Η καταιγίδα που προκαλείται από τους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ και τα αντίμετρα της Κίνας και άλλων χωρών προκαλούν μεγαλύτερη αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία ακόμη και από την εποχή της πανδημίας διαμηνύει ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στην «Η» στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται από σήμερα Τετάρτη, 9 Απριλίου έως και το Σάββατο 12 Απριλίου στους Δελφούς.
«Στην πανδημία είχες μια πανδημία, αν και ιστορικά ήταν μοναδικό γεγονός, αλλά θα κράταγε ένα συγκεκριμένο χρόνο. Όταν κάναμε σχεδιασμό οικονομικής πολιτικής ξέραμε τι έπρεπε να κάνουμε και το κάναμε.
Εδώ έχεις ένα γεγονός που πυροδοτεί ένα ντόμινο και δεν ξέρουμε ποιος είναι συνδεδεμένος με ποιον. Η πολυπλοκότητα αυτού που συμβαίνει, καθιστά πολύ πιο δύσκολη την πρόβλεψη και ακόμη πιο δύσκολη την άσκηση πολιτικών», εξηγεί ο κ. Σκυλακάκης, ξεκαθαρίζοντας πως βρισκόμαστε «σε μια δομική αλλαγή του διεθνούς οικονομικού συστήματος προς το χειρότερο».
Το σίγουρο είναι ότι πηγαίνουμε για μία διεθνή οικονομική επιβράδυνση ή ύφεση τονίζει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, εκτιμώντας ως βέβαιη την αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. «Ναι, θα υπάρξει ισχυρός πληθωρισμός και μεγάλες πληθωριστικές προσδοκίες, τουλάχιστον στην πρώτη φάση. Το αν θα γίνει τρελός πληθωρισμός ή όχι εξαρτάται από το αν θα ακολουθήσει νομισματική χαλάρωση ή όχι».
Πάντως ο κ. Σκυλακάκης ξεκαθάρισε πως η πολιτική των δασμών ήρθε για να μείνει τουλάχιστον μια 4ετία, καθώς συνδέεται με την δημοσιονομική βελτίωση των αμερικανικών οικονομικών, που δεν υπάρχει περίπτωση να γυρίσει πίσω τουλάχιστον σε αυτή την τετραετία.
Ολόκληρη η συνέντευξη:
Ο εμπορικός πόλεμος του Ντόναλντ Τραμπ είναι σε πλήρη εξέλιξη. Βλέπουμε ότι δεν κάνει πίσω Αμερικανός πρόεδρος και η Κίνα ανταπαντά με ακόμα ισχυρότερους δασμούς. Πού βρισκόμαστε και τι σημαίνουν όλα αυτά για την ευρωπαϊκή και την ελληνική οικονομία;
Βρισκόμαστε σε μια δομική αλλαγή του διεθνούς οικονομικού συστήματος προς το χειρότερο. Αυτός ο εμπορικός πόλεμος έχει μία βιαιότητα και μία πολιτικοποίηση και μία στόχευση: Στοχεύει στην δημοσιονομική βελτίωση των αμερικανικών οικονομικών, που δεν υπάρχει περίπτωση να γυρίσει πίσω τουλάχιστον σε αυτή την τετραετία.
Το ποια θα είναι η έκτασή του και τα αντίμετρα κανείς δε μπορεί να το προβλέψει ακόμη.
Το σίγουρο είναι ότι πηγαίνουμε για μία διεθνή οικονομική επιβράδυνση ή ύφεση. Σίγουρο επίσης είναι ότι στην Αμερική θα υπάρξει ισχυρός πληθωρισμός και μεγάλες πληθωριστικές προσδοκίες, τουλάχιστον στην πρώτη φάση. Το αν θα γίνει τρελός ο πληθωρισμός ή όχι εξαρτάται από το αν θα ακολουθήσει νομισματική χαλάρωση ή όχι. Αυτό δεν το ξέρουμε. Το σίγουρο ότι ο Πρόεδρος Τραμπ ζητά νομισματική χαλάρωση.
Θα υπάρχει μείωση των διεθνών επενδύσεων, γιατί μπαίνουμε σε περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας.
Δεν ξέρουμε αν η απόπαγκοσμιοποίηση θα είναι μόνιμη τάση ή θα κρατήσει μόνο μια 4ετία, όσο και η θητεία Τραμπ. Οπότε αυτή η διάσταση σταματά τις επενδύσεις, τις μεγάλες διεθνείς επενδύσεις.
