Για ένα «κοστολογημένο και ρεαλιστικό πρόγραμμα, που είναι και κοινωνικά αναγκαίο και δημοσιονομικά εφικτό» κάνει λόγο ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες της ερχόμενης Κυριακής. Ο ίδιος εξηγεί την διπλή στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ εφόσον κερδίσει τις εκλογές:
- αφενός να «κατευθύνει τα κονδύλια που σήμερα σπαταλιούνται για την επιδότηση της ακρίβειας σε παραγωγικά μέτρα που καταπολεμούν τον πληθωρισμό» και
- αφετέρου να «προχωρήσει στη φορολόγηση των υπερκερδών που σωρεύτηκαν κατά την κρίση».
Ο ίδιος μιλά για μια «πολιτική επιλογή που θα επιτρέψει να προχωρήσουμε στην άμεση μείωση των έμμεσων φόρων που σχετίζονται με την ακρίβεια και στην αύξηση των παγωμένων μισθών». Αν δεν στηριχθούν - όπως λέει χαρακτηριστικά - σήμερα όσοι πλήττονται από την κρίση δεν υπάρχει μέλλον για την ελληνική οικονομία.
Για την επενδυτική βαθμίδα
Χαιρετίζει την επερχόμενη επενδυτική βαθμίδα, ξεκαθαρίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει αποδείξει - όπως ο ίδιος λέει - σε δύσβατες συνθήκες, ότι «μπορεί να μετατρέψει το κάθε θετικό βήμα στις διεθνείς αγορές σε στέρεο σκαλοπάτι για την ουσιαστική στήριξη της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας» μπορεί να εγγυηθεί «ότι η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας θα αξιοποιηθεί στο πλαίσιο της εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προκειμένου η Ελλάδα να προσελκύσει βιώσιμες και παραγωγικές επενδύσεις με εγχώρια προστιθέμενη αξία».
Για την ανάπτυξη
Κατηγορεί τη ΝΔ για «κατασπατάληση δημοσίων πόρων συχνά με όρους αδιαφάνειας» και «αδιαφορία για ουσιαστικές παραγωγικές επενδύσεις», που «μας οδηγούν σε έναν φαύλο κύκλο που προμηνύει νέες κρίσεις» και μιλά για εικονικό success story, που εξαντλείται σε εξαγορές εγχώριων εταιρειών, βραχυχρόνιες τοποθετήσεις κεφαλαίων στο real estate και τη μονοσήμαντη στροφή της ελληνικής οικονομίας στον τουρισμό. «Δεν υπάρχει λοιπόν εδώ μία ιστορία θριάμβου, αλλά οι αποδείξεις ενός τέλματος».
Για το ΤΑΑ και το ιδιωτικό χρέος
Χαρακτηρίζει «εθνική υποχρέωση» την επαναδιαπραγμάτευση του ΤΑΑ για «ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα που θα εξυπηρετεί τη βιώσιμη και παραγωγική ανάπτυξη του τόπου», ενώ υπογραμμίζει αναφερόμενος στο πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους πως «εθνική οικονομία με πολίτες στα όρια της χρεοκοπίας, οδηγείται -όπως είδαμε και στο παρελθόν- στη χρεοκοπία και η ίδια».
Ολόκληρη η συνέντευξη του Αλέξη Χαρίτση:
Αναμφίβολα το μεγάλο πρόβλημα των νοικοκυριών είναι η ακρίβεια και κυρίως οι συνεχείς ανατιμήσεις στα τρόφιμα. Στο «Συμβόλαιο Αλλαγής» που παρουσιάσατε προτείνετε την μείωση ή κατάργηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα. Η ΝΔ σας κατηγορεί πως το πρόγραμμά σας δεν βγαίνει δημοσιονομικά. Υπόσχεστε μειώσεις τιμών. Πώς θα το πετύχετε με τον πληθωρισμό να «τρέχει» και, τελικά, είναι εφικτό να υλοποιηθούν δραστικές μειώσεις των έμμεσων φόρων με τα σημερινά δημόσια οικονομικά; Και αυτό είναι αρκετό για να πέσουν οι τιμές;
Πάει πολύ να κάνουν μαθήματα χρηστής οικονομικής διαχείρισης στον ΣΥΡΙΖΑ, που νοικοκύρεψε για πρώτη φορά τα δημόσια οικονομικά, αυτοί που πριν λίγα μόλις χρόνια οδήγησαν την χώρα στα βράχια της χρεοκοπίας και τώρα μας οδηγούν σε παρόμοιο δρόμο. Εμείς είμαστε ξεκάθαροι. Αν δεν στηριχθούν σήμερα όσοι πλήττονται από την κρίση δεν υπάρχει μέλλον για την ελληνική οικονομία. Και αυτή η στήριξη βασίζεται σε ένα κοστολογημένο και ρεαλιστικό πρόγραμμα που είναι και κοινωνικά αναγκαίο και δημοσιονομικά εφικτό.
