Ως «πολύ ικανοποιητικό γεγονός» περιγράφει ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) και αν. καθηγητής, Αθανάσιος Δαγούμας την πτώση στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη λιανική αγορά, οι οποίες - όπως λέει - «είναι πλέον και αναμένονται να παραμείνουν μεσοπρόθεσμα σε επίπεδα τιμών συγκρίσιμα με την προ-ενεργειακής κρίσης εποχή». Ο ίδιος εκτιμά πως «τα δύσκολα φαίνεται ότι έχουν παρέλθει».
Λίγο πριν μιλήσει στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών την ερχόμενη εβδομάδα (10 με 13 Απριλίου στους Δελφούς), τοποθετείται για τα νέα χρωματιστά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος χαρακτηρίζοντας το νέο μοντέλο τιμολόγησης «φιλικότερο προς τον καταναλωτή, καθώς του επιτρέπει να διαλέξει με διαφάνεια το τιμολόγιο που ταιριάζει στις δικές του καταναλώσεις». Αναφέρεται και στο επικαιροποιημένο Εργαλείο Σύγκρισης Τιμών της Ρυθμιστικής Αρχής, το οποίο συγκρίνει όλα τα τιμολόγια Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου, ένα εργαλείο που είναι μάλιστα προσωποποιημένο, «καθώς ο καταναλωτής επιλέγει το τιμολόγιο του Προμηθευτή του».
Ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής αναφέρει πως όλες οι νέες ενεργειακές υποδομές - η υλοποίηση των οποίων επιταχύνθηκε στην χώρα μας λόγω και της ενεργειακής κρίσης - οδηγούν σε ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας ως Παρόχου Ενεργειακής Ασφάλειας για την περιοχή της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης. «Ταυτόχρονα, οδηγούν και σε σημαντική μείωση τιμών στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας», παρατηρεί ο κ. Δαγούμας, προσθέτοντας πως «η πτώση τιμών στέλνει σαφή σήματα τιμής για δρομολόγηση επενδύσεων σε αποθήκευση και διαχείριση ζήτησης».
Ο νέος στόχος του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) σχετικά με τη διείσδυση των ΑΠΕ στο 87% του ενεργειακού μείγματος στην ηλεκτροπαραγωγή έως το 2030 «είναι φιλόδοξος αλλά επιτεύξιμος με τη σημαντική προϋπόθεση της διασφάλισης της τεχνικά ασφαλούς λειτουργίας του συστήματος», προειδοποιεί ο κ. Δαγούμας, εξηγώντας πως η διείσδυση της ηλεκτροπαραγωγής από μονάδες ΑΠΕ πρέπει να συμβαδίζει με τη διείσδυση τεχνολογιών στην πλευρά της ζήτησης, δηλαδή: «τεχνολογίες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, ψηφιοποίηση του συστήματος για τη διαχείρισης της ζήτησης, εξηλεκτρισμό των μεταφορών και αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικών οχημάτων και πλοίων, διασυνδέσεις για δυνητικές εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας».
Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Δαγούμα έχει ως εξής:
Εδώ και λίγους μήνες έχει τεθεί σε εφαρμογή το νέο μοντέλο των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος με την χρωματική σήμανση. Φαίνεται πως οι περισσότεροι καταναλωτές παραμένουν στο ειδικό «πράσινο» τιμολόγιο, όπως μάλλον αναμενόταν. Μετά από 3 μήνες πώς βλέπετε εσείς να περπατάει το νέο σύστημα; Εντοπίζετε «παιδικές ασθένειες» ή και κινδύνους για το μέλλον;
Αρχικά θα πρέπει να επισημάνω το πολύ ικανοποιητικό γεγονός πως υπάρχει πτώση στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη λιανική αγορά, οι οποίες είναι πλέον – και αναμένονται να παραμείνουν μεσοπρόθεσμα - σε επίπεδα τιμών συγκρίσιμα με την προ-ενεργειακής κρίσης εποχή. Τα δύσκολα φαίνεται ότι έχουν παρέλθει.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι καταναλωτές είναι δύσκολο να επιλέξουν ποιο προσφερόμενο τιμολόγιο προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ή φυσικού αερίου ταιριάζει στο δικό τους ενεργειακό προφίλ, όταν μάλιστα κατά περιόδους υπάρχουν άνω των 300 διαθέσιμων τιμολογίων.
