Νέα
  • ΓΔ: 1390.65 +0.01%
  • Τζίρος: 65,70 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τουρισμός: Οι Ευρωπαίοι διψούν να ξαναταξιδέψουν - Ποιοι ετοιμάζουν ήδη βαλίτσες

Τουρίστες στη Σαντορίνη / Πηγή: Pixabay
Τουρίστες στη Σαντορίνη / Πηγή: Pixabay

Οι Ευρωπαίοι περιμένουν πώς και πώς να ξεκινήσουν να ταξιδεύουν ξανά από την άνοιξη του 2021, όταν θα έχουν γίνει μαζικότεροι οι εμβολιασμοί. Αυτό είναι το συμπέρασμα της έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (ETC), που διεξήχθη σε 10 χώρες (εννέα μέλη της ΕΕ και τη Μεγάλη Βρετανία) τον Δεκέμβριο του 2020.

Ειδικότερα, στην έρευνα που φέρει τον τίτλο «Παρακολούθηση συναισθημάτων για εσωτερικά και ενδοευρωπαϊκά ταξίδια», υπολογίζεται μηνιαίως η συμπεριφορά και το συναίσθημα για εγχώρια κι ενδοευρωπαϊκά ταξίδια σε Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ολλανδία, Ιταλία, Βέλγιο, Ελβετία, Ισπανία, Πολωνία και Αυστρία. Το πρότζεκτ έχει ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2020 με την υποστήριξη του MINDHAUS και τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι Ευρωπαίοι γίνονται ολοένα και πιο πρόθυμοι να ταξιδεύουν από την άνοιξη του 2021, καθώς υπολογίζεται ότι θα έχουν ξεκινήσει μαζικά οι εμβολιασμοί.

Ειδικότερα:

  • Το 32% των ερωτηθέντων απάντησε ότι σκοπεύουν να ταξιδέψουν μέσα στο διάστημα Απριλίου – Ιουνίου 2021. Πρόκειται για ποσοστό αυξημένο κατά 20% σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση.
  • Το 52% των Ευρωπαίων σχεδιάζει ένα ταξίδι μέσα στους επόμενους έξι μήνες, ποσοστό αυξημένο κατά 5% σε σχέση με την έρευνα του Νοεμβρίου.
  • Τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα προκαλούν ένα αίσθημα ασφάλειας στο 67% των Ευρωπαίων, προκειμένου να νιώσουν ασφαλείς κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους.
  • Τρεις στους τέσσερις ερωτηθέντες δηλώνουν πως θα κλείσουν το επόμενο ταξίδι τους διαδικτυακά, διακείμενοι φιλικά προς τις ταξιδιωτικές πλατφόρμες.

Οι top 5 χώρες, των οποίων οι πολίτες δηλώνουν πρόθυμοι να ταξιδέψουν μέσα στους επόμενους έξι μήνες είναι οι:

  • Πολωνία 74,1%
  • Ιταλία 53,6%
  • Γαλλία 52,8%
  • Αυστρία 51,6%
  • Ισπανία 50,6%

Όσο για τις χώρες που παραμένουν στους αγαπημένους προορισμούς των Ευρωπαίων η Ελλάδα καταλαμβάνει την τέταρτη θέση, ενώ πλασαρίστηκε για πρώτη φόρα στη δεκάδα και η Τουρκία.

Η λίστα έχει ως εξής:

  • Ισπανία 9,8%
  • Ιταλία 8,2%
  • Γαλλία 6,3%
  • Ελλάδα 6,1%
  • Γερμανία 5,4%
  • Ηνωμένο Βασίλειο 5,2%
  • Πορτογαλία 4,9%
  • Ολλανδία 3,3,%
  • Τουρκία 3,3%
  • Κροατία 3,1%

Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε ολόκληρη την έρευνα

Στο εμβόλιο όλες οι ελπίδες για ανάκαμψη του τουρισμού

Την ίδια ώρα, οι επαγγελματίες του τουρισμού εναποθέτουν όλες τους τις ελπίδες στο εμβόλιο κατά του κορονοϊού, προκειμένου να καταφέρουν ανάσα έπειτα από μια «μαύρη» χρονιά.

