Νέα

Στ. Παπασταύρου στην «Η»: Η παρουσία της Chevron δυναμώνει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα - Στρατηγική συνεργασία της αν. Ευρώπης για τις τιμές

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου

Το ενδιαφέρον της Chevron για την Ελλάδα και τα θαλάσσια οικόπεδα νότια της Κρήτης είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης που έχει οικονομικές αλλά και γεωπολιτικές συνέπειες διαμηνύει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου με συνέντευξή του στην «Ημερησία» και το OPEN στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που διεξάγεται από χθες Τετάρτη 9 Απριλίου έως και το Σάββατο 12 Απριλίου στην πόλη των Δελφών. 

«Είναι ξεκάθαρο πως το ενδιαφέρον της Chevron ενδυναμώνει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», ξεκαθαρίζει ο κ. Παπασταύρου, ο οποίος εξηγεί πως και μόνο η κατακύρωση της περιοχής για σεισμικές έρευνες σε έναν αμερικανικό κολοσσό σαν την Chevron «ενδυναμώνει την παρουσία του αμερικανικού παράγοντα στην Ανατολική Μεσόγειο» ευνοώντας τα ελληνικά συμφέροντα.  

«Η Ανατολική Μεσόγειος γίνεται ένα κέντρο ενεργειακών συνδέσεων και ενεργειακής ασφάλειας. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που εξάγει ενεργειακή ασφάλεια στις γειτονικές περιοχές. Η παρουσία της Chevron στην Ελλάδα δυναμώνει το στρατηγικό μας ρόλο στον τομέα αυτό», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Παπασταύρου. 

Η ελληνική κυβέρνηση θα τρέξει γρήγορα τις διαδικασίες, τονίζει ο υπουργός, ώστε πριν το τέλος του χρόνου να έχει ολοκληρωθεί η σύμβαση με τον ανάδοχο. Η δεύτερη υπουργική απόφαση με τις συντεταγμένες των θαλάσσιων οικοπέδων δημοσιεύεται αύριο Παρασκευή, 11 Απριλίου, ενώ η τρίτη ΥΑ που αφορά στον διαγωνισμό θα δημοσιευτεί πριν το τέλος Απριλίου. 

Συνεργαζόμαστε στενά με Βουλγαρία, Ρουμανία, Κύπρο και Ουγγαρία για το θέμα των τιμών - Υπάρχει πρόβλεψη να συναντηθούμε τον Μάιο και να έχουμε κοινή θέση στο Συμβούλιο Υπουργών που θα γίνει τον Ιούνιο. 

Στρατηγική συνεργασία για τις τιμές 

Η Ελλάδα εργάζεται διαμορφώνοντας στρατηγικές συνεργασίες εντός της Ευρώπης, με στόχο να αποφευχθεί μια νέα μίνι περιφερειακή ενεργειακή κρίση στην Αν. Ευρώπη, εξηγεί ο αρμόδιος υπουργός. 

«Αυτός είναι ο στόχος της δικής μας κυβέρνησης και συνεργαζόμαστε στενά με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Κύπρο και την Ουγγαρία σε αυτή την κατεύθυνση. Είναι απαράδεκτο να παρουσιαστεί το φαινόμενο αυτό ξανά. Παρουσιάστηκε πέρσι. Εργαζόμαστε σκληρά για να μην ξαναγίνει», ξεκαθαρίζει ο κ. Παπασταύρου, αποκαλύπτοντας πως υπάρχει ήδη πρόβλεψη οι υπουργοί Ενέργειας από Βουλγαρία, Ρουμανία, Κύπρο και Ουγγαρία να συναντηθούν τον Μάιο ώστε να διαμορφώσουν κοινή θέση στο Συμβούλιο Υπουργών που θα γίνει τον Ιούνιο. 

«Δεν μπορεί να υπάρχει μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων στο θέμα των τιμών όταν μιλάμε για ενιαία αγορά ενέργειας», λέει ο αρμόδιος υπουργός.

