Στη Βουλή διαβιβάστηκε, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, από τον Άρειο Πάγο δικογραφία του εφέτη ανακριτή Λάρισας Σ. Μπακαΐμη για τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών των πρώην υπουργών Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σπίρτζη και Κ. Αχ. Καραμανλή στην υπόθεση των Τεμπών.
Η ογκώδης, σύμφωνα με πληροφορίες, δικογραφία διαβιβάστηκε με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και αναμένεται να ανακοινωθεί στην ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Τετάρτη. Οι βουλευτές θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν γνώση των σχετικών εγγράφων σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο ισόγειο του Μεγάρου, στην ειδική γραμματεία του προέδρου της Βουλής.
Επιστολή - ντοκουμέντο για την ασφάλεια στους σιδηρόδρομους
Στο μεταξύ, στο φως έφερε το OPEN νέα επιστολή-ντοκουμέντο που δείχνει ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών είχε πλήρη επίγνωση της κατάστασης στην οποίαν βρισκόταν ο ελληνικός σιδηρόδρομος πριν τα Τέμπη.
Πρόκειται για επιστολή του τότε Διευθύνοντα Συμβούλου του ΟΣΕ Σπύρου Πατέρα προς τον τότε Υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή, τον Υφυπουργό Ι. Κεφαλογιάννη και τον Γενικό Γραμματέα Μεταφορών Ι. Ξιφαρά. Η επιστολή έχει ημερομηνία 7 Μαΐου 2021 και θέμα: «Μελέτη Αναγκαιότητας και Δημοσιονομικής Επίπτωσης Κατεπείγουσας Διαδικασίας Προσλήψεων Ανθρώπινου Δυναμικού ΟΣΕ».
Επιτακτική ανάγκη για προσλήψεις
Στην επιστολή κρούεται ξεκάθαρα ο κώδωνας του κινδύνου για την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου, βασισμένη σε μελέτη Εταιρείας Συμβούλων. Προτείνεται η άμεση πρόσληψη 290 ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων, με στόχο την ενίσχυση του ΟΣΕ.
Οι τρεις καθοριστικές παράμετροι που επισημαίνονται:
- Άμεση και επιτακτική ανάγκη προσλήψεων για την εύρυθμη λειτουργία και κυρίως την ασφάλεια. Η καθυστέρηση επιβαρύνει δραματικά την κατάσταση και απαιτείται ταχεία διαδικασία, ακόμη και με εξαίρεση από το ΑΣΕΠ μέσω τροπολογίας. Οι προσλήψεις θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί έως τις 31 Οκτωβρίου του ίδιου έτους.
- Βελτίωση υπηρεσιών και μείωση χρόνου διαδρομής.
Αν οι προσλήψεις υλοποιούνταν:
- Η διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη θα μειωνόταν από 4 ώρες και 15 λεπτά σε 3 ώρες και 40 λεπτά.
- Θα υπήρχε αύξηση της χωρητικότητας και των εσόδων του Οργανισμού.
- Ο ΟΣΕ έπρεπε να διαχειριστεί τις προσλήψεις για να ληφθούν υπόψη η εντοπιότητα, η ηλικία, η κατάρτιση και η εργασιακή ικανότητα των υποψηφίων.
Τι υπογράμμιζε η Μελέτη Συμβούλων
Η μελέτη της Εταιρείας Συμβούλων αναφέρει:
- «Εξαιρετικής σημασίας η ανάγκη ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού στη Διεύθυνση Κυκλοφορίας, που συνδέεται άμεσα με την ασφάλεια και τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου».
- Επισημαίνει ότι η υπερκόπωση του υπάρχοντος προσωπικού, με υπερβάσεις ωραρίων, αυξάνει τον κίνδυνο ανθρώπινων λαθών, απειλώντας άμεσα ανθρώπινες ζωές.
Με πληροφορίες από ΕΘΝΟΣ