Στις 8.30 χθες το απόγευμα ο Έλληνας πρωθυπουργός παρέστη και μίλησε στην εκδήλωση μνήμης που διοργάνωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη συμπλήρωση 50 ετών από το πραξικόπημα και τη διπλή τουρκική εισβολή του «Αττίλα» στη μαρτυρική Μεγαλόνησο.
Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη μια τέτοια μέρα στη Λευκωσία ήταν η πρώτη Έλληνα πρωθυπουργού μετά το 1974 κι αυτό έχει τη δική του, ξεχωριστή σημασία, εάν λάβουμε υπόψη τόσο την προσεκτικά -κι από πολλούς- φιλοτεχνημένη πολύμηνη ύφεση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όσο και την ταυτόχρονη παρουσία του Τούρκου προέδρου στα κατεχόμενα, ο οποίος επανέλαβε για πολλοστή φορά τις ακραίες τουρκικές θέσεις περί διχοτόμησης του νησιού.
Διαβάστε επίσης: Κ. Μητσοτάκης για Κύπρο: Διεκδικούμε ένα ενιαίο κράτος χωρίς στρατό κατοχής
Σε συνεχή συνεννόηση με Βρυξέλλες
Ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου που πέρασε ο κ. Μητσοτάκης στην Κύπρο το ξόδεψε με το κινητό στο αυτί, μιλώντας και συνεννοούμενος με τις Βρυξέλλες για την κατανομή των χαρτοφυλακίων της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία συμπληρώνεται παρασκηνιακά αυτές τις μέρες, μετά τη θριαμβευτική επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη θέση της προέδρου της Κομισιόν.
Είναι σαφές ότι ο κ. Μητσοτάκης - όπως και ο Πολωνός ομόλογός του Ντόναλντ Τουσκ - έχουν «ανεβασμένες μετοχές» στους διαδρόμους και πίσω από τις κλειστές πόρτες των Βρυξελλών, καθώς ήταν οι δυο κεντρικοί διαπραγματευτές εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την κατανομή των θέσεων ευθύνης στη νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική, μετά τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου.
Απόρροια αυτών των εξελίξεων, με συμφωνία των τριών μεγάλων κομμάτων για επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη θέση της προέδρου της Επιτροπής, του σοσιαλδημοκράτη Αντόνιο Κόστα στη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Εσθονής Κάγια Κάλας στη θέση της επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ εκ μέρους του Renew και της διατήρησης της προεδρίας του Ευρωκοινοβουλίου στα χέρια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με τη Μαλτέζα Ρομπέρτα Μέτσολα.
Διαβάστε επίσης: Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Επανεξελέγη πρόεδρος της ΕΕ
Τα πέντε χαρτοφυλάκια που ενδιαφέρουν την Ελλάδα
Πέντε είναι τα χαρτοφυλάκια που ενδιαφέρουν την Ελλάδα και μπορούν να βοηθήσουν συνολικά την Ευρώπη να πάει ένα βήμα πιο μπροστά.
Η κοινή ευρωπαϊκή άμυνα αποτελεί πολιτική πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, συνεπώς το αντίστοιχο χαρτοφυλάκιο κάθε άλλο παρά αδιάφορο είναι για την Αθήνα, πολύ περισσότερο που έτσι θα προωθηθεί δυναμικά η ιδέα ενός νέου Ταμείου Ανάκαμψης, αυτή τη φορά για αμυντικές δαπάνες της Ευρώπης σε ένα κόσμο αστάθειας, ραγδαίων αλλαγών, με μέτωπα ανοικτά (Ουκρανία, Μέση Ανατολή) και τον Ντόναλντ Τραμπ κοντά στο Λευκό Οίκο, κάτι που θα αναγκάσει την Ευρώπη να κινηθεί πιο γρήγορα στον τομέα της αποτρεπτικής της ισχύος.
Ένα δεύτερο είναι το χαρτοφυλάκιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, για το οποίο όμως υπάρχουν αρκετές δυσκολίες. Η ανάγκη για μια νέα ΚΑΠ των 27 κρατών μελών κάνει εξαιρετικά ενδιαφέρον αυτό το τμήμα πολιτικής της Ενωμένης Ευρώπης.
Ωστόσο, η Αθήνα θα ήταν ευχαριστημένη και με το χαρτοφυλάκιο της Διεύρυνσης, γιατί έτσι θα μπορεί πολύ πιο αποτελεσματικά να εντάξει τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων σε μια ευρωπαϊκή πορεία, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση του σεβασμού των αρχών και αξιών της Ευρώπης.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έλεγε «όχι» και στο χαρτοφυλάκιο της Στέγασης, αλλά και σε αυτό της Ενέργειας, με δεδομένο τον πρωταγωνιστικό ρόλο της χώρας μας για μεταφορά πράσινης ενέργειας από τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αραβικής Χερσονήσου προς την Κεντρική Ευρώπη.
Αυτό μας δίνει και σαφή γεωπολιτικά πλεονεκτήματα, όπως διαβεβαιώνουν διπλωματικές πηγές στην Αθήνα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!