Νέα
  • ΓΔ: 1401.58 +0.28%
  • Τζίρος: 93,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερα όπλα - «Φρένο» από τη Δύση;

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Από τις αρχές Ιανουαρίου εντείνονται οι επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων εναντίον ουκρανικών πόλεων. Η Ουκρανία απευθύνει για μία ακόμη φορά έκκληση στη Γερμανία για την αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς τύπου Taurus, αλλά το Βερολίνο φαίνεται να διστάζει. Και αυτό, παρότι η Μαρί Άγκνες Στρακ-Τσίμερμαν, επικεφαλής της Επιτροπής Αμυντικών Υποθέσεων της Ομοσπονδιακής Βουλής και κορυφαίο στέλεχος του συγκυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP), μιλώντας στην εφημερίδα Rheinische Post την Παρασκευή, κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση να αποστείλει επιτέλους τους πυραύλους στο Κίεβο, «ώστε να διακοπούν οι γραμμές ανεφοδιασμού των ρωσικών στρατευμάτων». 

Στο Βερολίνο, ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε ξεκαθαρίσει προ ημερών ότι ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεν θέλει να αποστείλει πυραύλους Taurus στην Ουκρανία, γιατί θεωρεί ότι έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος «κλιμάκωσης» των εχθροπραξιών, αλλά και εμπλοκής της ίδιας της Γερμανίας στον πόλεμο. Με ακτίνα δράσης έως 500 χιλιομέτρων, ο πύραυλος Taurus μπορεί να πλήξει ακόμη και στόχους σε ρωσικό έδαφος, αν και το Κίεβο διαβεβαιώνει ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.

Αναμένοντας τις αποφάσεις των ΗΠΑ

Από την άνοιξη του 2023 μέχρι σήμερα η Ουκρανία προμηθεύεται πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς (με ακτίνα δράσης έως 250 χιλιομέτρων) από τη Μ. Βρετανία και τη Γαλλία. Μπορεί να τους χρησιμοποιήσει για να απελευθερώσει τα διεθνώς αναγνωρισμένα εδάφη της στην περιοχή του Ντόνμπας και στην Κριμαία, τα οποία σήμερα κατέχει η Ρωσία, όχι όμως για να πλήξει στόχους εντός της ρωσικής επικράτειας. Η διαβεβαίωση αποτελεί ούτως ή άλλως βασικό όρο για την παράδοση οπλισμού από όλες τις δυτικές χώρες στο Κίεβο, αλλά μάλλον δεν θεωρείται επαρκής από το Βερολίνο.

«Φαίνεται ότι ο καγκελάριος Σολτς δεν πρόκειται να εγκρίνει την παράδοση πυραύλων Taurus στην Ουκρανία, εωσότου αποστείλουν παρόμοια όπλα και οι ΗΠΑ» επισημαίνει στην DW ο Νίκο Λάνγκε, αναλυτής της Διεθνούς Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια. Ήδη το φθινόπωρο του 2023 οι Αμερικανοί είχαν αποστείλει πυραύλους ATAMCS, εμβέλειας έως 160 χιλιομέτρων, που φέρουν πυρομαχικά διασποράς. Στο μέλλον θα μπορούσαν να παραδώσουν περισσότερους πυραύλους ATAMCS, με ακτίνα δράσης που φτάνει τα 300 χιλιόμετρα.

Παρόμοιο «διπλωματικό σήριαλ» είχε προκύψει στο παρελθόν με την αποστολή σύγχρονων αρμάτων μάχης. Μόλις η Ουάσιγκτον αποδέχθηκε σχετικό αίτημα του Κιέβου, ακολούθησε και η αποστολή των γερμανικών Leopard. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των πυραύλων Taurus είναι ότι ενδείκνυνται ιδιαίτερα για την καταστροφή γεφυρών και υπόγειων καταφυγίων. Η Ουκρανία θα μπορούσε να τους χρησιμοποιήσει για να καταστρέψει τη ρωσική γέφυρα στη χερσόνησο της Κριμαίας, στην οποία ακόμη δεν έχει επιτεθεί με όπλα δυτικής προέλευσης.

