Οι ελληνικές εταιρείες που εξάγουν έχουν επιβιώσει από αλλεπάλληλες κρίσεις και πλέον διαθέτουν το... manual των κρίσεων, επισημαίνει ο Νίκος Μπήλιος, Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων και Επικοινωνίας της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης, μιλώντας στην «Η» στο περιθώριο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Αν και η εταιρεία εξάγει στις ΗΠΑ μέχρι στιγμής δεν έχει επηρεαστεί από την καταιγιστική ρητορική Τραμπ περί δασμών, ωστόσο είναι σε επιφυλακή. «Θα πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να αφομοιώσουμε κάτι ως προς την τιμή εμείς ως εταιρεία και ευρύτερα πώς θα εξελιχθεί το πλαίσιο», εξηγεί ο κ. Μπίλιος, ο οποίος πάντως δηλώνει αισιόδοξος, καθώς «στο τέλος σίγουρα θα υπάρχει μία χρυσή τομή».
Ο ίδιος μιλά για το 5ετές επενδυτικό πλάνο της εταιρείας που ξεπερνά τα 15 εκατομμύρια και περιλαμβάνει ρομποτικά συστήματα, logistics, ενίσχυση των γραμμών εμφιάλωσης και νέα προϊόντα με την συνδρομή της τεχνητής νοημοσύνης.
«Εμείς καινοτομούμε. Είμαστε οι πρώτοι που φτιάξαμε το τσάι του βουνού, το οποίο είναι το ready made drink αναψυκτικό της χώρας. Το τσάι του βουνού, ο κλασικός σιδερίτης που φυτρώνει στα ορεινά χωρά της Ελλάδας. Το προσφέρουμε στην παγκόσμια αγορά με λεμόνι και μέλι, 100% βιολογικό. Αυτό λοιπόν είναι το διακύβευμα. Το τσάι του βουνού, απλά αειφόρα προϊόντα».
Βεβαίως θα επηρεάσει και πρέπει να το προσαρμόσουμε και να δούμε πώς μπορούμε να αφομοιώσουμε κάποια στοιχεία ως προς την τιμή, εμείς ως εταιρεία και ευρύτερα να δούμε πώς θα εξελιχθεί και το πλαίσιο
Ολόκληρη η συνέντευξη
Εσείς ως Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης, πώς βλέπετε να εξελίσσεται ο εμπορικός πόλεμος των δασμών;
Σίγουρα είναι ένας εμπορικός πόλεμος, όπως το προσδιορίσατε. Είναι μία διελκυστίνδα εν εξελίξει. Το παρακολουθούμε όλοι, το συζητάμε και το διαμορφώνουμε και στρατηγικά και ως εταιρεία, αλλά και βλέποντας και τους φίλους μας στην Αμερική και στην Ευρώπη.
Εμείς εξάγουμε και στην Ευρώπη και στην Αμερική. Μέχρι στιγμής δεν μας επηρεάζει, γιατί ήδη λειτουργούμε με το προηγούμενο καθεστώς. Βεβαίως θα επηρεάσει και πρέπει να το προσαρμόσουμε και να δούμε πώς μπορούμε να αφομοιώσουμε κάποια στοιχεία ως προς την τιμή, εμείς ως εταιρεία και ευρύτερα να δούμε πώς θα εξελιχθεί και το πλαίσιο.
Η απειλή των δασμών είναι ένα διαπραγματευτικό χαρτί του Προέδρου
Η αβεβαιότητα είναι το ζήτημα
Είναι ένα διαπραγματευτικό χαρτί του Προέδρου, αυτό βλέπουμε, αυτό καταλαβαίνουμε. Προφανώς διαπραγματεύεται με όλους. Προσπαθεί να πετύχει εμπορικές συμφωνίες προς όφελος της Αμερικής με πολύ ανορθόδοξο τρόπο. Αλλά σίγουρα είναι κάτι που πρέπει να το δούμε και να το αποτιμήσουμε με ψυχραιμία.
Σίγουρα οι 90 μέρες αναβολής είναι ένα σημαντικό παράθυρο λογικής. Και ίσως Ευρώπη και Αμερική να βρουν κοινό σημείο και με την παρέμβασή του Έλληνα πρωθυπουργού. Αυτό θα ήταν ένα ενδιαφέρον στοίχημα να κερδηθεί.
