Νέα
  • ΓΔ: 1392.48 +0.57%
  • Τζίρος: 36,52 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

D. Sassoon στην «Η»: Εξετάζουμε κάθε επενδυτική ευκαιρία στην Ελλάδα - Ανοίξτε την πόρτα της συνεργασίας των πανεπιστημίων με τον ιδιωτικό τομέα

«Μιλάμε με όλους. Εξετάζουμε κάθε επενδυτική ευκαιρία. Ακόμη κι αν δεν είμαστε απολύτως έτοιμοι για ένα βήμα, δεν κλείνουμε καμία πόρτα. Ενδιαφερόμαστε για την ενέργεια, για το real estate, για την φιλοξενία και επενδύουμε στα media». Την βεντάλια των επενδυτικών σχεδίων του Joseph Sassoon Group στην Ελλάδα ανοίγει μιλώντας στην «Η» ο μεγαλοεπενδυτής και επιχειρηματίας David Sassoon, πρόεδρος του Joseph Sassoon Group, στο περιθώριο του American Mediterranean Investment Forum με τίτλο «Creating Links» που πραγματοποιήθηκε χθες στο Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ο ίδιος δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις συνέργειες που μπορούν να αναπτυχθούν ανάμεσα στα ελληνικά πανεπιστήμια και την αγορά. Ανοίξτε τα πανεπιστήμια σας στον ιδιωτικό τομέα και αφήστε τα να συνεργαστούν με την αγορά, μας λέει. «Είδαμε την επιτυχία που είχε η συνεργασία των πανεπιστημίων με τον ιδιωτικό τομέα στο Ισραήλ και στις ΗΠΑ. Εμείς θα χτυπήσουμε κάθε πόρτα, ζητώντας από τους κρατικούς αξιωματούχους να μας επιτρέψουν να δουλέψουμε σαν ιδιωτικός τομέας με τα πανεπιστήμια».

Έρχονται δυο επενδύσεις ύψους 100 εκατ. ευρώ 

Ο Αμερικανοεβραίος επιχειρηματίας με ελληνικές ρίζες - «θεωρώ τον εαυτό μου Έλληνα» μας λέει, μια και οι πρόγονοί του γεννήθηκαν στην Θεσσαλονίκη - παραχώρησε συνέντευξη στην «Η» παρέχοντας διευκρινίσεις και λεπτομέρειες για τις δυο μεγάλες επενδύσεις συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ, τις οποίες ανακοίνωσε από το βήμα του συνεδρίου και στις οποίες προχωρά άμεσα (εντός του 2024) ο όμιλος των εταιρειών του:

  • Ένα innovation Hub εστιασμένο σe AI, quantum computing και deep tech το οποίο θα κατασκευαστεί ως «παράρτημα» του Sassoun Technological Advance Research Center ίσως στη Θεσσαλονίκη -  εξετάζεται άλλη μια τοποθεσία εκτός Αθηνών - στο οποίο θα εγκατασταθούν ισραηλινές εταιρείες που έχουν αναπτύξει τεχνολογίες σε όλους τους τομείς για να κάνουν ανταλλαγή know how και business με έλληνες επιχειρηματίες. Ακούγεται πως θα είναι μια μεγάλη εγκατάσταση 4.000τ.μ.
  • Μια μονάδα παραγωγής «έξυπνων» κατασκευαστικών υλικών με αντιδιαβρωτικά - αντισεισμικά χαρακτηριστικά και «πατέντα» από το Πανεπιστήμιο της Πολιτείας Maine των ΗΠΑ που θα μπορούν να χρησιμοποιούνται σε υποδομές, όπως δρόμους, γέφυρες. «Είδαμε τι συνέβη με τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες. Και αυτό είναι μια ένδειξη για το τι είδους επενδύσεις χρειάζεται... απεγνωσμένα η Ελλάδα».