Σύμφωνα με την Ετήσια Έρευνα του ΙΤΕΠ για τις επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19 στα ελληνικά ξενοδοχεία, η οποία  πραγματοποιήθηκε με στρωματοποιημένη αναλογική δειγματοληψία στο σύνολο των ξενοδοχειακών μονάδων της χώρας και ολοκληρώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020:

  • Μόνο 1  από τα 5 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας κατάφεραν να μείνουν ανοιχτά φέτος σε σχέση με αυτά που λειτουργούσαν την ίδια περίοδο του 2019.  Από τα 3.965 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας της χώρας, μετά το 1ο lockdown επαναλειτούργησε το 59% αυτών (2.328 ξενοδοχεία) και από αυτά το 63% αναγκάστηκε να ξανακλείσει μέχρι το τέλος του 2020. Ανοιχτά παρέμειναν τον Δεκέμβριο του 2020 τελικά μόνον  863 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας που αντιπροσωπεύουν το 22% του συνόλου. 
  • Η μέση περίοδος λειτουργίας των εποχιακών ξενοδοχείων το 2020 συρρικνώθηκε στους  3,2 μήνες και των συνεχούς λειτουργίας στους 7 μήνες λόγω των έκτακτων συνθηκών που δημιουργήθηκαν.
  • Η μέση πληρότητα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου στο σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού περιορίστηκε στο 23,1%. Είναι χαρακτηριστικό πως οι συνολικές πωλήσεις δωματίων του τριμήνου Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του 2020 ήταν λιγότερες από τις αντίστοιχες πωλήσεις μόνο του Σεπτεμβρίου του 2019.
  • Ο τζίρος μειώθηκε κατά 78% σε σχέση με το 2019. Συγκεκριμένα από τα 8.357.667.099 ευρώ έπεσε σε μόλις 1.831.353.945 ευρώ.
  • Τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη του ξενοδοχειακού κλάδου, κάλυψαν μέχρι στιγμής το 1/3 κατά μέσο όρο  των συνολικών αναγκών ρευστότητας των ξενοδοχείων.
  • Με την αρωγή των σχετικών προγραμμάτων στηρίχθηκε η απασχόληση σε όσα ξενοδοχεία κατάφεραν να λειτουργήσουν το 2020. 
  • Επιπλέον έλλειμμα 900 εκατ. ευρώ εμφανίζουν τα ταμεία των ξενοδοχείων λόγω ανείσπρακτου τζίρου του 2020 που φτάνει τα  278.365.800 αλλά και της συρρίκνωσης κατά 83,3% των προκαταβολών για το 2021.

Οι Έλληνες ξενοδόχοι, αλλά και οι παγκόσμιοι κολοσσοί της τουριστικής βιομηχανίας μετρούν ζημιές κι εναποθέτουν τις ελπίδες τους στον μαζικό εμβολιασμό.

Μόνο η TUI, μια από τις μεγαλύτερες ταξιδιωτικές και τουριστικές εταιρείες στον κόσμο, έλαβε μέσα στο 2020 ήδη τρία πακέτα διάσωσης συνολικής αξίας 4,8 δισ. ευρώ από τη γερμανική κυβέρνηση, προκειμένου να μην βάλει οριστικό λουκέτο.

Έρευνα της Allianz  έδειξε ότι αν και οι πολίτες διψούν για τα ταξίδια, υπάρχουν πολλές αμφιβολίες για το πόσο μπορεί να ανακάμψει η τουριστική βιομηχανία. Συγκεκριμένα, στην έρευνα, που διεξήχθη στις ΗΠΑ στα τέλη Νοεμβρίουτο 49% των ταξιδιωτών δήλωνε πως θα ξεκινήσει εκ νέου να ταξιδεύει μετά την έναρξη των εμβολιασμών.

►Διαβάστε: Τουρισμός: Στο εμβόλιο οι ελπίδες της τουριστικής βιομηχανίας

Η επιστροφή στην κανονικότητα θα αργήσει

Ωστόσο, όπως μεταδίδει το αμερικανικό δίκτυο CNBC, για να φτάσει η ταξιδιωτική και τουριστική βιομηχανία σε εποχές προ-κορονοϊού, μπορεί να χρειαστούν χρόνια και οι εν δυνάμει ταξιδιώτες κρατούν μια στάση αναμονής.  

