Στις μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία, με έμφαση στον ενεργειακό τομέα, αναφέρθηκε μιλώντας στην «Η» ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, τονίζοντας ότι «τομείς ενδιαφέροντος είναι παραδοσιακά ο τουρισμός και η ναυτιλία, τα έργα υποδομών, αλλά πολύ περισσότερο το κομμάτι που μας αφορά αυτήν την περίοδο, που είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η παροχή ενέργειας, η ηλεκτρική διασύνδεση, το υδρογόνο, ιδιαίτερα το πράσινο υδρογόνο και οτιδήποτε έχει σχέση με τον ενεργειακό τομέα».
Στο πλαίσιο του Ελληνοσαουδαραβικού Επιχειρηματικού Φόρουμ που πραγματοποιείται στην Αθήνα, παρουσία του υπουργού Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας Khalid bin Abdulaziz Al Falih, ο κ. Φραγκογιάννης επισήμανε ότι «παρευρίσκονται 60 επιχειρήσεις και περίπου 80 επιχειρηματίες από τη Σαουδική Αραβία, ένας υπουργός, εφτά υφυπουργοί, τέσσερις γενικοί γραμματείς και πάνω από 100 ελληνικές επιχειρήσεις και η προσδοκία είναι ότι θα δημιουργηθούν περισσότερες συναντήσεις και περισσότερες ευκαιρίες για επενδύσεις από τη Σαουδική Αραβία στη χώρα μας, αλλά και για επενδύσεις από την Ελλάδα στη Σαουδική Αραβία».
«Η Σαουδική Αραβία», σημείωσε ο κ. Φραγκογιάννης, «είναι μια χώρα με την οποία έχουμε ιδιαίτερη σχέση τα τελευταία χρόνια, έχουμε ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς που όπως είδαμε και στην Αλούλα που επισκεφτήκαμε πριν από δύο μήνες, αλλά και στο ακρωτήρι της Σαντορίνης που επισκεφτήκαμε χτες, υπάρχει δεσμός από τρεις και τέσσερις χιλιάδες χρόνια πριν. Αρα, λοιπόν, θέλουμε να κεφαλαιοποιήσουμε την παλιά και την καινούργια μας σχέση προς όφελος και των δύο χωρών».
Σημαντικό έργο το data cable
Ο κ. Φραγκογιάννης αναφέρεται στη μεγάλη συμφωνία που κλείδωσε σήμερα για το νέο υποθαλάσσιο και επίγειο καλωδιακό σύστημα μεταφοράς δεδομένων «East to Med data Corridor» (έργο EMC) που στόχο έχει να διασυνδέσει την Ευρώπη με την Ασία.
«Ενα από τα έργα που συζητάμε» σημείωσε ο κ. Φραγκογιάννης, «είναι ένα data cable, ένα καλώδιο που μεταφέρει δεδομένα από την περιοχή της Σιγκαπούρης-Μαλαισίας, μέχρι τη Σαουδική Αραβία και από εκεί μέσω της Ελλάδας μέχρι τη Νότια Ευρώπη. Είναι ένα έργο που ενδιαφέρει και εμάς και τους Κύπριους και τους Σαουδάραβες», ανέφερε ο κ. Φραγκογιάννης.
Οπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, το έργο θα καταστήσει την Ελλάδα την ανατολική πύλη της Ε.Ε. για τη μεταφορά δεδομένων και το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας περιφερειακό ψηφιακό κόμβο.
Του έργου ηγούνται από την πλευρά της ΣΑ το MENA HUB που ανήκει στην stc και από την ελληνική πλευρά η εταιρία TTSA. Μέτοχοι του έργου θα είναι επίσης η ΔΕΗ και η CyTA Κύπρου, εν αναμονή τελικών εταιρικών εγκρίσεων.
Σήμερα, ο Διευθύνων Σύμβουλος του MENA HUB, Fahad Alhajeri, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της CyTA, Ανδρέας Νεοκλέους, και ο Εκτελεστικός Διευθυντής του TTSA, Αλέξανδρος Σίνκα, μονόγραψαν τους βασικούς όρους της Συμφωνίας (Heads of Terms) όσον αφορά τις υποχρεώσεις της κάθε πλευράς στην υλοποίηση του Έργου EMC.
Το κείμενο της τελικής συμφωνίας αναμένεται να υπογραφεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου 2022 και η υλοποίηση του έργου αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του φθινοπώρου. Η ολοκλήρωση του έργου υπολογίζεται για το 4ο τρίμηνο του 2025.
Πρόκειται για ένα ιστορικό έργο που αξιοποιεί τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας για να δημιουργήσει έναν απαραίτητο για την παγκόσμια οικονομία διάδρομο μεταφοράς δεδομένων, τοποθετώντας ταυτόχρονα τις δύο χώρες στο επίκεντρο μεταφοράς, αποθήκευσης και δημιουργίας δεδομένων στην Ευρασία.
Αναφερόμενος στις ευκαιρίες συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, ο κ. Φραγκογιάννης είπε ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο μεγάλες δυσκολίες: Το ένα είναι η διαθεσιμότητα ενέργειας και ιδιαίτερα φυσικού αερίου, τόσο στη δική μας περιοχή, όσο και κυρίως στην κεντρική Ευρώπη και το δεύτερο είναι οι πολύ υψηλές τιμές, οι οποίες κυρίως προέχονται από την απουσία διάθεσης ενέργειας λόγω της κρίσης που προήλθε από την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία και επομένως αυτό που θέλουμε να κάνουμε υπό αυτές τις συνθήκες, είναι να συνεχίσουμε τη δουλειά που ξεκινήσαμε εδώ και τρία χρόνια, να μετατρέψουμε τη χώρα μας σε ένα ενεργειακό "Hub"».
«Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχουμε αζέρικο αέριο, που έρχεται με τον TAP μέσω Τουρκίας και φτάνει μέχρι την Ιταλία, έχουμε τη Ρεβυθούσα, έχουμε το FSRU στην Αλεξανδρούπολη που σχεδιάζεται και υλοποιείται σε διπλάσια χωρητικότητα από αυτό που αρχικά είχαμε σχεδιάσει. Αρα, λοιπόν, δίνουμε τη δυνατότητα να εμπορευτούν διάφορες χώρες και διάφορες εταιρείες φυσικό αέριο τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη βόρεια γειτονιά μας».
«Πέραν τούτου», κατέληξε ο κ. Φραγκογιάννης, «έχουμε τη δυνατότητα να κοιτάξουμε τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από πράσινες και φτηνές πηγές από την Αίγυπτο, τη Βόρεια Αφρική στην Ελλάδα και από εδώ, βεβαίως, στην υπόλοιπη Ευρώπη», προσθέτοντας ότι «έχουμε επενδύσει πάνω από 5 δισ. τα τελευταία δυόμιση χρόνια και υπάρχουν άλλα εφτά δισ. στρατηγικών επενδύσεων σχετικά με τις ΑΠΕ στη χώρα μας».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!