Οι υψηλές τιμές του bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων έχουν οδηγήσει επενδυτές να αναβιώσουν στις ΗΠΑ εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα, τα οποία είχαν κλείσει.
Σκοπός των επενδυτών δεν είναι άλλος από την εξόρυξη του bitcoin που απαιτεί μεγάλη χρήση ενέργειας, αλλά αποφέρει υψηλά κέρδη.
Στις ΗΠΑ, η τάση ήταν το κλείσιμο των εργοστασίων παραγωγής ρεύματος που χρησιμοποιούσαν ορυκτά καύσιμα, όπως άνθρακα ή πετρέλαιο. Ήδη, όμως, στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, ένα αδρανές εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος από άνθρακα άρχισε να λειτουργεί ξανά, αυτή τη φορά με φυσικό αέριο, για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων. Eνα άλλο εργοστάσιο στη Μοντάνα, που χρησιμοποιούσε επίσης άνθρακα, ανακαινίζεται για τον ίδιο σκοπό.
Η αναζήτηση ενέργειας οφείλεται στα δύσκολα μαθηματικά για το mining του bitcoin. Για να λειτουργεί το αποκεντρωμένο δίκτυό του με ασφάλεια, η εξόρυξη βασίζεται στην επίλυση σύνθετων προβλημάτων από υπολογιστές, ενώ όσοι τρέχουν τη διαδικασία αυτή αμείβονται με bitcoin. Οσο μεγαλύτερη είναι η τιμή του bitcoin, τόσο περισσότεροι είναι οι miners που ανταγωνίζονται για την εξόρυξη και τόσο περισσότερο αυξάνεται η κατανάλωση ενέργειας.
Περίπου 130 τεραβατώρες η κατανάλωσης ενέργειας για την εξόρυξη bitcoin
Το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ υπολογίζει την ετήσια κατανάλωση ενέργειας για την εξόρυξη του bitcoin σε περίπου 130 τεραβατώρες, υπερτριπλάσια σε σχέση με τις αρχές του 2019. Η ποσότητα αυτή είναι μεγαλύτερη από την κατανάλωση ενέργειας της Αργεντινής.
Ο ηλεκτρικός σταθμός Hardin στη Μοντάνα αντιμετώπιζε δυσκολίες για πολλά χρόνια. Στα τέλη του 2020, η εταιρεία εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, Marathon Digital Holdings, που είναι εισηγμένη στο Nasdaq, συνεταιρίστηκε με τον ιδιοκτήτη του Hardin για να μετασχηματίσει το εργοστάσιο σε κόμβο παραγωγής bitcoin.
Η ανακοίνωση του Ελον Μασκ
Σημειώνεται ότι η μεγάλη κατανάλωση ενέργειας για το mining του bitcoin ήταν και ο λόγος που o Ελον Μασκ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Tesla δεν θα δεχόταν πλέον το bitcoin ως μέσο πληρωμής, προκαλώντας αναταραχή στην αγορά των κρυπτονομισμάτων.
Η τιμή του bitcoin μειώθηκε 31% στα 30.000 δολάρια την Τετάρτη για να αυξηθεί στη συνέχεια στα 40.000 δολάρια. Παραμένει, όμως, υπό πίεση και το απόγευμα της Παρασκευής, 21 Μαΐου, κινείτο κάτω από τα 38.000 δολάρια με σημαντικές εβδομαδιαίες απώλειες.
Με πληροφορίες από WSJ
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!