Αυτό που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι να κατευθύνει τα κονδύλια που σήμερα σπαταλιούνται για την επιδότηση της ακρίβειας σε παραγωγικά μέτρα που καταπολεμούν τον πληθωρισμό. Και ταυτόχρονα, θα προχωρήσουμε στη φορολόγηση των υπερκερδών που σωρεύτηκαν κατά την κρίση. Είναι μια πολιτική επιλογή που θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε στην άμεση μείωση των έμμεσων φόρων που σχετίζονται με την ακρίβεια και στην αύξηση των παγωμένων μισθών. Μόνο έτσι μπορεί να αντέξει η ελληνική οικονομία σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία.
Αν δεν στηριχθούν σήμερα όσοι πλήττονται από την κρίση δεν υπάρχει μέλλον για την ελληνική οικονομία
Η χώρα βρίσκεται μια ανάσα από την επενδυτική βαθμίδα και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι επαναλαμβάνουν πως αυτή θα έρθει μόνο με σταθερή κυβέρνηση ΝΔ. Είναι για εσάς στοίχημα η επενδυτική βαθμίδα και πώς θα χειριστείτε το ζήτημα αυτό αν εκλεγείτε; Οι επενδύσεις είναι στην καρδιά του αφηγήματος της ΝΔ για την επόμενη 4ετία, ενώ υποστηρίζει πως πέτυχε ρεκόρ ξένων επενδύσεων τα τελευταία χρόνια. Τι λέτε και ποιο είναι το σχέδιό σας για την προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων;
Έχουμε χάσει το λογαριασμό για το πόσες φορές έχει επικαλεστεί από το 2019 την επενδυτική βαθμίδα ο κύριος Μητσοτάκης. Αυτό κάτι λέει για την αξιοπιστία. Από εκεί και πέρα, είναι προφανώς θετικό βήμα ότι η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί επενδυτικά. Το ερώτημα είναι τι θα σημαίνει αυτό την επόμενη μέρα. Με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και με βάση τα πεπραγμένα της δεν μπορεί να είναι κανείς αισιόδοξος. Η κατασπατάληση των δημοσίων πόρων, συχνά με όρους αδιαφάνειας και η αδιαφορία για ουσιαστικές παραγωγικές επενδύσεις μας οδηγούν σε έναν φαύλο κύκλο που προμηνύει νέες κρίσεις. Θυμίζω ότι όσο και αν η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την «ανάπτυξη», η πραγματική εικόνα παραπέμπει σε μια «φούσκα» με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (εκτόξευση δανεισμού – δημόσιου και ιδιωτικού, έκρηξη ανισοτήτων, συγκεντροποίηση παραγωγικής βάσης) και αμφίβολη βιωσιμότητα.
Μπορούμε να εγγυηθούμε ότι η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας θα αξιοποιηθεί στο πλαίσιο της εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προκειμένου η χώρα μας να προσελκύσει βιώσιμες και παραγωγικές επενδύσεις με εγχώρια προστιθέμενη αξία
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει αποδείξει, σε εξαιρετικά δύσβατες συνθήκες, ότι μπορεί να μετατρέψει το κάθε θετικό βήμα στις διεθνείς αγορές σε στέρεο σκαλοπάτι για την ουσιαστική στήριξη της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Αυτή ήταν η εμπειρία του 2015-2019 με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, την αποκατάσταση της δημοσιονομικής αξιοπιστίας, την ρύθμιση του δημοσίου χρέους μέχρι το 2030 και την παρακαταθήκη των 37 δισ. στα δημόσια ταμεία.