Το νέο μοντέλο τιμολόγησης είναι φιλικότερο προς τον καταναλωτή, καθώς του επιτρέπει να διαλέξει με διαφάνεια το τιμολόγιο που ταιριάζει στις δικές του καταναλώσεις.
Με τη στενή συνεργασία της ΡΑΑΕΥ και του Υπουργείου, όλα τα προϊόντα τυποποιήθηκαν σε τέσσερις κατηγορίες με χρωματική σήμανση, ακριβώς για να διευκολυνθούν οι καταναλωτές. Το νέο μοντέλο τιμολόγησης είναι φιλικότερο προς τον καταναλωτή, καθώς του επιτρέπει να διαλέξει με διαφάνεια το τιμολόγιο που ταιριάζει στις δικές του καταναλώσεις.
Οφείλουμε να πούμε ότι εμείς, ως Ρυθμιστική Αρχή, έχουμε ως πρώτιστο μέλημά μας την περαιτέρω ενδυνάμωση των καταναλωτών, στο πλαίσιο του οποίου προγραμματίζεται η επαναλειτουργία στις αρχές του Απριλίου 2024 του επικαιροποιημένου Εργαλείου Σύγκρισης Τιμών στον ιστότοπο www.energycost.gr, συμπληρωματικά με το εργαλείο συγκέντρωσης των προσφερόμενων τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας https://invoices.rae.gr/.
Το νέο Εργαλείο Σύγκρισης Τιμών θα είναι εξαιρετικά βοηθητικό για τους καταναλωτές, αφού τους επιτρέπει εύκολα να συγκρίνουν όλα τα τιμολόγια Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου που είναι εμπορικά διαθέσιμα στην Ελληνική αγορά.
Είναι μάλιστα προσωποποιημένο, καθώς ο καταναλωτής επιλέγει το τιμολόγιο του Προμηθευτή του, και το εργαλείο του παραθέτει το όφελος που μπορεί να έχει από τα διαθέσιμα τιμολόγια. Δίνεται επίσης η δυνατότητα στους καταναλωτές να βρουν το τιμολόγιο τους με σάρωση του QR CODE ο οποίος θα πρέπει να βρίσκεται στον λογαριασμό τους, ώστε να μην χρειάζεται να καταχωρούν τα χαρακτηριστικά του τιμολογίου τους.
Το νέο Εργαλείο Σύγκρισης Τιμών είναι εξαιρετικά βοηθητικό για τους καταναλωτές, αφού τους επιτρέπει εύκολα να συγκρίνουν όλα τα τιμολόγια Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου που είναι εμπορικά διαθέσιμα στην Ελληνική αγορά.
Οι καταναλωτές, συνεπώς μπορούν να αντλούν πληροφορίες σχετικά με τις πρόσθετες εκπτώσεις, παροχές, τρόπους χρέωσης και όρους συμβάσεων για κάθε συγκρινόμενο τιμολόγιο και να συγκρίνουν είτε μεμονωμένα τιμολόγια Ηλεκτρισμού ή Φυσικού Αερίου ή και Συνδυαστικών προϊόντων που περιέχουν και τις δύο παροχές σε μια προσφορά.