Ο CEO της Kayak Στιβ Χάφνερ εμφανιζόταν στο CNBC αισιόδοξος για το δεύτερο μισό του 2021 με την προϋπόθεση ότι θα έχει διατεθεί μαζικά το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.  

Προς υιοθέτηση του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού  

Την ίδια ώρα, η πανδημία φαίνεται πως θα αλλάξει μια για πάντα τον τρόπο που ταξιδεύουμε, αλλά και τον τρόπο των κρατήσεων. Σε έρευνα που διεξήγαγαν τον Οκτώβριο Tripadvisor και Phocuswright, το 63% των ταξιδιωτών δήλωσαν πως στη μετά-κορονοϊού εποχή θα ελέγχουν τις πρακτικές απολύμανσης και υγιεινής των ξενοδοχείων πριν κλείσουν δωμάτιο.  

Όπως δήλωνε στο CNN η επικεφαλής ιατρός στην Trailfinders Travel Clinic στη Μεγάλη Βρετανία Δρ. Φελίσιτι Νίκολσον, «θα πάρει καιρό μέχρι να επιστρέψουμε στην κανονικότητα». Η ίδια εκτιμούσε πως πολλά κράτη, κυρίως στην αρχή, θα υιοθετήσουν μια αυστηρή πολιτική και πως για να επιτρέψουν την είσοδο σε ταξιδιώτες θα τους υποχρεώνουν πρώτα να έχουν εμβολιαστεί.  

Χαρακτηριστική είναι η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για υιοθέτηση του ενός ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, προκειμένου να «διευκολυνθεί η ελευθερία κινήσεων των ανθρώπων που έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19».

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει ότι «είναι επείγον να υιοθετήσουμε μια κοινή γραμμή στο πώς ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού θα πρέπει να δομηθεί, προκειμένου να γίνει αποδεκτό από όλα τα κράτη-μέλη».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έγραψε πως «η διασφάλιση της όσο το δυνατόν ταχύτερης αποκατάστασης της ελεύθερης κυκλοφορίας… είναι αναγκαία, (είναι) μια θεμελιώδης προτεραιότητα για όλους μας». Κι ενώ η Ελλάδα «δεν πρόκειται να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό ή να τον θέσει ως προϋπόθεση για ταξίδιαοι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να έχουν ελευθερία να ταξιδεύουν». Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι «αυτό θα αποτελέσει ένα θετικό κίνητρο, με το οποίο θα διασφαλίσεις ότι οι πολίτες ενθαρρύνονται να εμβολιαστούν».

Με δεδομένες τις δυσκολίες που συνάντησε η Κομισιόν στο να συντονίσει τα μέτρα κατά του κορονοϊού μεταξύ των «27», ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόσθεσε πως «αυτό ίσως ακούγεται απλοϊκό, αλλά η μακρά εμπειρία που είχαμε στο να αναπτύξουμε μια κοινή PLF (Passenger Locator Form – Φόρμα Εντοπισμού Επιβατών) μας έδειξε ότι υπάρχει μια επείγουσα ανάγκη για κινητοποίηση της ΕΕ σε αντώτατο επίπεδο ώστε να προχωρήσουμε».

Στην πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη ανταποκρίθηκε θετικά η Ούρσουλα φον ντερ Λαίεν σε συνέντευξή της στα μέσα Ιανουαρίου σε πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης πριν από την επίσκεψή της στη Λισαβόνα. «Αποτελεί ιατρική επιταγή να υπάρχει ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού. Για το λόγο αυτόν με χαροποίησε η πρωτοβουλία του έλληνα πρωθυπουργού (Κυριάκου Μητσοτάκη) για ένα αμοιβαίας αναγνώρισης πιστοποιητικό εμβολιασμού», είπε.

«Εάν αυτό δώσει προτεραιότητα ή πρόσβαση σε ορισμένα αγαθά, πρόκειται για μία πολιτική και νομική απόφαση η οποία θα πρέπει να συζητηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο», πρόσθεσε η πρόεδρος της Κομισιόν, εν όψει της νέας ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής που διεξάγεται την ερχόμενη Πέμπτη με στόχο τον συντονισμό των χωρών της Ενωσης απέναντι στην υγειονομική κρίση.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα