Νέα
  • ΓΔ: 1529.32 -0.10%
  • Τζίρος: 3,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης-Ερντογάν: Προσεκτικά βήματα προσέγγισης με βλέμμα σε ΑΟΖ και μεταναστευτικό

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χθες στη Νέα Υόρκη, μπορεί να μην έβγαλε τη μεγάλη, εντυπωσιακή είδηση, αλλά υπηρέτησε την προσεκτική, βήμα προς βήμα («γιαβάς- γιαβάς» στα τουρκικά) προσέγγιση των δυο χωρών, με τελική φιλοδοξία να υπάρξει μια προσπάθεια οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Η συνάντηση διήρκεσε μισή ώρα, όση ακριβώς. Προβλεπόταν, συνεπώς ήταν μια προσεκτικά και σε λεπτομέρειες προετοιμασμένη συνάντηση, κι οι πληροφορίες λένε ότι ο ρόλος των δυο υπουργών Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν ήταν καθοριστικός. Γι' αυτό, άλλωστε, οι κ.κ. Μητσοτάκης κι Ερντογάν ανέθεσαν στους δυο ΥΠΕΞ να προετοιμάσουν και την επόμενη Σύνοδο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2025 στην γειτονική μας χώρα, και μάλιστα έθεσαν το αυτονόητο πλαίσιο, ότι η συνεδρίαση του Ιανουαρίου θα γίνει στη βάση της Διακήρυξης των Αθηνών. Οι κ. Γεραπετρίτης και Φιντάν θα συναντηθούν για αυτό το λόγο στα τέλη του 2024 στην Αθήνα, ενώ προφανώς και ασφαλώς το τηλέφωνο μεταξύ τους θα είναι σε πλήρη λειτουργία. Σε αυτό το θέμα, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι «οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα εκτιμήσουν πότε θα μπορέσουν να ανοίξουν τη συζήτηση, στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου που συνεχίζεται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας». Ανώτατη κυβερνητική πηγή πρόσθεσε ότι «ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν αναμένεται να επισκεφθεί την Ελλάδα για να προετοιμάσει το έδαφος για τη σύγκληση του Συμβουλίου σε συνεργασία με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη».

Στο Μεταναστευτικό οι δυο ηγέτες συμφώνησαν ότι έρχονται δύσκολες μέρες, καθώς κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει τις συνέπειες της πολύμηνης και πολύνεκρης πολεμικής σύρραξης στη Μέση Ανατολή στις μεταναστευτικές ροές. Αντίδοτο συμφωνήθηκε να είναι η εντατικότερη συνεργασία και σε αυτό το πλαίσιο οι αρμόδιοι για το Μεταναστευτικό υπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας θα συναντηθούν το προσεχές διάστημα για να συντονίσουν όσο περισσότερο γίνεται τις πολιτικές των δυο κρατών.

►Διαβάστε επίσης: Τι συζήτησαν Μητσοτάκης- Ερντογάν: Οι 3 πυλώνες της προσέγγισης και τα δυο δύσκολα θέματα

Πιο περίπλοκο αποδεικνύεται το Κυπριακό, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε, στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ λίγο πριν τη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη, την αναγνώριση του ψευδοκράτους από τη διεθνή κοινότητα. Από την άλλη υπάρχει η ενεργή διάθεση του ίδιου του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, να παραστεί σε μια πιθανή τριμερή συνάντηση Χριστοδουλίδη- Τατάρ- Γκουτέρες. Επίσης, ισχυρά κράτη της Δύσης φέρονται να πιέζουν την Άγκυρα για μια κίνηση καλής θελήσεως στο Κυπριακό.

Κατά τα λοιπά, οι τρεις πυλώνες προσέγγισης Ελλάδας Τουρκίας εξελίσσονται σύμφωνα με τον προγραμματισμό: Οι δυο ΥΠΕΞ θα ασχοληθούν με το αγκάθι του πολιτικού διαλόγου, ενώ τόσο η θετική ατζέντα όσο και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ήδη αποδίδουν καρπούς ενώ οι συνομιλίες πυκνώνουν και συντελούν στη διατήρηση θετικού κλίματος στα ελληνοτουρκικά.

Φυσικά, όλο αυτό το project έχει τα όριά του: Οι καλές προετοιμασίες, οι πυκνές οικονομικές συνεργασίες και τα ζητήματα χαμηλής πολιτικής κάποτε τελειώνουν, κι ως τότε πρέπει να έχει δρομολογηθεί -αν αυτό γίνει εφικτό- η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Ένα σενάριο που διακινείται στην Τουρκία θεωρεί πιο ρεαλιστική μια προσπάθεια οριοθέτησης μόνο στο Αιγαίο, δηλαδή «μερική οριοθέτηση» (επικαλούνται ως προηγούμενο και την μερική οριοθέτηση μεταξύ Ελλάδας- Αιγύπτου), ενώ υπενθυμίζεται η πάγια θέση της Άγκυρας για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο. Κι εκεί το μεγάλο πρόβλημα είναι η Κύπρος, γιατί η Τουρκία δεν τη θέλει, ενώ η Ελλάδα δεν διανοείται μια Διάσκεψη χωρίς τη Λευκωσία.

Ως τον Ιανουάριο θα έχουμε μια πιο καθαρή εικόνα για το αν υπάρξουν εξελίξεις στο θέμα. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