Νέα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θωρακίζεται το Αιγαίο: Εξοπλιστική αντεπίθεση Ελλάδας με σφραγίδα Γαλλίας

gallia ellada

Η επίσημη επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Άμυνας, Σεμπαστιάν Λεκορνί στην Αθήνα στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας επισφράγισε τη νέα περίοδο στενών αμυντικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, η οποία έρχεται να προστεθεί στην εξαιρετική συνεργασία των δυο ηγετών Κυριάκου Μητσοτάκη και Εμανουέλ Μακρόν τόσο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και στις παρεμβάσεις των δυο χωρών στις πολύ κρίσιμες εξελίξεις της τελευταίας περιόδου τόσο στην ανατολική Ευρώπη όσο και στη Μέση Ανατολή. 

Η επίσκεψη οδήγησε στην απόφαση ανανέωσης της διμερούς Συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Ελλάδας Γαλλίας που είχε υπογραφεί στη γαλλική πρωτεύουσα το 2021 και είχε προκαλέσει τη δημόσια οργή της Τουρκίας. Επίσης η επίσκεψη του Γάλλου αξιωματούχου σφραγίστηκε και με τη σημαντική ενίσχυση του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, για λογαριασμό του οποίου η χώρα μας συμφώνησε να προμηθευτεί 16 αντιπλοϊκούς πυραύλους Εξοσέτ (Exocet). Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η Ελλάδα στη θάλασσα αποκτά στρατηγική υπεροχή, καθώς με τους νέους αυτούς πυραύλους θα μπορεί να προσβάλει στόχους σε τριπλάσια απόσταση από όσο μπορεί σήμερα.

Παράλληλα το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την ενεργοποίηση της οψιόν αγοράς και τέταρτης φρεγάτας Bel@rra, ώστε να θωρακιστεί σε μεγαλύτερο βαθμό η ισχύς και άρα η αποτρεπτική δύναμη των ενόπλων δυνάμεων. Οι πύραυλοι Exocet αναμένεται να τοποθετηθούν επάνω στις τέσσερις φρεγάτες Bel@rra και σε κάποια άλλα πολεμικά πλοία.

Στρατιωτικές πηγές υποστηρίζουν ότι η νέα διάσταση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - Γαλλίας προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία ειδικά στις μέρες μας, που παραδοσιακές γεωπολιτικές σταθερές αναθεωρούνται κι ένα νέο περιβάλλον διαμορφώνεται με ταχείς ρυθμούς στην ισορροπία δυνάμεων και στις διεθνείς συμμαχίες. 

Φυσικά η νέα παραγγελία αμυντικού υλικού στη Γαλλία δεν είναι άσχετη με την προοπτική πώλησης πυραύλων Meteor στην Άγκυρα, γι αυτό οι συζητήσεις Δένδια Λεκορνί στην Αθήνα επεκτάθηκαν και στη γενικότερη αντίληψη των ηγεσιών των δυο χωρών για την ανάγκη μείωσης της εξάρτησης από τρίτους και τον περιορισμό της στήριξης σε όποιους «τρίτους» θέτουν σε αμφισβήτηση τα στρατηγικά συμφέροντα καθεμιάς από τις δυο χώρες. Το ζήτημα είναι κάποτε τα λόγια και οι ευχές να εναρμονίζονται με τις πράξεις και τις πολιτικές αποφάσεις. Από την πλευρά της η Τουρκία φαίνεται να διαπίστωσε έγκαιρα ένα «παράθυρο ευκαιρίας» στις σχέσεις της με τη Γαλλία, κάτι που φρόντισε να καλλιεργήσει ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στην επίσκεψη που έκανε στις αρχές Απριλίου στο Παρίσι. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν άτυπο αγώνα εξοπλισμών με γαλλικά συστήματα, στον οποίο έχουν επιδοθεί το τελευταίο διάστημα Ελλάδα και Τουρκία.

Στο πλαίσιο της ποιοτικής ενίσχυσης των ενόπλων μας δυνάμεων, η ελληνική κυβέρνηση δρομολογεί και την κατασκευή του περίφημου θόλου αναχαίτισης τυχόν επιθέσεων, που θα ονομαστεί «Ασπίδα του Αχιλλέα», ενώ παράλληλα δημιουργεί το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας που θα δώσει ευκαιρίες και σε ιδιωτικές εταιρείες παραγωγής αμυντικού υλικού με διεθνείς προδιαγραφές, να συμμετάσχουν στην ενδυνάμωση και τον εκσυγχρονισμό της αμυντικής δυνατότητας της χώρας.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