Νέα

ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν: «Επιλέξτε Γαλλία» – Μήνυμα σε επιστήμονες εν μέσω αβεβαιότητας στις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, απηύθυνε σήμερα κάλεσμα σε επιστήμονες και ερευνητές «από όλο τον κόσμο» να στρέψουν το βλέμμα τους προς τη Γαλλία και την Ευρώπη, δίνοντάς τους «ραντεβού στις 5 Μαΐου». Με την πρωτοβουλία αυτή επιδιώκει να προσελκύσει ερευνητικά ταλέντα από τις ΗΠΑ, όπου ο κλάδος της έρευνας απειλείται από την πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως αναφέρει το προεδρικό επιτελείο, στις 5 Μαΐου ο Μακρόν θα συγκεντρώσει «τη μεγάλη ερευνητική κοινότητα» σε μια εκδήλωση, οι λεπτομέρειες της οποίας δεν έχουν ακόμη καθοριστεί.

«Εδώ στη Γαλλία, η έρευνα είναι προτεραιότητα, η καινοτομία πολιτισμός, η επιστήμη απεριόριστος ορίζοντας», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ.

Παράλληλα, η κυβέρνηση εγκαινίασε μια πλατφόρμα με την ονομασία «Choose France for Science» (Επιλέξτε τη Γαλλία για την Επιστήμη), η οποία παρουσιάζεται ως «ένα πρώτο βήμα για την προετοιμασία της υποδοχής διεθνών ερευνητών», σύμφωνα με ανακοίνωση.

Φόβος των ερευνητών στις ΗΠΑ

Μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, ερευνητές και πανεπιστήμια βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησής του και φοβούνται για το μέλλον τους, με τις ακαδημαϊκές και ερευνητικές ελευθερίες να υπονομεύονται και τις χρηματοδοτήσεις να περικόπτονται.

Όλο και περισσότεροι ερευνητές ή επίδοξοι ερευνητές εξετάζουν το ενδεχόμενο να φύγουν από τη χώρα, η οποία έως τώρα θεωρείτο ο παράδεισος της έρευνας σε πολλούς τομείς.

Στη Γαλλία, ο υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας Φιλίπ Μπαπτίστ ζήτησε στις αρχές Μαρτίου από τα πανεπιστήμια να σκεφτούν τρόπους για να δεχτούν τους ξένους επιστήμονες.

Το Πανεπιστήμιο Aix-Marseille (AMU), το οποίο απηύθυνε πρόσκληση στους Αμερικανούς ερευνητές στις αρχές Μαρτίου, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οι πρώτοι ερευνητές θα αφιχθούν στις αρχές Ιουνίου. Το AMU ξεκίνησε το πρόγραμμα «Safe place for science» (Ασφαλές μέρος για την επιστήμη) με ένα πρόγραμμα χορήγησης 600.000 έως 800.000 ευρώ ανά ερευνητή για τρία χρόνια.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