Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ένα κόμμα που ήλθε (και πάλι) πρώτο με διαφορά στις πρόσφατες ευρωεκλογές, βλέπει τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης να βυθίζονται στην εσωστρέφεια και τα προβλήματα κι έχει ω κυβέρνηση ένα «καθαρό» από εκλογικές μάχες χρονικό διάστημα τριών ετών για να εφαρμόσει την πολιτική του, θα έπρεπε να προγραμματίζει τα επόμενα νομοσχέδια, ήσυχο για το ότι δεν διαταράσσεται η πολιτική του κυριαρχία.
Κι όμως, η Νέα Δημοκρατία ανησυχεί. Και δεν είναι μόνον ένας ο λόγος της ανησυχίας, που κάνει τα εναπομείναντα στην Αθήνα στελέχη να εργάζονται πυρετωδώς εν μέσω Αυγούστου, ώστε να «τρέξει» το κυβερνητικό πρόγραμμα όσο πιο γρήγορα γίνεται.
►Διαβάστε επίσης: Κάτι κινείται στο Κυπριακό - Ελπίδες και προκλήσεις με την επανέναρξη των συνομιλιών
Οι λόγοι
Ο πρώτος λόγος είναι οι εξελίξεις στο χώρο της αντιπολίτευσης μετά την απόφαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, να θέσει το φάκελο των παρακολουθήσεων στο αρχείο, ως προς τα πολιτικά πρόσωπα. Η απόφαση αυτή πυροδότησε όχι μόνο μια σειρά αντιδράσεων από σχεδόν όλη την αντιπολίτευση, αλλά και ένα πρωτοφανές, έως πριν λίγες ημέρες, μπαράζ επικοινωνιών, συσκέψεων, ανταλλαγής απόψεων μεταξύ στελεχών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που η κυβέρνηση «δεν ξέρει τι μπορεί να της ξημερώσει» από αυτή την αιφνίδια μεταβολή των συνθηκών στους κόλπους των κομμάτων της μειοψηφίας.
Όσοι πρωταγωνιστούν σε αυτή την επιχείρηση συντονισμού των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, έχουν δώσει ραντεβού για μετά τις 20 Αυγούστου, προκειμένου να συνεχίσουν τις οριζόντιες επαφές με σκοπό να «στριμώξουν» πολιτικά την κυβέρνηση και να κρατήσουν το θέμα των παρακολουθήσεων ψηλά στην επικαιρότητα.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας περιμένει τον Σεπτέμβριο μια δεύτερη κοινή εμφάνιση των δυο πρώην πρωθυπουργών, Καραμανλή και Σαμαρά, με νέες βολές εναντίον της πολιτικής Μητσοτάκη που αναμένεται να σηκώσουν και πάλι «κύματα» στο εσωτερικό της κεντροδεξιάς παράταξης.
►Διαβάστε επίσης: Υποκλοπές: Η υπόθεση φέρνει τα κόμματα της αντιπολίτευσης πιο κοντά - «Αναψαν τα τηλέφωνα»
Η επιλογή Μητσοτάκη
Γι αυτό αποτελεί στρατηγικής φύσεως η επιλογή Μητσοτάκη να έλθει κοντύτερα στους κυβερνητικούς βουλευτές, αποτέλεσμα της οποίας ήταν να προτείνει ως νέο Επίτροπο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Απόστολο Τζιτζικώστα -και μάλιστα πριν μάθουμε το χαρτοφυλάκιο της Ελλάδας- κυρίως γιατί προέρχεται από τη Μακεδονία, θεωρείται πολιτικό τέκνο του Κώστα Καραμανλή και έχει καλές σχέσεις με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ που εκλέγονται στις εκλογικές περιφέρειες της περιοχής του.
Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αρχίσει να βλέπει βουλευτές του αμέσως μετά τις ευρωεκλογές και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα συνεχίσει μετά τη μικρή θερινή ραστώνη του Αυγούστου, σε μια προσπάθεια να μην υπάρξουν «παραφωνίες» στο κλίμα γενικής επανεκκίνησης που ο πρωθυπουργός θέλει να καλλιεργήσει ενόψει και της ανόδου του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Ο τρίτος λόγος δεν αφορά στα εσωτερικά μας πράγματα, αλλά στις τρικυμίες της γειτονιάς μας. Ενώ τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι στο Κυπριακό θα μπορούσαν να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, ήλθε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ να βάλει «πάγο» σε αυτές τις ελπίδες με τις δηλώσεις του. Συγχρόνως αναμένουμε από ώρα σε ώρα την εκ νέου κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή με την εμπλοκή και του Ιράν, κάτι που εκ των πραγμάτων πηγαίνει πίσω μια κορυφαία πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη, που θέλει να μετατρέψει την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο μεταφοράς καθαρής ενέργειας από τη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Αραβική Χερσόνησο προς την Ευρώπη. Προϋπόθεση βέβαια αποτελεί η λήξη του πολέμου στη περιοχή, αλλά τα πράγματα βαίνουν προς την αντίθετη με τις ελληνικές επιδιώξεις κατεύθυνση…
Γι όλα αυτά, τα κυβερνητικά στελέχη ανησυχούν, και το τελευταίο που σκέπτονται είναι οι ολιγοήμερες διακοπές τους…
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!