Το νέο αυτό εργαλείο έρχεται να προστεθεί σε υπόλοιπα εργαλεία που έχει εκπονήσει και έχει ήδη θέσει σε λειτουργία η Ρυθμιστική Αρχή προκειμένου να συνδράμει τους καταναλωτές. Αυτά είναι:
- η Πλατφόρμα Ενημέρωσης και Υποστήριξης Καταναλωτών myRae (https://my.rae.gr/)
- ο Ενεργειακός Διαμεσολαβητής (https://www.rae.gr/energiakos-diamesolavitis/)
- το Εργαλείο Υπολογισμού Κόστους Ηλεκτρικής Ενέργειας (https://www.electricitycostcalculator.gr/) και
- ο «Έξυπνος οδηγός Εξοικονόμησης Ενέργειας σε Κτίρια και Κατοικίες»(https://www.buildingenergysaving.gr/)
Τους επόμενους μήνες θα θέσουμε σε εφαρμογή και άλλα 2 εργαλεία:
- το Εργαλείο υποβολής Ανώνυμων Καταγγελιών (https://energy-whistleblowing.gr/) και
- το Εργαλείο Σύγκρισης Τιμών για Ηλεκτρικά Οχήματα (https://chargingcost.gr/)
Όλα τα εργαλεία αυτά συνθέτουν τον «Εικονικό Τόπο για τον Καταναλωτή», (Consumer’sPlace), για τα οποία η Αρχή έχει ήδη πάρει 7 βραβεία σε διαγωνισμούς καινοτόμων εφαρμογών, ενώ έχει υποβάλλει υποψηφιότητα για τα Εθνικά Βραβεία Καινοτομίας Δημόσιου Τομέα και τα Διεθνή Βραβεία Καινοτομίας του ΟΟΣΑ. Χτίζουμε μια σύγχρονη Ρυθμιστική Αρχή στην Υπηρεσία του Καταναλωτή.
Τον περασμένο Φεβρουάριο η ΡΑΑΕΥ έθεσε σε λειτουργία τον Ενεργειακό Διαμεσολαβητή. Το 2022, με παρέμβασή σας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, αναφερθήκατε σε πάνω από 5.000 παράπονα καταναλωτών για τις χρεώσεις στο ρεύμα. Πως εξελίσσεται σήμερα ο όγκος των αιτημάτων και τι περιμένετε από τον ενεργειακό διαμεσολαβητή;
Ο Ενεργειακός Διαμεσολαβητής, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριου του 2024, εξελίσσεται απολύτως ικανοποιητικά. Ήδη, μέσα σε διάστημα δύο μηνών από την έναρξη λειτουργίας, έχουμε κληθεί να επιλύσουμε πάνω από 50 αιτήματα. Οι Καταναλωτές ανταποκρίνονται θετικά στη νέα αυτή δυνατότητα που έχουν προκειμένου να διευκολυνθούν στην επίλυση διαφορών τους με Προμηθευτές και Διαχειριστές Δικτύων Ηλεκτρικής Ενέργειας ή Φυσικού Αερίου.
Να υπενθυμίσω πως η υποβολή αίτησης του Καταναλωτή για Διαμεσολάβηση γίνεται μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας ENOMOS (Energy OmbudsmanOperating System) που έχει αναπτύξει η ΡΑΑΕΥ. Σχετικές πληροφορίες παρέχονται στο https://www.rae.gr/energiakos-diamesolavitis/.
Αντικείμενο της Ενεργειακής Διαμεσολάβησης μπορούν να αποτελέσουν οι αμφισβητήσεις χρεώσεων, ρήτρας, ύψους της κατανάλωσης, η ασάφεια λογαριασμού. Προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης διαμεσολάβησης είναι η προηγούμενη υποβολή παραπόνου του καταναλωτή στην εφαρμογή www.myrae.gr.
Αντικείμενο της Ενεργειακής Διαμεσολάβησης μπορούν να αποτελέσουν οι αμφισβητήσεις χρεώσεων, ρήτρας, ύψους της κατανάλωσης, η ασάφεια λογαριασμού.
Αν το παράπονό του δεν έχει επιλυθεί μέσω του myRAE, και ο Καταναλωτής δεν είναι ικανοποιημένος από τις απαντήσεις που έχει λάβει από τον Προμηθευτή ή τον Διαχειριστή Δικτύου Διανομής, τότε ο Καταναλωτής, πριν οδηγηθεί σε δικαστική επίλυση των διαφορών του, μπορεί να απευθυνθεί στον Ενεργειακό Διαμεσολαβητή για να μεσολαβήσει. Ως Ενεργειακός Διαμεσολαβητής ορίστηκε από την Ολομέλειας της ΡΑΑΕΥ ο Αναπληρωτής Καθηγητής και Μέλος της, κ. Κομνηνός Κόμνιος. Να σημειώσω, επίσης, πως όλη η διαδικασία προσφέρεται δωρεάν.
Εδώ και κάποιους μήνες διανύουμε μια περίοδο «νηνεμίας» στις ενεργειακές τιμές μετά την καταιγίδα του 2022. Το φυσικό αέριο κινείται μάλλον σε προπολεμικά επίπεδα και οι τιμές του ρεύματος στην χονδρική μειώνονται, αν και παραμένουν από τις υψηλότερες στην Ευρώπη. Τι πρέπει να περιμένουμε για τους επόμενους μήνες; Παραμένουν κίνδυνοι στον ορίζοντα για την ενεργειακή ασφάλεια και το ενεργειακό κόστος;
Όπως ανέφερα, τα δύσκολα φαίνεται ότι έχουν παρέλθει. Η χώρα μας εκμεταλλεύτηκε την ενεργειακή κρίση και επιτάχυνε την ενεργειακή μετάβαση, υλοποιώντας έγκαιρα σημαντικές ενεργειακές υποδομές, όπως ο πλωτός τερματικός σταθμός επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη, οι διεθνείς διασυνδέσεις με τη Βουλγαρία, τόσο ηλεκτρισμού όσο και φυσικού αερίου, οι εγχώριες ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών, η ταχεία διείσδυση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ έχουν ήδη δρομολογηθεί επενδύσεις σε αποθήκευση ενέργειας (μπαταρίες και αντλησιοταμίευση), σε ψηφιοποίηση δικτύων και σε περαιτέρω διεθνείς και εγχώριες διασυνδέσεις/υποδομές.
Η χώρα μας εκμεταλλεύτηκε την ενεργειακή κρίση και επιτάχυνε την ενεργειακή μετάβαση, υλοποιώντας έγκαιρα σημαντικές ενεργειακές υποδομές
Όλες αυτές οι υποδομές οδηγούν σε ενίσχυση του ρόλου της χώρας μας ως Παρόχου Ενεργειακής Ασφάλειας για την περιοχή της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης. Ταυτόχρονα, οδηγούν και σε σημαντική μείωση τιμών στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Μάλιστα η πτώση τιμών στη χονδρική και η ταχύτατη διείσδυση των ΑΠΕ δημιουργεί πίεση στους ηλεκτροπαραγωγούς, οδηγώντας σε περικοπές πλεονάζουσας ηλεκτροπαραγωγής και σε αποζημιώσεις των παραγωγών σε χαμηλές τιμές, δημιουργώντας επισφάλεια στη βιωσιμότητα των σχετικών επενδύσεων. Η πτώση τιμών στέλνει σαφή σήματα τιμής για δρομολόγηση επενδύσεων σε αποθήκευση και διαχείριση ζήτησης.
Έχετε χαρακτηρίσει ως «πολύ φιλόδοξο» τον στόχο που έχει τεθεί με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) και αφορά στη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή (80% έως το 2030). Πλέον οι εκτιμήσεις του επικαιροποιημένου σχεδίου που παρουσίασε το ΥΠΕΝ αναφέρουν στόχο ως 87%. Μήπως έχουμε βιαστεί με την απολιγνιτοποίηση και την στροφή στις ΑΠΕ;
Η διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) αποτελεί αυτονόητη επιλογή για τη χώρα μας, λόγω των συγκριτικών πλεονεκτημάτων (ηλιοφάνεια, αιολικό δυναμικό) και της ραγδαίας απομείωσης του κόστους ηλεκτροπαραγωγής από τεχνολογίες ΑΠΕ, κυρίως των φωτοβολταικών συστημάτων. Είμαστε ευγνώμονες για το ότι η Χώρα μας διέθετε και αξιοποίησε τον εγχώριο λιγνίτη, ο οποίος συνεισέφερε στην οικονομική ανάπτυξη της Χώρας επί σειρά δεκαετιών, καθώς και στη συγκράτηση του ενεργειακού κόστους και στην ενεργειακή της ασφάλεια στην πρόσφατη ενεργειακή κρίση. Πρέπει ως κοινωνία να τιμάμε τα ευσυνείδητα στελέχη που επί σειρά ετών υπηρέτησαν και υπηρετούν τον λιγνιτικό κλάδο της οικονομίας (ορυχεία/ηλεκτροπαραγωγή) και συνεισέφεραν/συνεισφέρουν στην οικονομία και στη Χώρα μας.
