Ο νέος γύρος δασμών που ανακοίνωσε χθες βράδυ η αμερικανική κυβέρνηση αναμένεται να επιβαρύνει σημαντικά την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο, αυξάνοντας την πιθανότητα ύφεσης το δεύτερο εξάμηνο του 2025, προειδοποιούν αναλυτές της Barclays.
Οι νέοι εμπορικοί φραγμοί, σε συνδυασμό με την αυξημένη αβεβαιότητα για τις πολιτικές, αναμένεται να επιβραδύνουν τις επενδύσεις, να περιορίσουν τις καταναλωτικές δαπάνες και να επιβαρύνουν περαιτέρω τους κλάδους που εξαρτώνται από τις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ.
Η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε δασμούς 20% στα περισσότερα προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και 10% στις βρετανικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, υψηλότερους από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.
Ορισμένες κατηγορίες προϊόντων εξακολουθούν να εξαιρούνται, αλλά οι δασμοί που ανακοινώθηκαν για την ΕΕ είναι διπλάσιοι από τις αρχικές προβλέψεις της Barclays, ενώ οι δασμοί του Ηνωμένου Βασιλείου είναι αντίστοιχοι με τις προσδοκίες της.
Αυτοί οι δασμοί, μαζί με την αύξηση της αβεβαιότητας τον Μάρτιο για την εμπορική πολιτική, ώθησαν την Barclays να αναθεωρήσει τις οικονομικές της προβλέψεις.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναμένεται να αντιδράσουν με μέτρα για τη στήριξη των βιομηχανιών που επηρεάζονται και για τον μετριασμό των απωλειών θέσεων εργασίας.
Η αβεβαιότητα φρενάρει επενδύσεις και κατανάλωση
Ωστόσο, η αβεβαιότητα που περιβάλλει την εμπορική πολιτική καθυστερεί ήδη τις αποφάσεις για επενδύσεις και κατανάλωση, οδηγώντας σε επιβράδυνση της εγχώριας ζήτησης.
Η Γερμανία και η Ιταλία, οι οποίες έχουν μεγάλα εμπορικά πλεονάσματα με τις ΗΠΑ, είναι πιθανό να αισθανθούν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο, ενώ η Γαλλία και η Ισπανία μπορεί να έχουν κάπως μικρότερες επιπτώσεις.
Η Barclays αναλύει τον αντίκτυπο των δασμών μέσα από δύο βασικούς άξονες: τον άμεσο εμπορικό αντίκτυπο και την αβεβαιότητα.
Μέσω του επηρεασμού των εμπορικών ροών, οι νέοι δασμοί θα μπορούσαν να μειώσουν την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στην Ευρωζώνη κατά περίπου 0,8 ποσοστιαίες μονάδες την περίοδο 2025-2026, ενώ ο αντίκτυπος στην ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένει σε περίπου 0,1 ποσοστιαίες μονάδες.
Αυτό λαμβάνει υπόψη τις ευρύτερες παγκόσμιες εμπορικές τάσεις, όπου οι ΗΠΑ έχουν ήδη επιβάλει υψηλότερους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα και έχουν αντιμετωπίσει αντίποινα από το Πεκίνο.
Ο κίνδυνος για το ΑΕΠ, όμως, λόγω της αβεβαιότητας, είναι ακόμη μεγαλύτερος. Τον Φεβρουάριο, ο δείκτης αβεβαιότητας για την εμπορική πολιτική βρισκόταν στις 470 μονάδες - ήδη αυξημένος σε σύγκριση με τα ιστορικά επίπεδα - αλλά τον Μάρτιο εκτινάχθηκε στο υψηλό ρεκόρ των 603 μονάδων.
Αυτή η έξαρση αναμένεται να καθυστερήσει τις επενδύσεις και τις προσλήψεις, επιβραδύνοντας περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα.
Ο αντίκτυπος στο ΑΕΠ
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Barclays, ο συνδυασμός δασμών και αβεβαιότητας θα μπορούσε να μειώσει την ανάπτυξη της Ευρωζώνης κατά 1,9 ποσοστιαίες μονάδες και την ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2026.
Ετσι, ο κίνδυνος ύφεσης στην Ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αυξηθεί απότομα. Οι τρέχουσες προβλέψεις της Barclays λαμβάνουν ήδη υπόψη μια επιβάρυνση της ανάπτυξης κατά 1,1 ποσοστιαίες μονάδες λόγω των εμπορικών διαταραχών. Ωστόσο, είναι πιθανές περαιτέρω αναθεωρήσεις προς τα κάτω, καθώς οι άλλες κυβερνήσεις αποφασίζουν πώς θα αντιδράσουν στα μέτρα των ΗΠΑ.
Επιτείνοντας την αβεβαιότητα, η αμερικανική κυβέρνηση έχει αφήσει ανοιχτή την πόρτα για διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να μειώσουν την οικονομική ζημιά.
Ωστόσο, οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις θα διατηρούσαν σε υψηλά επίπεδα την αβεβαιότητα, περιορίζοντας οποιαδήποτε άμεση ανακούφιση για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.
Με πληροφορίες από Reuters