Το ενδιαφέρον της Chevron είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης για την Ελλάδα, η οποία έχει οικονομικές αλλά και γεωπολιτικές συνέπειες. Ενδυναμώνει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Ολόκληρη η συνέντευξη 

Πριν λίγα εικοσιτετράωρα υπογράψατε την υπουργική απόφαση για την αποδοχή του ενδιαφέροντος που υπέβαλε η Chevron για τα θαλάσσια οικόπεδα νότια της Κρήτης. Και πριν από λίγο εδώ στο πάνελ των Δελφών σας άκουσα να λέτε ότι αύριο, Παρασκευή 11 Απριλίου, θα βγει και η δεύτερη υπουργική απόφαση, η οποία θα αφορά τις ακριβείς συντεταγμένες των οικοπέδων στην περιοχή, ώστε μέχρι το τέλος του μήνα να δημοσιευθεί και ο διεθνής διαγωνισμός σε Ευρωπαϊκό ΦΕΚ. Τι σηματοδοτεί όλη αυτή η εξέλιξη για τη χώρα; Το ενδεχόμενο της δραστηριοποίησης μιας εταιρείας σαν την Chevron που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαική εταιρεία σε ολόκληρο τον κόσμο, πώς θα επηρεάσει τις εξελίξεις για τη χώρα και την περιοχή; 

Με δύο λέξεις είναι μία ψήφος εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας. Μία ψήφος εμπιστοσύνης για την Ελλάδα, η οποία έχει οικονομικές αλλά και γεωπολιτικές συνέπειες. Είναι σαφές πως όταν η δεύτερη μεγαλύτερη, όπως είπατε, πετρελαϊκή εταιρεία στον κόσμο εκφράζει το ενδιαφέρον της, αυτό σημαίνει πως υπάρχει σαφής ένδειξη γεωλογικού ενδιαφέροντος στη χώρα μας. Άρα αυτό δημιουργεί πολύ σημαντικές οικονομικές προοπτικές. 

Από την άλλη μεριά, εξίσου ξεκάθαρο είναι ότι το ενδιαφέρον της Chevron ενδυναμώνει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Γιατί, όπως είπατε και εσείς, τα συγκεκριμένα οικόπεδα είναι στη μέση γραμμή. Άρα και στην πράξη ενισχύει τη δική μας θέση σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Η Ανατολική Μεσόγειος γίνεται κέντρο ενεργειακών συνδέσεων και ενεργειακής ασφάλειας. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που εξάγει ενεργειακή ασφάλεια στις γειτονικές περιοχές. Η παρουσία της Chevron στην Ελλάδα δυναμώνει το στρατηγικό μας ρόλο στον τομέα αυτό.  

Είναι μια εξέλιξη ιδιαίτερα θετική και οικονομικά και γεωπολιτικά και η δική μας υποχρέωση είναι να τρέξουμε γρήγορα, να βγάλουμε όλες τις υπουργικές αποφάσεις μέσα σε 30 μέρες, όπως έχουμε δεσμευτεί, έτσι ώστε να ξεκινήσουν διεθνείς διαγωνισμοί και πριν το τέλος του χρόνου να μπορούμε να έχουμε ολοκληρώσει τη σχετική σύμβαση με τον ανάδοχο. 

Οταν η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία στον κόσμο εκφράζει το ενδιαφέρον της, αυτό σημαίνει πως υπάρχει σαφής ένδειξη γεωλογικού ενδιαφέροντος στη χώρα μας

Το χρονοδιάγραμμα ακριβώς πώς θα είναι, κύριε Υπουργέ; 

Υπάρχουν τρεις υπουργικές αποφάσεις. Η πρώτη βγήκε την περασμένη Παρασκευή, η δεύτερη βγαίνει αύριο και αφορά τις γεωγραφικές συντεταγμένες. Η τρίτη θα δημοσιευτεί πριν το τέλος του Απριλίου και αφορά το διαγωνισμό. 

Πρέπει να τρέξουμε και πρέπει να τρέξουμε αμέσως μετά την ολοκλήρωση των υπουργικών αποφάσεων. Αυτό που θα γίνει είναι θα γίνει διαγωνισμός ο οποίος και θα δημοσιευτεί στην Ευρωπαϊκή εφημερίδα για 90 μέρες. Άρα φτάνουμε μέχρι το τέλος Ιουλίου. Τον Αύγουστο θα πρέπει να κατοχυρωθεί ο ανάδοχος. 