Στην συνέντευξη του στην «Η», ο D. Sassoon, διαβεβαιώνει πως η Ελλάδα έχει πολλές επενδυτικές ευκαιρίες, ιδιαίτερα τώρα που μπαίνει στην επενδυτική βαθμίδα, ωστόσο χρειάζεται να γίνουν δυο πράγματα: 

  1. Οι Ελληνες πρέπει να πιστέψουν στον εαυτό τους - «συναντώ πολλούς ανθρώπους που δεν πιστεύουν στον εαυτό τους. Λένε, ποιος είμαι εγώ; Δεν είμαι η Google, δεν είμαι η Microsoft… Πως νομίζετε πως ξεκίνησαν αυτές οι εταιρείες; Πολλές ξεκίνησαν σε ένα γκαράζ»!
  2. Συνεργασία ανάμεσα στον ιδιωτικό τομέα και τα πανεπιστήμια. «Έχετε πολλούς καλά εκπαιδευμένους ανθρώπους. Μαθαίνουν θεωρία αλλά δεν έχουν την πράξη. Όταν κάποιος έχει την θεωρία αλλά όχι την πράξη και θέλει να γίνει επιχειρηματίας, δεν έχει τα εργαλεία για να υλοποιήσει τα όνειρά του»
Ο επενδυτής και επιχειρηματίας David Sassoon μίλησε στο περιθώριο του American Mediterranean Investment Forum στην «Η»

Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής: 

Μιλήσατε για δύο μεγάλες επενδύσεις που ετοιμάζετε στην Ελλάδα. Μπορείτε να μας δώσετε λεπτομέρειες;

Για την πρώτη επένδυση έχουμε ήδη ξεκινήσει τα αρχιτεκτονικά σχέδια. Πρόκειται για το «Merkaba Center». Πολλοί δεν το συνειδητοποιούν αλλά Merkaba σημαίνει πλοίο και το αστέρι του Δαυίδ είναι το Merkaba. Και αναπαριστά το μονοπάτι ανάμεσα στον φυσικό και τον πνευματικό κόσμο. Λατρεύω τα Quantum physics και από εκεί ξεκίνησε η όλη ιδέα. To Merkaba Center είναι επίσης γνωστό ως «Sassoun Technological Advance Research Center» και θα είναι εστιασμένο σε AI και quantum computing. 

Θα φέρουμε ισραηλινές εταιρείες, οι οποίες έχουν αναπτύξει προϊόντα και τεχνολογίες σε όλους τους τομείς. Έτσι θα έχουν πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά, δεδομένων και των πολύ ισχυρών σχέσεων της Ελλάδας και του Ισραήλ. Επίσης θα μας δοθεί η δυνατότητα να μοιραστούμε με Έλληνες επιχειρηματίες και startups τις δεξιότητες και το know how ισραηλινών πρωτοπόρων επιχειρηματιών, ενώ παράλληλα έλληνες επιχειρηματίες θα έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια. Οπότε μιλάμε για ένα Hub.

Εξετάζουμε δυο τοποθεσίες στην Ελλάδα αυτή την στιγμή και έχουμε ενεργά εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις, αλλά στο μεταξύ προχωράμε με τα σχέδια, τα αρχιτεκτονικά κλπ. 

Στο μέτωπο των media ετοιμάζουμε μια εβραική εφημερίδα στην Ελλάδα, που θα λέγεται «The Jewish Hellenic Post». Θα εκδοθεί τον Νοέμβριο.

Και αυτές οι δυο τοποθεσίες είναι στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη;

Όχι στην Αθήνα. Η μια τοποθεσία είναι η Θεσσαλονίκη και την άλλη τοποθεσία δεν θα την αποκαλύψω.

Άρα θα κατασκευάσετε το hub και θα φέρετε και τις ισραηλινές εταιρείες στην Ελλάδα...

Σωστά. Είναι μια επένδυση 50 εκατ. ευρώ

Το δεύτερο project;

Το δεύτερο πρότζεκτ σχετίζεται με την εταιρεία Advanced Infrastructure Technologies (AIT) Composites που δραστηριοποιείται στην Πολιτεία Maine των ΗΠΑ. Έχουμε πλέον δεσπόζουσα θέση στην Διοίκηση της εταιρείας και θα κατασκευάσουμε μια μονάδα της εταιρείας αυτής εδώ στην Ελλάδα. Είναι δυο οι λόγοι για τους οποίους επιλέξαμε να προβούμε σε αυτή την επένδυση. 

