Νέα
  • ΓΔ: 1454.41 +0.13%
  • Τζίρος: 29,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τουρισμός: Το σχέδιο για τη στήριξή του – Ποια μέτρα θα ληφθούν

Ξενοδοχείο στη Σαντορίνη / Πηγή: Pixabay
Ξενοδοχείο στη Σαντορίνη / Πηγή: Pixabay

Αν και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει αισιόδοξος για ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού το φετινό καλοκαίρι, καθώς - μεταξύ άλλων - οι ταχείς εμβολιασμοί σε βασικές αγορές όπως η Μεγάλη Βρετανία και το Ισραήλ θα ανοίξουν το δρόμο για επιστροφή των τουριστών, οι επαγγελματίες του κλάδου εκφράζουν φόβους για νέο δραματικό καλοκαίρι πτώσης και ζητούν στοχευμένα μέτρα στήριξης.

«Πέρυσι, ήμασταν στο 20-25% από ό,τι θα είχαμε σε μια κανονική χρονιά. Αν πετύχουμε το 50% από αυτό που θα είχαμε σε μια κανονική χρονιά, θα είναι και πάλι 100% καλύτερα σε σχέση με πέρυσι» δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Reuters.

Χτες το βράδυ δε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι φέτος θα έχουμε πολύ καλό τουρισμό, πολύ καλύτερο από το 2020 αλλά όχι στα επίπεδα του 2019, αποκάλυψε ότι αυτός ήταν ένας λόγος της επίσκεψής του στο Ισραήλ και προέβλεψε ότι φέτος η περίοδος μπορεί να αρχίσει ακόμα κι από τον Απρίλιο.

«Το κρίσιμο τώρα είναι το πώς θα ανοίξουμε και όχι το πότε», είχε τονίσει από την πλευρά του προχθές, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, σε συνέντευξή του, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο κλάδος του τουρισμού θα ανοίξει σε εύλογο χρονικό διάστημα.

►Tουρισμός: Οι Ευρωπαίοι διψούν να ξαναταξιδέψουν - Ποιοι ετοιμάζουν ήδη βαλίτσες

Αναφερόμενος στην πρόταση Μητσοτάκη για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, ο υπουργός Τουρισμού είχε δηλώσει: «Τα εμβόλια θα είναι καθοριστικά και θα αλλάξουν το παιχνίδι», προσθέτοντας πως «είναι μια πρωτοβουλία που πήρε σε υψηλό επίπεδο ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκηςώστε να μπορέσουμε να διευκολύνουμε τα ταξίδια και να διασώσουμε το φετινό καλοκαίρι. Οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί, κατά τεκμήριο δεν νοσηλεύονται. Συνεπώς, υπάρχει μειωμένη πίεση στο Σύστημα Υγείας. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε τη δυνατότητα να τους παρέχουμε διευκόλυνση, μειώνοντας μερικές από τις διατυπώσεις και κάποια από αυτά που πρέπει να κάνουν για να ταξιδέψουν, όπως το τεστ ή η καραντίνα».

Κι όλα αυτά, την ώρα που τα επίσημα στοιχεία για το 11μηνο του 2020 δείχνουν ότι 23,38 εκατομμύρια ταξιδιώτες δεν ήρθαν στην Ελλάδα το 2020. Σημειώθηκε δηλαδή πτώση σε σχέση με το 2019 της τάξης του 76,3%, ενώ η ταξιδιωτική κίνηση μέσω αεροδρομίων μειώθηκε κατά 72,9%, κι αυτή μέσω οδικών σταθμών κατά 83,7%.

Για να μην γίνουμε θεατές στο ίδιο έργο η κυβέρνηση στοχεύει στη διάσωση των τουριστικών επιχειρήσεων, καθώς η τουριστική βιομηχανία αποτελεί άμεσα κι έμμεσα περί το 35% του ελληνικού ΑΕΠ.