Στο πλαίσιο αυτό μπορούμε να εγγυηθούμε ότι η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας θα αξιοποιηθεί στο πλαίσιο της εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προκειμένου η χώρα μας να προσελκύσει βιώσιμες και παραγωγικές επενδύσεις με εγχώρια προστιθέμενη αξία. Αυτός είναι ο στόχος μας. Για να μην ξανακυλήσει ποτέ ξανά η χώρα μας στη δίνη της ανασφάλειας και της κρίσης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει αποδείξει, σε εξαιρετικά δύσβατες συνθήκες, ότι μπορεί να μετατρέψει το κάθε θετικό βήμα στις διεθνείς αγορές σε στέρεο σκαλοπάτι για την ουσιαστική στήριξη της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας
Μιλάτε για επαναδιαπραγμάτευση των προγραμμάτων στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Πώς θα το πετύχετε αυτό δεδομένου ότι έχουν αναληφθεί από τη χώρα υποχρεώσεις; Και γιατί θεωρείτε πως είναι απαραίτητο;
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε να σπαταλήσει την ιστορική ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης και να τη μετατρέψει σε μηχανισμό ενίσχυσης συγκεκριμένων ισχυρών οικονομικών συμφερόντων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 90% των χαμηλότοκων δανείων που έχουν συναφθεί στο πλαίσιο των χρηματοδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης αφορούν μεγάλους οικονομικούς ομίλους. Αυτό δεν οδηγεί σε βιώσιμη ανάπτυξη και κυρίως δεν οδηγεί στο βασικό ζητούμενο που είναι η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου.
Κατά συνέπεια, έχουμε εθνική υποχρέωση να διαμορφώσουμε μία σύγχρονη και παραγωγική αρχιτεκτονική του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτή η δυνατότητα άλλωστε προβλέπεται στον ίδιο τον κανονισμό του προγράμματος. Εμείς θα προτάξουμε τους ευρωπαϊκούς στρατηγικούς στόχους του Ταμείου Ανάκαμψης και στο έδαφος αυτό θα υλοποιήσουμε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα που θα εξυπηρετεί τη βιώσιμη και παραγωγική ανάπτυξη του τόπου.
Εχουμε εθνική υποχρέωση να διαμορφώσουμε μία σύγχρονη και παραγωγική αρχιτεκτονική του Ταμείου Ανάκαμψης
Η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2023 προβλέπεται να κλείσει πάνω από το 2%, με ρυθμό δηλαδή πολλαπλάσιο του ρυθμού ανάπτυξης της Ευρωζώνης. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν πλεόνασμα για το 2022. Η κυβέρνηση προτάσσει, μάλιστα, την οικονομία ως ένα πεδίο στο οποίο τα έχει πάει καλά. Τι απαντάτε;
Η «ανάπτυξη» για την οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση έχει έρθει μέσα από δανεικά χρήματα. Το εικονικό success story εξαντλείται σε εξαγορές εγχώριων εταιρειών, βραχυχρόνιες τοποθετήσεις κεφαλαίων στο real estate και τη μονοσήμαντη στροφή της ελληνικής οικονομίας στον τουρισμό.
Τα αποτελέσματα είναι ορατά. Ορατά στη διόγκωση του ιδιωτικού χρέους και την αύξηση του δημόσιου χρέους που ξεπερνά σήμερα τα 400 δισεκατομμύρια ευρώ. Δεν συνιστούν δείκτες επιτυχίας αυτά. Και πέραν αυτών, η καθημερινότητα των πολιτών διαψεύδει την τεχνητή αισιοδοξία. Τι είδους ανάπτυξη είναι αυτή που εξανεμίζει το εισόδημα, επιδοτεί την ακρίβεια και εντείνει τις ανισότητες; Δεν υπάρχει λοιπόν εδώ μία ιστορία θριάμβου, αλλά οι αποδείξεις ενός τέλματος.
Το εικονικό success story εξαντλείται σε εξαγορές εγχώριων εταιρειών, βραχυχρόνιες τοποθετήσεις κεφαλαίων στο real estate και τη μονοσήμαντη στροφή της ελληνικής οικονομίας στον τουρισμό.
