Σε όλες τις πρόσφατες μετρήσεις της κοινής γνώμης το ΠΑΣΟΚ έχει πέσει στην τρίτη θέση με «καρφωμένα» τα ποσοστά του περί το 15%, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στρογγυλοκαθίσει σε μονοψήφια ποσοστά, η Νέα Αριστερά βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός Βουλής και κανένα άλλο κόμμα αυτού του πολιτικού χώρου —με την εξαίρεση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που όμως αμφισβητείται η αριστερή της ταυτότητα από τους παλαιούς συντρόφους της— δεν δείχνει να μπορεί να πείσει ένα μικρό, έστω, κομμάτι των πολιτών για τις προτάσεις και τις θέσεις του.
Παρ’ όλα αυτά, ή ίσως και για όλα αυτά, το παρασκήνιο είναι πλούσιο μεταξύ των κομμάτων της Αριστεράς. Μετά τη διχογνωμία κορυφής στη Νέα Αριστερά, όπου το κόμμα τάχθηκε με τον γραμματέα, Γαβριήλ Σακελλαρίδη, κατά της συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ όπως πρότεινε ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Χαρίτσης, αλλά η πλειοψηφία των βουλευτών, που βλέπει από αβέβαιη έως αδύνατη την επανεκλογή της, είναι πρόθυμη να επανενταχθεί στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ, επαναφέροντας με αυτό τον τρόπο το κόμμα στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η απειλή για το ΠΑΣΟΚ και η στρατηγική Ανδρουλάκη
Μια τέτοια εξέλιξη θα σημάνει από τη μια μεριά την εκ νέου υποβάθμιση του ΠΑΣΟΚ σε τρίτο κόμμα ως προς την κοινοβουλευτική του δύναμη, αλλά και τη διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, καθώς το κόμμα αυτό θα έχει λιγότερους από πέντε βουλευτές, που είναι ο ελάχιστος αριθμός για να υπάρχει συγκροτημένη ομάδα με τα προνόμια που της δίνει ο Κανονισμός της Βουλής.
Στο ΠΑΣΟΚ παρακολουθούν από απόσταση, αλλά με έκδηλη ανησυχία αυτές τις εξελίξεις, καθώς το τελευταίο που θα ήθελαν είναι να χάσουν την ιδιότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάτι που θα δυσκολέψει πολύ περισσότερο την προσπάθεια του Νίκου Ανδρουλάκη να περάσει στους πολίτες την εικόνα του ΠΑΣΟΚ ως της βασικής εναλλακτικής λύσης στο σύστημα εξουσίας της Νέας Δημοκρατίας.
Γι’ αυτό το λόγο, πληροφορίες αναφέρουν ότι κάνουν συστηματική προσέγγιση με ορισμένους από τους ανεξάρτητους βουλευτές, όπως την Αθηνά Λινού και τον Ευάγγελο Αποστολάκη, προκειμένου αυτοί να ακολουθήσουν το δρόμο που χάραξαν η Ράνια Θρασκιά και ο Παύλος Παππάς και να ενταχθούν στο ΠΑΣΟΚ.
Το κοινοβουλευτικό θρίλερ και η σκιά Τσίπρα
Ο αγώνας της Χαριλάου Τρικούπη και της Κουμουνδούρου είναι μακριά από τη δημοσιότητα, αλλά αδυσώπητος. Ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ με την πιθανή επανένταξη οκτώ βουλευτών της Νέας Αριστεράς είναι από τους 26 που έχει σήμερα να φτάσει τους 33 βουλευτές, έναν περισσότερους από τους 32 που έχει το ΠΑΣΟΚ. Αν όμως η Χαριλάου Τρικούπη πείσει τον κ. Αποστολάκη και την κ. Λινού, τότε φτάνει τους 34 κι έχει αυτή έναν παραπάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ, οπότε παραμένει αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτά σημαίνουν βέβαια και την οριστική αδυναμία του Κινήματος Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη να δημιουργήσει δική του Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι όλες αυτές οι διεργασίες ελάχιστη, ή και καμία σημασία δεν έχουν για την πολιτική βάση των αριστερών και κεντροαριστερών κομμάτων, η οποία έχει συρρικνωθεί και δεν δείχνει κανένα σημάδι βελτίωσης.
Αυτές οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις γίνονται στη σκιά της πύκνωσης των δημόσιων παρεμβάσεων του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, μια πιθανή επανενεργοποίηση του οποίου θα «λύσει» τα προβλήματα στην Αριστερά, καθώς όλος ο ΣΥΡΙΖΑ και όλη η Νέα Αριστερά αναμένεται να προσχωρήσουν στη νέα αυτή πολιτική πρωτοβουλία —εάν εκδηλωθεί— με αποτέλεσμα η μεν Αριστερά να ενοποιηθεί σε μεγάλο τμήμα της και ο «πολιτικός εμφύλιος» πλέον να διεξάγεται μεταξύ ΠΑΣΟΚ, κόμματος Τσίπρα και Πλεύσης Ελευθερίας.