Αν αυτός ο πόλεμος τελικά εξελιχθεί σε πλήρη διάσταση, δεν βρεθεί λύση, αυτή δεν θα είναι μία τελείως απρόβλεπτη κατάσταση;
Σίγουρα βέβαια ζήσαμε την πανδημία, έχουμε ζήσει την οικονομική κρίση του 2008, έχουμε ζήσει αλλεπάλληλες κρίσεις και έχουμε το manual των κρίσεων, ειδικά οι ελληνικές εταιρείες. Ειδικά εμείς επιχειρούμε και στη Θράκη, οπότε έχουμε και έξτρα στοιχεία γεωπολιτικής ανάλυσης και στρατηγικής...
Οπότε ναι, σίγουρα μιλάμε για προβλήματα που θα μας απασχολήσουν. Είναι ένας νέος τρόπος διαπραγμάτευσης, με τον οποίο πρέπει προφανώς να εξοικειωθούμε, αλλά νομίζω ότι στο τέλος σίγουρα θα υπάρχει μία χρυσή τομή.
Σε αυτό το περιβάλλον, ένα μεγάλο ζητούμενο και ένα μεγάλο ερωτηματικό είναι αν θα προχωρήσουν επενδύσεις είχαν σχεδιαστεί αλλά δεν είχαν προχωρήσει. Ποιο είναι το δικό σας επενδυτικό πλάνο ως Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης;
Εμείς δημιουργούμε καινοτόμα προϊόντα και επενδύουμε σε αυτά. Εχουμε ενισχύσει πάρα πολύ τη δυναμική μας. Το πρώτο ελληνικό βυνοποιείο από το 2014 εξελίχθηκε και διπλασιάστηκε το 2017. Το πρώτο ελληνικό ζυθοποιείο.
Είναι πολύ σημαντικό να πανηγυρίσουμε την ελληνική αυτοδύναμη επιχειρηματικότητα. Εμείς είμαστε ένα παράδειγμα και στη Θράκη. Το κάνουμε πολύ συστηματικά από το 1998 μέχρι σήμερα.
Το πενταετές επενδυτικό μας πλάνο που είναι πάνω από 15 εκατομμύρια, περιλαμβάνει ρομποτικά συστήματα, logistics, ενίσχυση των γραμμών εμφιάλωσης, νέα προϊόντα με νέα μηχανήματα AI που θα ενισχύσουν χωρίς να χαθούν παραγωγικές θέσεις εργασίας τη δυναμική, την τεχνική μας.
Ενισχύουμε και το επενδυτικό μας portfolio. Βεβαίως, καταθέτουμε διαρκώς στην ελληνική Πολιτεία τα πάγια προβλήματα:
- Γρήγορη απονομή Δικαιοσύνης,
- λειτουργία Ανεξάρτητων Αρχών και
- σταθερό φορολογικό πλαίσιο.
Οι εταιρείες πρέπει να καινοτομούν για να πάνε μπροστά, να εξελίσσονται. Εσείς; Τι έχετε σχεδιάσει για την εξέλιξη των προϊόντων σας.
Εμείς καινοτομούμε. Είμαστε οι πρώτοι που φτιάξαμε το τσάι του βουνού, το οποίο είναι το ready made drink αναψυκτικό της χώρας. Το τσάι του βουνού, ο κλασικός σιδερίτης που φυτρώνει στα ορεινά χωρά της Ελλάδας.
Πείσαμε τους αγρότες να εξοικειωθούν, να μάθουν νέες καλλιέργειες, να αφήσουν τον καπνό να επενδύσουν σε ένα αειφόρο προϊόν που είναι το τσάι του βουνού.
Με λεμόνι και μέλι, 100% βιολογικό είναι αυτό που εμείς προσφέρουμε στην παγκόσμια αγορά. Ήμουν στο Ντουμπάι και με ρωτούσαν αν αυτό είναι το εθνικό ποτό της Ελλάδας.
Αυτό λοιπόν είναι το διακύβευμα. Το τσάι του βουνού, απλά αειφόρα προϊόντα.
Εχουμε μια πλούσια χλωρίδα, βότανα, εκπληκτικές καλλιέργειες τις οποίες πρέπει να τις ενισχύσουμε και με συμβολαιακή γεωργία και με αειφόρα προσέγγιση. Εμείς έχουμε εισάγει συμβολαιακή γεωργία στο κριθάρι, στην πείρα και στο τσάι από το 2006.