Ψηλά στο πρόγραμμά σας βρίσκεται το θέμα του ιδιωτικού χρέους και προτείνετε αναστολή πλειστηριασμών μέχρι να μπει σε εφαρμογή το ολιστικό σχέδιο για τις τραπεζικές οφειλές. Πώς θα αποφύγετε τον κίνδυνο να δημιουργηθούν προβλήματα στα business plan των funds και στις τιτλοποιήσεις που έχουν ενταχθεί στον «Ηρακλή» και τελικά τον κίνδυνο κατάπτωσης των εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου;
Το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους είναι ψηλά στην ατζέντα εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών και επιχειρήσεων που νιώθουν να παρασέρνονται σε μια δίνη ανασφάλειας και φτωχοποίησης. Η ΝΔ από νωρίς διάλεξε πλευρά: με τους δανειστές και τα funds. Και για αυτό κατάργησε κάθε δικλείδα που προστάτευε τους δανειολήπτες και επέτρεπε μία δίκαιη ρύθμιση.
Το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους δεν αφορά όμως μόνο τους ανθρώπους που αγωνιούν. Αφορά το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Εθνική οικονομία με πολίτες στα όρια της χρεοκοπίας, οδηγείται -όπως είδαμε και στο παρελθόν- στη χρεοκοπία και η ίδια. Πρόσφατα παρουσιάσαμε σε δημόσια εκδήλωση την ολοκληρωμένη πρότασή μας για το κρίσιμο αυτό κοινωνικό και οικονομικό ζήτημα: ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, προστασία της πρώτης κατοικίας και θεσμοθέτηση δίκαιων κανόνων μεταξύ δανειοληπτών, τραπεζών και funds. Πρόκειται για μια ρεαλιστική πρόταση που διασφαλίζει την οικονομική βιωσιμότητα όλων των εμπλεκόμενων μερών, με όρους κοινωνικής συνοχής και δικαιοσύνης.
Εθνική οικονομία με πολίτες στα όρια της χρεοκοπίας, οδηγείται -όπως είδαμε και στο παρελθόν- στη χρεοκοπία και η ίδια
Έχετε εξαγγείλει την δημιουργία «τράπεζας στέγης» που θα χορηγεί οικονομικά προσιτή κατοικία σε νέα ζευγάρια. Από πού θα προέλθουν οι πόροι και ποιο είναι το σχέδιό σας για προσιτή κατοικία, δεδομένου ότι πλέον συνιστά ένα σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα με την εκτόξευση των ενοικίων;
Αυτή τη στιγμή στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, δύο χώρες με ανάλογα ζητήματα, το Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπει 1 και 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ, αντίστοιχα, για κοινωνική κατοικία με έμφαση στη νέα γενιά. Στην Ελλάδα το ύψος του ανάλογου κονδυλίου είναι μόλις 1,3 εκατομμύρια ευρώ. Ποια η διαφορά; Ότι στις χώρες της Ιβηρικής έχουμε προοδευτικές κυβερνήσεις που αποσκοπούν στην επίλυση ενός καυτού κοινωνικού ζητήματος, ενώ στην Ελλάδα είχαμε μία κυβέρνηση που ιδανικά θα ήθελε να δώσει το 100% του Ταμείου Ανάκαμψης στους ισχυρούς φίλους της.
Στις χώρες της Ιβηρικής έχουμε προοδευτικές κυβερνήσεις που αποσκοπούν στην επίλυση ενός καυτού κοινωνικού ζητήματος, ενώ στην Ελλάδα είχαμε μία κυβέρνηση που ιδανικά θα ήθελε να δώσει το 100% του Ταμείου Ανάκαμψης στους ισχυρούς φίλους της
Αυτό θα αλλάξει στις 21 Μαΐου. Η Ελλάδα θα αποκτήσει προοδευτική κυβέρνηση. Και η προοδευτική κυβέρνηση θα εφαρμόσει το πρόγραμμα «Στέγη για όλους» που ανάμεσα στα άλλα περιλαμβάνει:
- ρητή απαγόρευση της βραχυχρόνιας μίσθωσης για νομικά πρόσωπα,
- τον άμεσο διπλασιασμό του επιδόματος ενοικίου,
- τη δημιουργία μίας Τράπεζας Στέγης για τα αναξιοποίητα ακίνητα και τέλος
- την ανακατεύθυνση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για κοινωνική κατοικία.
Έτσι αντιμετωπίζονται δύσκολα κοινωνικά προβλήματα. Με πολιτική που απευθύνεται στις ανάγκες των πολλών και σχέδιο που φέρνει άμεσα αποτελέσματα και ταυτόχρονα ανοίγει το δρόμο για τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!