Ο στόχος του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) σχετικά με τη διείσδυση των ΑΠΕ, στην ηλεκτροπαραγωγή είναι φιλόδοξος αλλά επιτεύξιμος, με τη σημαντική προϋπόθεση της διασφάλισης της τεχνικά ασφαλούς λειτουργίας του συστήματος.
Όμως πλέον το ζητούμενο είναι η υλοποίηση της Ενεργειακής Μετάβασης, καθώς παρέχει σημαντικά πλεονεκτήματα στη Χώρα μας (μείωση ενεργειακού κόστους, ενίσχυση του ρόλου της Χώρας στη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη, ενίσχυση της Ενεργειακής Ασφάλειας).
Ο στόχος του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) σχετικά με τη διείσδυση των ΑΠΕ, στην ηλεκτροπαραγωγή είναι φιλόδοξος αλλά επιτεύξιμος, με τη σημαντική προϋπόθεση της διασφάλισης της τεχνικά ασφαλούς λειτουργίας του συστήματος.
Η ψηφιοποίηση και ανάπτυξη των δικτύων, μέσω και των έξυπνων μετρητών, θα επιτρέψουν τη διαχείριση της ζήτησης
Η διείσδυση της οικονομικά αποδοτικής αλλά στοχαστικής και μη αδιάλειπτης ηλεκτροπαραγωγής από μονάδες ΑΠΕ πρέπει να συμβαδίζει με τη διείσδυση τεχνολογιών στην πλευρά της ζήτησης, ήτοι τεχνολογίες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, ψηφιοποίηση του συστήματος για τη διαχείρισης της ζήτησης, εξηλεκτρισμό των μεταφορών και αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικών οχημάτων και πλοίων που ελιμενίζονται στα ελληνικά λιμάνια, διασυνδέσεις για δυνητικές εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας.
Η εύρυθμη λειτουργία της χονδρεμπορικής αγοράς ήδη παράγει σήματα τιμών για δρομολόγηση επενδύσεων σε μονάδες αποθήκευσης και διαχείρισης ζήτησης, ενώ υπάρχει σημαντική βελτίωση στους φορτιστές ταχείας φόρτισης DC ηλεκτρικών οχημάτων.
Παράλληλα, η ψηφιοποίηση και ανάπτυξη των δικτύων, μέσω και των έξυπνων μετρητών, θα επιτρέψουν τη διαχείριση της ζήτησης, τη διείσδυση υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, την υλοποίηση υποδομών ηλεκτροδότησης πλοίων στα λιμάνια (cold ironing), τη βελτιστοποίηση της απορρόφησης φθηνής ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ και τη βέλτιστη διαχείριση του Δικτύου.
Η διείσδυση της οικονομικά αποδοτικής αλλά στοχαστικής και μη αδιάλειπτης ηλεκτροπαραγωγής από μονάδες ΑΠΕ πρέπει να συμβαδίζει με τη διείσδυση τεχνολογιών στην πλευρά της ζήτησης, ήτοι τεχνολογίες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, ψηφιοποίηση του συστήματος για τη διαχείρισης της ζήτησης, εξηλεκτρισμό των μεταφορών και αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικών οχημάτων και πλοίων που ελιμενίζονται στα ελληνικά λιμάνια, διασυνδέσεις για δυνητικές εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας.
Η ορθολογική ένταξη νέων υποδομών ΑΠΕ/αποθήκευσης/φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων/διεθνών και εγχώριων διασυνδέσεων αναδεικνύουν το σημαίνοντα ρόλο των Διαχειριστών Δικτύων Μεταφοράς και Διανομής στην ενεργειακή μετάβαση, στη μείωση του ενεργειακού κόστους και στην ενεργειακή ασφάλεια.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!