Θα έχουμε και μια έξαρση της δασμοδιαφυγής και διαταραχή των μεγάλων αλυσίδων αξίας και αμφισβήτηση του ρόλου του δολαρίου ως παγκόσμιο νόμισμα διακράτησης, όπως επίσης και πιθανή αμφισβήτηση κάποια στιγμή και της αυτονόητης πρωτοκαθεδρίας των αμερικανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ολα αυτά μαζί κανείς δεν έχει προβλέψει πώς θα εξελιχθούν.
Την ύφεση τη βλέπετε από φέτος να χτυπάει ήδη την παγκόσμια οικονομία;
Υπάρχει μια πολιτικοποίηση που καθιστά την κατάσταση οικονομικό πόλεμο. Όταν βλέπετε ότι η Αμερική και η Κίνα αντιστοίχως έβαλαν 100%, χοντρικά, δασμούς ο ένας στον άλλο μέσα σε μέρες... Οι Κινέζοι κρατάνε ένα τρισεκατομμύριο αμερικανικά ομόλογα. Τι θα συμβεί στα αμερικανικά ομόλογα. Τι θα συμβεί στο δολάριο; Και τι θα συμβεί με όλη αυτή την αναταραχή;
Θα έχουμε χρεοκοπίες επιχειρήσεων που μπορεί να πυροδοτήσουν το φαινόμενο του κοπαδιού στις αγορές; Μπαίνουμε σε μια πάρα πολύ περίεργη και δύσκολη εποχή.
Η αβεβαιότητα που υπάρχει τώρα σε αυτή την περίεργη και δύσκολη εποχή που λέτε, είναι μεγαλύτερη ακόμη και την εποχή της πανδημίας.
Ναι. Στην πανδημία είχες μια πανδημία, αν και ιστορικά ήταν μοναδικό γεγονός, αλλά θα κράταγε ένα συγκεκριμένο χρόνο. Όταν κάναμε σχεδιασμό οικονομικής πολιτικής ξέραμε τι έπρεπε να κάνουμε και το κάναμε.
Εδώ έχεις ένα γεγονός που πυροδοτεί ένα ντόμινο και δεν ξέρουμε ποιος είναι συνδεδεμένος με ποιον. Η πολυπλοκότητα αυτού που συμβαίνει, καθιστά πολύ πιο δύσκολη την πρόβλεψη και ακόμη πιο δύσκολη την άσκηση πολιτικών.
Η μόνη ασφαλής πολιτική που μπορεί να ακολουθήσει κανείς είναι να κάνει αυτό που είναι σωστό σε κάθε περίπτωση. Να είναι πολύ προσεκτικός, να κάνει μεταρρυθμίσεις, να στηρίξει τις επιχειρήσεις που πλήττονται, να αλλάξει το κράτος πολύ ταχύτερα και να προετοιμαστεί για πιο δύσκολα δημόσια οικονομικά.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να απαντήσει με αντίμετρα στους δασμούς που επιβάλλει ο Τραμπ.
Αυτό είναι θέμα κυβερνητικής πολιτικής και θα μου επιτρέψετε ως βουλευτής της συμπολίτευσης να είμαι πολύ συγκρατημένος στο τι πρέπει να γίνει.
Απλώς θα σας πω ότι οτιδήποτε πρέπει να γίνει, πρέπει να είναι στοχευμένο και προσεκτικό. Και να μην παρασυρθούμε σε αυτό που ονομάζω επαναπολιτικοποίηση του διεθνούς εμπορίου. Μια μεγάλη κατάκτηση μετά του 1990 της παγκοσμιοποίησης ήταν ότι το διεθνές εμπόριο δεν μας απασχολούσε.
Ηταν στον αυτόματο πιλότο
Ναι. Ο μεγάλος κίνδυνος είναι να βγει από τον αυτόματο. Να πολιτικοποιηθεί πλήρως και κατά συνέπεια να υποστεί ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα από αυτό που φέρνουν τα πραγματικά γεγονότα.
Αν συμβεί αυτό, αποκτούμε ένα δομικό πρόβλημα γιατί καταστρέφουμε κάτι που με πάρα πολύ κόπο κάναμε 30 με 40 χρόνια να φτιάξουμε. Αυτή η καταστροφή έχει ήδη ξεκινήσει με την επίθεση κατά του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Αλλά ο κίνδυνος είναι να προκαλέσουμε και σε αυτό το σημείο ανήκεστο βλάβη.