Το Κίεβο έχει τηρήσει τις υποσχέσεις του

Μέχρι σήμερα το Κίεβο φαίνεται να έχει τηρήσει την υπόσχεσή του ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τα δυτικά όπλα για να πλήξει στόχους εντός της ρωσικής επικράτειας. Αυτό ισχύει τόσο για τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Μόσχα, όσο και για τα πλήγματα σε ρωσικά πολεμικά πλοία στο λιμάνι του Νοβοροσίσκ, καθώς και για τις επιθέσεις των τελευταίων ημερών στη ρωσική πόλη Μπελγκορόντ.

Ελάχιστα είναι τα περιστατικά στα οποία επικρατούν αμφιβολίες για το αν το Κίεβο τηρεί τις υποσχέσεις του. Ένα από αυτά είναι η επίθεση εναντίον ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων στην παραμεθόρια περιοχή του Μπριάνσκ τον Μάιο του 2023, όπου θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιηθεί πύραυλοι Patriot. Την ίδια στιγμή, λίγο πριν αρχίσει η ουκρανική αντεπίθεση μεγάλης κλίμακας το καλοκαίρι του 2023, πραγματοποιούσαν επιθέσεις στο Μπελγκορόντ με δυτικά όπλα και τεθωρακισμένα ουκρανικές παραστρατιωτικές οργανώσεις, όπως η «Λεγεώνα Ελευθερία στη Ρωσία», κάτι που είχε προκαλέσει διαμαρτυρίες εκ μέρους δυτικών κυβερνήσεων. 

Η τακτική Ζαλούζνι

Ο επικεφαλής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Βαλέρι Ζαλούζνι, έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι, προκειμένου να διασφαλιστεί η νίκη της Ουκρανίας, πρέπει να πληγούν στόχοι εντός της ρωσικής επικράτειας. Ο ίδιος είχε αναφέρει σε συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα Washington Post τον Ιούλιο του 2023 ότι «σε έναν πόλεμο είναι πιθανό, αλλά και απαραίτητο, να σκοτώνεις τον εχθρό στο έδαφός του. Εάν οι εταίροι της Ουκρανίας ανησυχούν ότι θα χρησιμοποιήσουμε τα όπλα τους, τότε θα σκοτώσουμε με δικά μας όπλα».

Προς το παρόν, επισημαίνει στην DW ο Ουκρανός στρατιωτικός αναλυτής Σερχίι Χράμπσκι, «η Ουκρανία δεν διαθέτει παρά ελάχιστους δυτικούς πυραύλους, που δεν αλλάζουν τις ισορροπίες στο πεδίο της μάχης και μπορούν να χρησιμοποιηθούν κυρίως για να πλήξουν στόχους στα κατεχόμενα από τη Ρωσία ουκρανικά εδάφη». Ο Χράμπσκι εκφράζει κατανόηση για τις επιφυλάξεις της Γερμανίας και άλλων δυτικών κυβερνήσεων. Όπως αναφέρει «οι εταίροι της Ουκρανίας δεν είναι σε θέση να αποτρέψουν τον κίνδυνο ενδεχόμενης ρωσικής επίθεσης σε κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, γι αυτό καλό είναι να μην προκαλεί κανείς τη Ρωσία, που άλλωστε διαθέτει πυρηνικά όπλα».

Διαφορετική άποψη εκφράζει ο Αυστριακός ιστορικός και συνταγματάρχης εν αποστρατεία Μάρκους Ράιζνερ. Μιλώντας στην DW υποστηρίζει ότι «ο φόβος των δυτικών χωρών οφείλεται σε μία καθαρά εγωιστική αντίληψη. Όλοι αναπολούν τους παλαιούς καλούς καιρούς, που έκαναν δουλειές με τη Ρωσία. Όμως οι καιροί αυτοί έχουν παρέλθει…»

Πηγή: DW

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