Για άγνωστους λόγους η Άγκυρα συνεχίζει να πυροδοτεί το κλίμα στις διμερείς σχέσεις της με την Ελλάδα: Μετά τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν από τα Κατεχόμενα, ανήμερα της εισβολής των Τούρκων στην Κύπρο το 1974, όπου μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος «ζήτησε» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συνετίσει τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Δένδια, διότι οι δηλώσεις του τελευταίου δεν ήταν της προτίμησης του κ. Ερντογάν, η Τουρκία στέλνει και πάλι πολεμικά πλοία της να πλέουν στο αιγαίο, ακριβώς έξω από την ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη, δημιουργώντας ένταση και δυναμιτίζοντας το ήρεμο κλίμα, που με τόσο κόπο οι ηγεσίες των δυο χωρών προσπάθησαν να εμπεδώσουν.
Στο θαλάσσιο χώρο νοτίως της Κάσου και της Καρπάθου, τις τελευταίες ημέρες πλέει ένα ιταλικό πλοίο, το «Ievoli Relume» με σκοπό να πραγματοποιήσει έρευνες, καθώς στην περιοχή αναμένεται να ποντιστεί το καλώδιο που θα χρησιμεύσει για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ. Η Τουρκία θεώρησε εντελώς αυθαίρετα ότι παραβιάζεται η δική της υφαλοκρηπίδα κι έτσι έστειλε στην περιοχή δυο φρεγάτες, δυο πυραυλάκατους και μια κορβέτα υπό τουρκική σημαία, φυσικά.
Είναι προφανές ότι η Άγκυρα θέλει να δείξει τη δυσαρέσκειά της για το ότι μένει έξω από τις νέες ενεργειακές συμμαχίες της Ανατολικής Μεσογείου, όπου πρωταγωνιστούν η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ, αλλά και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής (όπως η Αίγυπτος). Είναι άλλωστε ξεκάθαρο ότι η ερευνητική δραστηριότητα του ιταλικού πλοίου δεν επηρεάζει την υφαλοκρηπίδα κανενός κράτους.
Όταν άρχισαν οι τουρκικές «βόλτες» στην περιοχή βρισκόταν μόνο μια κανονιοφόρος εκ μέρους της Ελλάδας, αλλά βλέποντας τον «συνωστισμό» τουρκικών πολεμικών πλοίων, η Αθήνα έστειλε και μια φρεγάτα στο πεδίο της νέας έντασης.
►Διαβάστε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: Εύθραυστη εκεχειρία Στ. Κασσελάκη και Αλ. Τσίπρα
Συνεχίζει τις ίδιες πρακτικές η Τουρκία
Είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία, παρά την πολύμηνη μείωση της έντασης στα ελληνοτουρκικά, συνεχίζει τις πρακτικές της που οδήγησαν αρκετές φορές κατά τη διάρκεια των 50 χρόνων της μεταπολίτευσης τις δυο χώρες στα πρόθυρα σύρραξης. Κινεί, δηλαδή, τα πολεμικά της πλοία, λίγα μόνο μέτρα έξω από τα 6 ναυτικά μίλια, που εκτείνονται τα ελληνικά χωρικά ύδατα, επισείοντας χωρίς να το διατυπώνει κάθε φορά ευθέως, το περίφημο casus belli σε περίπτωση επέκτασής τους πέραν των έξι μιλίων, όπως είναι μονομερές κι αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας.
►Διαβάστε επίσης: Ελληνοτουρκικά: Ψήνεται σύγκλιση με φόντο το Κυπριακό
Τι θέλει η Τουρκία
Παράλληλα, επιμένει ανυποχώρητα σε θέσεις εντελώς αναθεωρητικές κι αυθαίρετες, που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας (το οποίο η Άγκυρα δεν έχει αναγνωρίσει!) όπως το ότι τα νησιά, δήθεν, δεν έχουν υφαλοκρηπίδα κι άλλα τραγελαφικά.
Υπό το φως των νέων εξελίξεων με τη δημιουργία εστιών έντασης, προ ημερών στην Κύπρο και αυτές τις μέρες στα νότια της Καρπάθου και της Κάσου, η Τουρκία δεν δείχνει ότι μπορεί πραγματικά να επιχειρήσει μια ουσιαστική προσέγγιση με την Ελλάδα, ει μη μόνον εάν η χώρα μας.. .απαρνηθεί το Διεθνές Δίκαιο για το Αιγαίο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για το Κυπριακό και… προσχωρήσει στις αναθεωρητικές αντιλήψεις της Τουρκίας.
Επειδή αυτό όμως δεν πρόκειται να συμβεί όπως πολλές φορές και σε πολλούς τόνους έχει επισημάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζονται φόβοι ότι η νέα τουρκική τακτική της έντασης (στην οποία πρόσφατα προστέθηκαν και κάποιες παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας που είχαν σταματήσει) αποτελεί το πρώτο βήμα για το ναυάγιο των διαβουλεύσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την εξεύρεση ενός modus vivendi σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Ο Σεπτέμβριος είναι κοντά…
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!