Αλλά τον Αύγουστο θα έχουμε ανάδοχο για το έργο 

Αυτή είναι η φιλοδοξία μας. Και μετά να γίνει διαπραγμάτευση για τη σύμβαση, η οποία θα επικυρωθεί από την Ελληνική Βουλή. Είναι ένα πολύ σφιχτό χρονοδιάγραμμα, το οποίο είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε. 

Προφανώς η διαδικασία από την έρευνα μέχρι την γεώτρηση απέχει πολλά χρόνια. Ωστόσο, αυτό που θέλω να σας ρωτήσω είναι το εξής: Και μόνο η κατακύρωση των οικοπέδων σε κάποια εταιρεία για να διεξάγει τις έρευνες και μόνο αυτό δεν παράγει από μόνο του αποτελέσματα; 

Είναι ακριβώς όπως το λέτε. Αυτή τη στιγμή ήρθε μια ιδιωτική εταιρεία και εκδήλωσε το ενδιαφέρον της. Παρ όλα αυτά, ο τρόπος που λειτουργεί η αμερικανική κυβέρνηση είναι: οτιδήποτε ευνοεί τα οικονομικά συμφέροντα εταιρειών της Αμερικής, είναι προτεραιότητα της αμερικανικής κυβέρνησης. 

Σας θυμίζω ότι την Τετάρτη 18 Μαρτίου ο πρόεδρος Τραμπ κάλεσε στον Λευκό Οίκο τους τέσσερις διευθύνοντες συμβούλους πετρελαϊκών εταιρειών και τους ανακοίνωσε την επιθυμία της αμερικανικής κυβέρνησης να ενισχύσει τη δραστηριότητά τους στο εξωτερικό. 

Άρα, η κατακύρωση του διαγωνισμού, όπως σωστά λέτε, στη Chevron ενδυναμώνει την παρουσία του αμερικανικού παράγοντα στην Ανατολική Μεσόγειο. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι η ίδια η εταιρεία στη δήλωση που έκανε μετά την αποδοχή από εμάς του ενδιαφέροντός της, αναγνώρισε τη στρατηγική σημασία που έχει για την εταιρεία η Ανατολική Μεσόγειος. 

Άρα καταλαβαίνω από την απάντησή σας ότι αυτή η εξέλιξη θα παίξει έναν ευρύτερο ρόλο και για άλλα θέματα τα οποία υπάρχουν στην Ανατολική Μεσόγειο και τα οποία θα τα βρούμε μπροστά μας στην πορεία...  

Είναι ακριβώς όπως το λέτε, με την έννοια ότι η Ανατολική Μεσόγειος γίνεται τώρα ένα κέντρο ενεργειακών συνδέσεων και ενεργειακής ασφάλειας. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που εξάγει ενεργειακή ασφάλεια στις γειτονικές περιοχές. Η παρουσία της Chevron στην Ελλάδα δυναμώνει το στρατηγικό μας ρόλο στον τομέα αυτό. 

Δεν μπορεί να υπάρχει μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων στο θέμα των τιμών όταν μιλάμε για ενιαία αγορά ενέργειας

Άκουσα τη συζήτησή σας στο Φόρουμ και με τον Βούλγαρο ομόλογό σας να μιλάτε για τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τον ρόλο της Ελλάδας. Μας λέτε ότι ο ρόλος της Ελλάδας είναι πρωταγωνιστικός και μπορεί να γίνει ακόμα περισσότερο πρωταγωνιστικός και οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Ποιος ο στόχος μας; 

Συνεργαζόμαστε πολύ στενά με τον ομόλογό μου στην Βουλγαρία και στη Ρουμανία και στην Ουγγαρία και στην Κύπρο. 

Υπάρχουν μεγάλες διακρίσεις στις τιμές μεταξύ της Νότιας Ευρώπης και της υπόλοιπης Ευρώπης. Αυτό είναι κάτι το οποίο έχουμε επισημάνει από κοινού και έχουμε θέσει το θέμα στον Ευρωπαίο Επίτροπο.

