των είκοσι δηλαδή ισχυρότερων βιομηχανικών χωρών, στο Μπαλί. Αναμενόμενος απών, σύμφωνα τουλάχιστον με τις πληροφορίες που είναι μέχρι στιγμής γνωστές, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Αντ´ αυτού αναμένεται να δώσει το παρών ο υπ. Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.
Kεντρικά θέματα βάσει προγράμματος είναι η παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, η βιώσιμη ενεργειακή μετάβαση, η υγειονομική ασφάλεια και ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Ωστόσο στο βάθος βρίσκεται φυσικά ο ρωσικός πόλεμος στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της καγκελαρίας ενόψει του G20 γίνεται σαφές ότι «ο Γερμανός καγκελάριος θα θέσει το ζήτημα της καταδίκης του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας, που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο καθώς και το θέμα των εκτεταμένων κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών του».
Όπως είθισται σε παρόμοιες Συνόδους «θα δοθεί η ευκαιρία και για διμερείς επαφές» τονίζει η ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης. Δεν υπάρχουν προς το παρόν πληροφορίες για ενδεχόμενο τετ-α- τετ του Όλαφ Σολτς με τον Ρώσο υπ. Εξωτερικών, ενώ μεταξύ άλλων στη Σύνοδο αναμένονται ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Ζινπίνγκ αλλά και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Μάλιστα ο Ταγίπ Ερντογάν μόλις χθες εξήρε εκ νέου την «αλληλεγγύη» και τον «αμοιβαίο σεβασμό» μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας.
Tηλεφώνημα συντονισμού Σολτς-Ζελένσκι ενόψει G20
Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένκσκι για τις εξελίξεις στη Χερσώνα μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων και την ευρύτερη σημασία τους καθώς και για τις συνεχιζόμενες ρωσικές επιθέσεις στον ενεργειακό ιστό της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Χέμπεστραϊτ, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν σε περαιτέρω συνεργασία για την αποκατάσταση των βασικών ουκρανικών υποδομών και την ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας.
Ο Όλαφ Σολτς από κοινού με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζητούν επίσης την παράταση της συμφωνίας για τη μεταφορά των ουκρανικών σιτηρών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ πέραν της 19ης Νοεμβρίου με γνώμονα την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.
Με πληροφορίες από Deutsche Welle, Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!