Νέα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι εκπλήξεις του Ευάγγελου, τα τέλη κρουαζιέρας και το καλώδιο

Δύο εκπλήξεις για τους μετόχους της Metlen είχε υποσχεθεί προ ημερών ο Ευάγγελος Μυτιληναίος. Η πρώτη «έσκασε» χθες και δεν είναι άλλη από το άνοιγμα του Ομίλου στη Λατινική Αμερική μέσω της απόκτησης χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 88 MW, σε συνδυασμό με εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας με συνολική χωρητικότητα 1.610 ΜWh. Η κίνηση αυτή οδήγησε τη μετοχή της εταιρείας στο ΧΑ σε νέα υψηλά. Η δεύτερη έκπληξη φρονώ ότι θα έλθει από το Λονδίνο, όπου τη Δευτέρα η Metlen έχει investors day εν όψει της εισαγωγής της στο εκεί Χρηματιστήριο.

Θα έχω τον άνθρωπό μου εκεί και θα σας τα πω όλα…

Θα επιδοτεί το leasing ο νέος αναπτυξιακός

Στα «βαριά» οικονομικά, να σημειώσω ότι βρήκα αρκετά ενδιαφέρον το γεγονός ότι στα είδη ενισχύσεων και στα παρεχόμενα κίνητρα του Νέου Αναπτυξιακού νόμου περιλαμβάνονται: φορολογική απαλλαγή, δηλαδή η απαλλαγή από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των πραγματοποιούμενων προ φόρου κερδών, επιχορήγηση, η οποία συνίσταται στη δωρεάν παροχή από το Δημόσιο χρηματικού ποσού, για την κάλυψη τμήματος δαπανών του επενδυτικού σχεδίου και επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing). Η επιδότηση για leasing δεν μπορεί να υπερβαίνει τα επτά έτη και η προθεσμία θα ξεκινά από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της επένδυσης.

Πολλά λέγονται για το «καλώδιο»

Διάφορα ακούγονται για το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδος, ένα σχέδιο που το μεγάλο ερώτημα είναι εάν παραμένει σε τροχιά ή εάν έχει «πεθάνει» και δεν το ξέρουμε εμείς, που πληρώνουμε τα σχετικά τέλη δικτύων. Τελευταία, πάντως, ακούω ότι το καλώδιο Ισραήλ Κύπρου Ελλάδος μπορεί τελικά να «στρίψει» σε πιο κοντινούς προορισμούς, που έχουν μεγάλες ανάγκες ηλεκτροδότησης. Γιατί μην ξεχνάμε ότι επίκειται και η διασύνδεση των Δωδεκανήσων μια στρατηγικής σημασίας διασύνδεση, καθώς εκτός των άλλων, τα Δωδεκάνησα είναι βασικός διεθνής τουριστικός προορισμός, που δεν πρέπει να μείνει από ρεύμα. Πάντως ο ΑΔΜΗΕ δεν φαίνεται να ανησυχεί από την οικονομική πλευρά της υπόθεσης, καθώς, όπως μου λένε, έχει περάσει το έργο της διασύνδεσης στην περιουσιακή του βάση και εισπράττει, και το WACC (μέσο σταθμικό κόστος κεφαλαίου). Αυτό κάνει μια κάποια εντύπωση σε όσους θεωρούν ότι μια ολική υπαναχώρηση από το μεγαλόπνοο σχέδιο της διασύνδεσης με το Ισραήλ, μέσω Κύπρου, θα επιφέρει ζημίες. Για να δούμε ποιοι και ποιες γνωρίζουν καλύτερα. Εγώ απλά μεταφέρω το κους κους…

Και από το καλώδιο στα τέλη κρουαζιέρας

Επιμένει η κυβέρνηση στην επιβολή των τελών κρουαζιέρας σε Μύκονο και Σαντορίνη. Το θέμα επανήλθε, αφού οι σεισμοί που πήγαν πίσω την λήψη απόφασης σταμάτησαν και τα κρουαζιερόπλοια έχουν αρχίσει να καταφθάνουν. Οι εταιρείες κρουαζιέρας συνεχίζουν την γκρίνια, αλλά στο τέλος προφανώς θα πληρώσουν. Το θέμα όμως είναι τι θα γίνει με τους τοπικούς ναυτιλιακούς πράκτορες. Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας Bud Darr, η προτεινόμενη ημερομηνία έναρξης συμπίπτει με τα μέσα της υψηλής τουριστικής περιόδου? καθώς τα δρομολόγια των κρουαζιέρων για το φετινό καλοκαίρι έχουν ήδη καθοριστεί, και συνεπώς θα υπάρξουν εμπορικές επιπτώσεις. Προκύπτουν, επίσης, και πρακτικές δυσκολίες: σημαντικό μέρος τόσο της οικονομικής όσο και της πρακτικής διαχείρισης του νέου τέλους μετατίθεται στους τοπικούς ναυτιλιακούς πράκτορες, καθώς καλούνται να διαχειριστούν προκαταβολικές πληρωμές φόρων. Χμ! Κάτι μου λέει ότι θα έχουμε «τοπικές γκρίνιες»…

Αισιόδοξη η αγορά για τον ελληνικό τουρισμό

Καθώς μπήκαμε σε mood ταξιδιών και τουρισμού χθες σας έγραφα για τους προβληματισμούς, σήμερα όμως τα …ψιλογυρίζω, καθότι διάβασα με πολύ ενδιαφέρον την έκθεση για τον τουρισμό που εξέδωσε χθες η Ozios Brokers. Ειδικά για τη χώρα μας λέει ότι ο ελληνικός τουρισμός αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες του ΑΕΠ της χώρας. Δεν προκαλεί λοιπόν έκπληξη το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19, η ελληνική οικονομία συγκαταλέχθηκε μεταξύ των πλέον πληγεισών στην Ευρώπη. Ωστόσο, τα τελευταία δύο χρόνια ο κλάδος παρουσιάζει εντυπωσιακή ανάκαμψη, σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή εταιρεία Ozios. Τα στοιχεία των πρώτων μηνών του 2025 ενισχύουν την αισιοδοξία, καθώς δείχνουν ότι οι Έλληνες ξενοδόχοι αναμένουν μια εξαιρετική σεζόν. Παρά την αβεβαιότητα που προκαλεί στην παγκόσμια οικονομία ο εμπορικός πόλεμος που έχει επανεκκινήσει ο Ντόναλντ Τραμπ, ο ελληνικός τουρισμός βελτιώνει συνεχώς τις επιδόσεις του, επιβεβαιώνοντας τη σταθερή του δυναμική.

Τα πρώτα νούμερα

Οι πρώτες ενδείξεις λέει το report για το 2025 είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Ιανουάριο καταγράφηκε αύξηση 11,4% στις διεθνείς αφίξεις σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους. Παράλληλα, τα τουριστικά έσοδα παρουσίασαν άνοδο κατά 7,5%, επιβεβαιώνοντας τη θετική δυναμική του κλάδου και ενισχύοντας τις προσδοκίες για μια ακόμα ισχυρή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