Η ΑΙΤ Composites έχει μια συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Πολιτείας του Maine στις ΗΠΑ, με το οποίο έχει συνεργαστεί στενά για την ανάπτυξη δομικών υλικών που είναι ανθεκτικά στη διάβρωση, ειδικά για χώρες όπως η Ελλάδα. Και μάλιστα αυτό που κάνει μοναδικά αυτά τα υλικά είναι πως είναι και αντισεισμικά.

Είμαστε η μόνη εταιρεία στις ΗΠΑ που έχουμε πιστοποιηθεί από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση των ΗΠΑ για να χτίζουμε με τέτοια υλικά καθώς έχουμε και την συνεργασία με το Πανεπιστήμιο.

Η Ελλάδα, όπως και κάθε ευρωπαϊκή χώρα χρειάζεται περισσότερες επενδύσεις στις υποδομές, δρόμους, γέφυρες. Είδαμε τι συνέβη με τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες. Και αυτό είναι μια ένδειξη για το τι είδους επενδύσεις χρειάζεται... απεγνωσμένα η Ελλάδα. 

Μιλάμε για «έξυπνα» υλικά κατασκευών;

Μπορούμε να το πούμε και έτσι. 

Θα κατασκευάσουμε λοιπόν αυτή την νέα μονάδα εδώ.

Η Ελλάδα, όπως και κάθε ευρωπαϊκή χώρα χρειάζεται περισσότερες επενδύσεις στις υποδομές, δρόμους, γέφυρες. Είδαμε τι συνέβη με τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες. Και αυτό είναι μια ένδειξη για το τι είδους επενδύσεις χρειάζεται... απεγνωσμένα η Ελλάδα. 

Θα δημιουργηθούν και θέσεις εργασίας.

Πρόσφατα όλοι – θεωρώ τον εαυτό μου Έλληνα – όλοι καταρρακωθήκαμε, βλέποντας τις καταστροφές από τις μεγάλες πλημμύρες. Άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, τις περιουσίες τους. 

Εδώ όμως είμαστε για να δώσουμε ελπίδα.

Ξέρετε, σαν εταιρεία πιστεύουμε στην φιλοσοφία που λέγεται positive-sum game. Σίγουρα έχετε ακούσει την θεωρία zero-sum game από την γνωστή «θεωρία των παιγνίων» όπου ο ένας κερδίζει και ο άλλος χάνει. Κι ενώ ο ανταγωνισμός είναι πολύ υγιής διαδικασία, μην παρεξηγηθώ,  δεν θεωρώ πως η θεωρία αυτή είναι πλέον βιώσιμη στο σημερινό περιβάλλον. 

Η θερωρία positive-sum game μας επιτερέπει να συνυπάρχουμε και να συνεργαζόμαστε, να βρίσκουμε κοινό έδαφος. Υπάρχει άλλωστε έδαφος για όλους, ώστε να «χτίσουν» υγιές κέρδος πάνω στην επένδυσή τους. Αν μεγαλώσεις εσύ, θα μεγαλώσω κι εγώ. Και στο μέλλον, εγώ θα έχω περισσότερες ευκαιρίες, επειδή εσύ θα έρθεις ξανά σε μένα και θα μου πεις, David τα πήγαμε περίφημα, κερδίσαμε όλοι, ας κάνουμε άλλο ένα πρότζεκτ. 

Αυτή η εταιρεία δεν θα κατασκευάζει;

Όχι, θα παρέχει τα υλικά.

Το χρονοδιάγραμμα; 

Για το hub ελπίζουμε να ξεκινήσουμε την κατασκευή στις αρχές του 2024, δηλαδή το πρώτο τρίμηνο του 2024. Όσον αφορά στην μονάδα ΑΙΤ, προσπαθούμε να ξεκινήσουμε το έργο το τελευταίο 3μηνο του 2023 ή το μέγιστο στις αρχές του 2024.

Συναντώ πολλούς ανθρώπους που δεν πιστεύουν στον εαυτό τους. Ποιος είμαι εγώ, λενε. Δεν είμαι η Google, δεν είμαι η Microsoft… Πώς νομίζετε πως αυτές οι εταιρείες ξεκίνησαν; Πολλές ξεκίνησαν σε ένα γκαράζ!