►Ξενοδοχεία: Στα 900 εκατ. ευρώ το επιπλέον έλλειμμα για το 2020

Μια πρώτη γεύση των μέτρων που πρόκειται να ληφθούν την είχε δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του την περασμένη Παρασκευή με τους εκπροσώπους της εστίασης. Σύμφωνα με τα όσα είπε, πρόκειται:

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επικαιροποιώντας τα παραπάνω μέτρα προανήγγειλε και νέους κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής.

  • Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6, με εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος περίπου στα 500 εκατ. ευρώ, θα αφορά στην απώλεια τζίρου μόνο του μηνός Ιανουαρίου. Η υποβολή αιτήσεων ενδιαφέροντος θα ξεκινήσει μέχρι την επόμενη Δευτέρα, και οι ενισχύσεις θα χορηγηθούν τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου.
  • Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 με δημοσιονομικό κόστος περίπου στο 1 δισ. ευρώ, θα αφορά στην απώλεια τζίρου ολόκληρου του 1ου τριμήνου του 2021, που θα συνυπολογιστούν τα ποσά που δόθηκαν στον 6ο κύκλο.

►Τουρισμός: Στο εμβόλιο οι ελπίδες της τουριστικής βιομηχανίας

Εκτός όμως από τα παραπάνω, στα σχέδια της κυβέρνησης είναι να υπάρχουν στοχευμένα μέτρα στήριξης του τουριστικού κλάδου. Όπως:

Επιδότηση απασχόλησης: Πρόκειται για προγράμματα απασχόλησης θα είναι ένα μείγμα επιδοτήσεων και επαγγελματικής κατάρτισης, με στόχο να ανακοπεί κύμα αύξησης της ανεργίας και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια ομαλή μετάβαση στην νέα κανονικότητα.

Τα νέα προγράμματα θα έχουν δυο σκέλη:

  • επιδοτήσεις – π.χ. μισθού και εισφορών
  • αναβάθμιση δεξιοτήτων μέσω επαγγελματικής κατάρτισης

Θα ενταχθούν στην χρηματοδοτική «ομπρέλα» του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ αναμένεται να νομοθετηθούν και να αρχίσουν να τρέχουν μέσα στο πρώτο 6μηνο του 2021, με στόχο όμως να παραμείνουν ενεργά ως δίχτυ ασφαλείας για την επόμενη ημέρα της πανδημίας. Θα αφορούν, μεταξύ άλλων, στους πλέον πληττόμενους από τα lockdown κλάδους, όπως είναι η εστίαση, ο τουρισμός και το λιανεμπόριο.

♦Αναβάθμιση κτιριακών εγκαταστάσεων και επιδότηση απασχόλησης: Σε συνέχεια του παραπάνω μέτρου, ανεξαρτήτως τζίρου οι ξενοδόχοι θα μπορούν να ενταχθούν σε επενδυτικά σχέδια αναμόρφωσης ή και ενεργειακής αναβάθμισης των κτιριακών εγκαταστάσεών τους, με σκοπό τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη δημιουργία νέων. Οι επιχειρήσεις θα επιδοτηθούν για 12 μήνες κατά 80% τόσο για το ποσό της μισθοδοσίας, όσο και για τις ασφαλιστικές εισφορές.

♦Κάλυψη εργοδοτικών κι ασφαλιστικών εισφορών: Ειδικά για τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας που έχουν δει τον τζίρο τους να μειώνεται κατά 70% (περίοδος Ιανουαρίου 2020 – Αυγούστου 2020, προβλέπεται κάλυψη των εργοδοτικών εισφορών μέχρι τις 31 Μαρτίου.  Οι ασφαλιστικές εισφορές του εργοδότη θα καταβάλλονται στο σύνολό τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, για το χρονικό διάστημα από 31-12-2020 έως 31-3-2020.Υπενθυμίζεται πως υπήρχε ανάλογη επιδότηση για το χρονικό διάστημα από 01/9/2020 έως και 31/12/2020.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