H Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και άλλες πλούσιες χώρες συμφώνησαν στη σύνοδο κορυφής COP29 να αυξήσουν την προσφορά τους για χρηματοδότηση μέτρων πράσινης μετάβασης σε 300 δις. δολάρια ετησίως έως το 2035 προκειμένου να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο πηγές.
Η προηγούμενη πρόταση από το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο φιλοξενεί τη σύνοδο, για χρηματοδότηση ύψους 250 δις. δολαρίων είχε απορριφθεί ως πολύ χαμηλή από τις αναπτυσσόμενες χώρες
Η σύνοδος κορυφής επρόκειτο να ολοκληρωθεί χθες, αλλά παρατάθηκε καθώς οι διαπραγματευτές από σχεδόν 200 χώρες προσπαθούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για το σχέδιο χρηματοδότησης για την επόμενη δεκαετία.
Δεν είναι σαφές αν η αναθεωρημένη θέση των πλούσιων χωρών είχε κοινοποιηθεί επίσημα στις αναπτυσσόμενες χώρες κατά τη διάρκεια της συνάντησης στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού, και αν θα ήταν αρκετή για να κερδίσει την υποστήριξή τους.
Διαβάστε επίσης: COP29: Ήταν στραβό το... κλίμα, το έφαγε και ο Τραμπ
Διαφωνίες πλούσιων και αναπτυσσόμενων
Οι συνομιλίες της COP29 αποκάλυψαν τις διαφωνίες μεταξύ των πλούσιων χωρών που περιορίζονται από τους σφιχτούς εγχώριους προϋπολογισμούς και των αναπτυσσόμενων χωρών που ταλανίζονται από την εκτίναξη του κόστους των καταιγίδων, των πλημμυρών και της ξηρασίας που τροφοδοτούνται από την κλιματική αλλαγή.
Οι αποτυχίες του παρελθόντος όσον αφορά την τήρηση των υποχρεώσεων χρηματοδότησης του κλίματος έχουν επίσης κάνει τις αναπτυσσόμενες χώρες να μην εμπιστεύονται τις νέες υποσχέσεις.
Ο νέος στόχος θα αντικαταστήσει την προηγούμενη δέσμευση των ανεπτυγμένων χωρών να διαθέσουν 100 δις. δολάρια για το κλίμα για τα φτωχότερα έθνη ετησίως το 2020. Ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε με καθυστέρηση δύο ετών, το 2022, και λήγει το 2025.
Πέντε πηγές, με γνώση των συζητήσεων που γίνονται κεκλεισμένων των θυρών, δήλωσαν ότι η ΕΕ συμφώνησε πως θα μπορούσε να αποδεχθεί το ποσό των 300 δις. δολαρίων ετησίως. Δύο από τις πηγές δήλωσαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία και η Βρετανία ήταν επίσης σύμφωνες.
Χωρίς να υπάρχει ακόμη επίσημη ενημέρωση για το σχέδιο συμφωνίας από την προεδρία της COP29, το κλίμα ήταν τεταμένο μεταξύ των διαπραγματευτικών ομάδων.
«Δεν υπάρχει καμία σαφήνεια σχετικά με την πορεία προς τα εμπρός. Δεν υπάρχει σαφήνεια σχετικά με την πολιτική βούληση που χρειαζόμαστε για να βγούμε από αυτό», δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Παναμά, JuanCarlos Monterrey Gomez. Τρεις διαπραγματευτές περιέγραψαν το κλίμα στην αίθουσα ως νευρικό.
Οι αντιπρόσωποι ανέμεναν ένα νέο σχέδιο κειμένου της συμφωνίας, αφού οι διαπραγματευτές εργάστηκαν όλη τη νύχτα για να γεφυρώσουν τα μεγάλα χάσματα στις θέσεις τους.
Διαβάστε επίσης: Θ. Σκυλακάκης στην COP29: Χρειάζονται σημαντικά ποσά να δαπανηθούν για την προσαρμογή στο νέο κλίμα
Ο Τραμπ επισκίασε τη σύνοδο
Ο κατάλογος των χωρών που πρέπει να συνεισφέρουν - περίπου 20 βιομηχανικές χώρες - συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, των ευρωπαϊκών κρατών και του Καναδά – είχε καθοριστεί κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του ΟΗΕ για το κλίμα το 1992.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις απαίτησαν να συμμετάσχουν και άλλες χώρες, όπως η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, και τα πλούσια σε πετρέλαιο κράτη του Κόλπου.
Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές αυτόν τον μήνα επισκίασε τις συνομιλίες στο Μπακού. Ο Τραμπ, ο οποίος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο, έχει υποσχεθεί να απομακρύνει και πάλι τις ΗΠΑ από τη διεθνή συνεργασία για το κλίμα, οπότε οι διαπραγματευτές από άλλα πλούσια έθνη αναμένουν ότι υπό τη διοίκησή του η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου δεν θα συμβάλει στον στόχο χρηματοδότησης του κλίματος.
Με πληροφορίες από Reuters
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!