Βρίσκετε πως η Ελλάδα έχει πολλές επενδυτικές ευκαιρίες;

Εχει αλλά χρειάζεται να επενδύσει περισσότερο σε δυο βασικούς τομείς;

  1. Πρώτα από όλα χρειάζεται να επενδύσει στον εαυτό της. Τι εννοώ; Οι Ελληνες πρέπει να πιστέψουν στον εαυτό τους. Συναντώ πολλούς ανθρώπους που δεν πιστεύουν στον εαυτό τους. Ποιος είμαι εγώ, λενε. Δεν είμαι η Google, δεν είμαι η Microsoft… Πώς νομίζετε πως αυτές οι εταιρείες ξεκίνησαν; Πολλές ξεκίνησαν σε ένα γκαράζ! Πήγαινε ρώτα τον Bill Gates και θα σας πει πώς. ξεκίνησε.
  2. Και το δεύτερο, χρειαζόμαστε συνεργασία ανάμεσα στον ιδιωτικό τομέα και τα πανεπιστήμια. Έχετε πολλούς καλά εκπαιδευμένους ανθρώπους. Μαθαίνουν θεωρία αλλά δεν έχουν την «πράξη». Όταν κάποιος έχει την θεωρία αλλά όχι την πράξη και θέλει να γίνει επιχειρηματίας δεν έχει τα εργαλεία ώστε να υλοποιήσει τα όνειρά του. Υπάρχει μια αποσύνδεση.

Αυτά τα δυο πολύ σοβαρά πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα. Κι εμείς θα χτυπήσουμε κάθε πόρτα, ζητώντας από τους κρατικούς αξιωματούχους. να ανοίξουν τις πόρτες των πανεπιστημίων και να μας επιτρέψουν να δουλέψουμε σαν ιδιωτικός τομέας με τα πανεπιστήμια. Είδαμε στο Ισραήλ την επιτυχία που είχε, το είδαμε και στις ΗΠΑ.

Χρειαζόμαστε συνεργασία ανάμεσα στον ιδιωτικό τομέα και τα πανεπιστήμια. Έχετε πολλούς καλά εκπαιδευμένους ανθρώπους. Μαθαίνουν θεωρία αλλά δεν έχουν την «πράξη».

Η επενδυτική βαθμίδα που έχει τώρα η Ελλάδα και ελπίζουμε να κλειδώσει έως το τέλος του έτους, είναι μια πρόσκληση για εσάς να κοιτάζετε περισσότερο προς την Ελλάδα;

Οπωσδήποτε. Μιλάμε με όλους. Εξετάζουμε κάθε ευκαιρία. Και πάντα, αν δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε κάποιο σημείο, ίσως επειδή δεν είμαστε έτοιμοι ή έχουμε εξαντλήσει τους πόρους μας για έναν κλάδο ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο, δεν κλείνουμε την πόρτα.

Μιλάμε με όλους. Εξετάζουμε κάθε ευκαιρία.

Σε ποιους άλλους κλάδους στρέφετε το ενδιαφέρον σας;

Έχουμε ενδιαφέρον για την ενέργεια, για το real estate και τη φιλοξενία. Στο μέτωπο των media ετοιμάζουμε μια εβραική εφημερίδα στην Ελλάδα, που θα λέγεται «The Jewish Hellenic Post». Θα εκδοθεί τον Νοέμβριο.

Θα τυπώνεται στα ελληνικά αλλά θα έχει και μια ψηφιακή πλατφόρμα που θα είναι διαθέσιμη στα ελληνικά, τα εβραϊκά και τα αγγλικά. Θα υπάρχει επίσης έντυπη έκδοση στα εβραϊκά που θα διατίθεται στις πτήσεις Αθήνα – Ισραήλ, ώστε οι Ισραηλινοί που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα να γνωρίζουν τι συμβαίνει εδώ, στα επιχειρηματικά νέα, στα οικονομικά, στις υπηρεσίες, την πολιτική.

Να το κάνουμε ευκολότερο για τους ισραηλινούς επενδυτές που θέλουν να έρθουν στην ελλάδα και ας ελπίσουμε πως θα δημιουργηθούν και ευκαιρίες για Ελληνες που θα θέλουν να επενδύσουν στο Ισραήλ.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑ TALKS

Περισσότερα