Δεν μπορεί να υπάρχει μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων στο θέμα των τιμών όταν μιλάμε για ενιαία αγορά ενέργειας και πολύ περισσότερο όταν υπάρχουν χώρες οι οποίες έχουν τιμές που είναι αδύνατον να μπορέσουν να τις αντιμετωπίσουν τα νοικοκυριά, ενώ την ίδια στιγμή σε άλλες χώρες οι τιμές είναι σε πολύ φυσιολογικά επίπεδα. 

Η ελληνική κυβέρνηση έθεσε το θέμα αυτό πέρυσι τον Ιούλιο. Πήρε δύο μήνες στην Ευρώπη να συγκαλέσει την πρώτη σύσκεψη και γι αυτό ο Πρωθυπουργός με δική του επιστολή τον Ιανουάριο του 2025 έθεσε το θέμα στην Πρόεδρο της Επιτροπής. 

Και έτσι τώρα ελπίζω με την πίεση και με την αγωνιστικότητα που έχουμε με τους συναδέλφους, να μπορέσει η Ευρώπη να πάρει συγκεκριμένα μέτρα για να διορθώσει αυτές τις απαράδεκτες στρεβλώσεις που υπάρχουν, οι οποίες λειτουργούν σε βάρος των καταναλωτών και των νοικοκυριών. 

Μιλάτε γι αυτό που πέρυσι ονομάσαμε μίνι περιφερειακή ενεργειακή κρίση στην Ανατολική Ευρώπη

Ακριβώς. Όταν κάποιες χώρες είχαν τιμές που δεν μπορούσε κανείς να αντιμετωπίσει, ενώ κάποιες άλλες χώρες κάνανε μείωση παραγωγής ενέργειας και είχαν αρνητικές τιμές. 

Άρα είστε αισιόδοξος ότι μπορεί να διορθωθεί αυτό και να μην το ξαναδούμε φέτος;  

Αυτός είναι ο στόχος της δικής μας κυβέρνησης και συνεργαζόμαστε στενά με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Κύπρο και την Ουγγαρία σε αυτή την κατεύθυνση. Είναι απαράδεκτο να παρουσιαστεί το φαινόμενο αυτό ξανά. Παρουσιάστηκε πέρσι. Εργαζόμαστε σκληρά για να μην ξαναγίνει. 

Καταλαβαίνω ότι υπάρχει μία κοινή γραμμή στις χώρες τις οποίες μας αναφέρετε 

Έχουμε μια κοινή στάση. Υπάρχει πρόβλεψη να συναντηθούμε τον Μάιο και να έχουμε κοινή θέση στο Συμβούλιο Υπουργών που θα γίνει τον Ιούνιο. 

Πολύ ενδιαφέρον. Τον Απρίλιο βέβαια είδαμε εντυπωσιακή πτώση των τιμών του ρεύματος. Πιστεύετε ότι θα συνεχιστεί αυτό; 

Υπάρχει εντυπωσιακή πτώση στην τιμή του ρεύματος, το οποίο είναι πολύ θετικό νέο, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας ξεγελάσει, γιατί εμείς επηρεαζόμαστε πρωτίστως από την τιμή της χονδρικής, στην οποία όπως είπα, υπάρχουν στρεβλώσεις, οι οποίες στις περιοχές της Ανατολικής Ευρώπης είναι αυξημένες. Άρα πρέπει να είμαστε έτοιμοι. 

Αυτό που είδαμε σαν θετική εξέλιξη τον Απρίλιο μπορεί να το βλέπουμε κάποιο άλλο μήνα να μην γίνει. Αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς είναι να παλέψουμε στην Ευρώπη, ούτως ώστε οι στρεβλώσεις αυτές να σταματήσουν και να κάνουμε ότι μπορούμε και στη δική μας χώρα. 

Γιατί υπάρχουν τομείς τους οποίους μπορούμε να βελτιώσουμε που θα έχουν επίδραση στις τιμές των καταναλωτών. Θυμίζω τη ρευματοκλοπή. Θυμίζω την ηλεκτρονική διασύνδεση της Κρήτης και των νησιών των Κυκλάδων. Υπάρχουν σημειακές παρεμβάσεις τις οποίες έχουμε δρομολογήσει έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μια μειωμένη τιμή ενέργειας. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΕΛΦΟΙ 2025

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΕΛΦΟΙ 2025